Τα διεθνή χρηματιστήρια δείχνουν να ανακάμπτουν το τελευταίο χρονικό διάστημα, με τον δείκτη S&P500 να πραγματοποιεί μέχρι την περασμένη Τετάρτη οκτώ ανοδικές συνεδριάσεις (το μεγαλύτερο σερί από το 2021), τον δείκτη Nasdaq να σημειώνει εννέα ανοδικές συνεδριάσεις, και τον δείκτη Dow Jones να καταγράφει επτά ανοδικές συνεδριάσεις.
Το κλίμα όμως στα διεθνή χρηματιστήρια την περασμένη Πέμπτη φάνηκε να κλονίζεται από τις δηλώσεις του προέδρου της Fed Jerome Powell, καθώς ανέφερε ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων δεν έχει κλείσει, με αποτέλεσμα να υπάρξουν ρευστοποιήσεις στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους βασικούς δείκτες να κλείνουν με απώλειες.
Κι ενώ όλοι θα περίμεναν ότι οι ρευστοποιήσεις στην Wall Street θα είχαν και συνέχεια την Παρασκευή, οι αγοραστές εξέπληξαν θετικά οδηγώντας τους βασικούς δείκτες σε κέρδη.
Για ποιο λόγο όμως η Wall Street αγνόησε τις δηλώσεις του Jerome Powell και συνέχισε την ανοδική της πορεία μετά από ένα διάλειμμα μόνο μιας ημέρας;
Σύμφωνα με την Factset, μέχρι τις 10 Νοεμβρίου το 92% των μετοχών του S&P500 είχε ανακοινώσει αποτελέσματα τριμήνου, με το 81% αυτών να ανακοινώνει κέρδη ανά μετοχή καλύτερα των εκτιμήσεων, και το 61% αυτών έσοδα καλύτερα των εκτιμήσεων.
Η επενδυτική κοινότητα (κι όχι) μόνο συνεχίζει να έχει την προσοχή της στραμμένη στο μέτωπο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, ο οποίος παραμένει πάνω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Fed.
Όπως διακρίνουμε όμως στο παρακάτω γράφημα, ο πληθωρισμός μπορεί να κινείται εκ νέου ανοδικά από το 3% που είχε βρεθεί τον περασμένο Ιούνιο, όμως η αύξηση αυτή γίνεται με ηπιότερο ρυθμό, παραμένοντας για δύο συνεχόμενους μήνες (Αύγουστο και Σεπτέμβριο) στο 3,7%. Η προσοχή εστιάζεται πλέον στην Τρίτη 14 Νοεμβρίου όταν και θα ανακοινωθεί ο δείκτης CPI για τον μήνα Οκτώβριο.
Επίσης, οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα (ADP) συνεχίζουν να κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων μηνών (βλ. γράφημα παρακάτω), όπου με την μικρή αύξηση της ανεργίας τον Οκτώβριο (βλ. γράφημα παρακάτω) καθησυχάζουν την Fed ως προς την υπερθέρμανση της οικονομίας των ΗΠΑ.
Ακόμη, οι θέσεις εργασίας στον μη αγροτικό τομέα (non farm payrolls) δείχνουν τους τελευταίους μήνες μία μεταβλητότητα.
Τέλος, η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύσσεται τους τελευταίους μήνες με ήπιους ρυθμούς, όχι όμως τέτοιους ώστε να ανησυχήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια της.
Αξίζει να σημειωθεί, πως οι εισροές σε funds ρευστών διαθεσίμων έχουν ανέλθει στα $1,4 τρισ. το 2023, και αρκεί ένα σήμα από την Fed για μείωση επιτοκίων ώστε μέρος αυτών να τοποθετηθεί σε κινητές αξίες υψηλότερου ρίσκου.