Γιατί η Wall Street ίσως διορθώσει τον Μάρτιο

επενδυτές

δείκτες

Η πρόσφατη ανοδική δυναμική που ώθησε τις αμερικανικές μετοχές σε ρεκόρ εξασθενεί και η «εποχιακή» αδυναμία τον Μάρτιο θα μπορούσε να ωθήσει τους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες σε ένα από τα χειρότερα τμήματα του έτους, σύμφωνα με τον Jonathan Krinsky, επικεφαλής τεχνικό αγοράς στην BTIG.

“Ο S&P 500 δεν έχει κάνει τίποτα λάθος τεχνικά, αλλά η δυναμική εξασθενεί σε κάθε επόμενο ράλι”, ανέφερε ο Krinsky σε σημείωμα πελάτη την Κυριακή – προσθέτοντας ότι ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ο οποίος την Τρίτη τερμάτισε στις 4.975 μονάδες, πρέπει να σπάσει το επίπεδο των 4.920 μονάδων για να αλλάξει τη “βραχυπρόθεσμη δυναμική” του.

Οι αμερικανικές μετοχές βρίσκονται σε μια ασταθή πορεία από την αρχή του έτους, καθώς οι επενδυτές έχουν στραφεί μεταξύ της συνεχιζόμενης επιφυλακτικότητας προς την πορεία νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve και της αυξανόμενης αισιοδοξίας γύρω από τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και τα ισχυρά εταιρικά κέρδη.

Και οι τρεις χρηματιστηριακοί δείκτες αναφοράς των ΗΠΑ εξακολουθούν να έχουν καταγράψει ισχυρές αποδόσεις από την αρχή του έτους, με τις μετοχές τεχνολογίας megacap, συμπεριλαμβανομένης της λεγόμενης Magnificent Seven, να ενισχύουν τη Wall Street σε πολλαπλά υψηλά ρεκόρ κλεισίματος τους τελευταίους δύο μήνες. Ο S&P 500 SPX έχει σημειώσει άνοδο 4,3% μέχρι στιγμής το 2024, ενώ ο Nasdaq Composite COMP και ο Dow Jones Industrial Average DJIA έχουν κερδίσει 4,1% και 2,3%, αντίστοιχα, την ίδια περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.

Ωστόσο, ο Krinsky εξέφρασε την ανησυχία ότι, κάτω από την επιφάνεια, υπάρχει μεγαλύτερος καθοδικός κίνδυνος που αντιμετωπίζει η Wall Street, καθώς η εποχική αδυναμία θα μπορούσε να επιβαρύνει τη χρηματιστηριακή αγορά τον επόμενο μήνα (όπως περιγράφεται λεπτομερώς στο παρακάτω διάγραμμα).

δείκτες

«Πολλοί απορρίπτουν τα εποχιακά μοτίβα, αλλά τον τελευταίο χρόνο ήταν παράξενα», έγραψε ο Krinsky. «Από το χαμηλό της τραπεζικής κρίσης στα μέσα Μαρτίου του ’23, στην κορύφωση του Ιουλίου, στο χαμηλό στα τέλη Οκτωβρίου, και μετά βρισκόμαστε εδώ στα μέσα Φεβρουαρίου. Προφανώς [είναι] μόνο ένα κομμάτι του παζλ, αλλά δεδομένων των αρνητικών αποκλίσεων δυναμικής, κάποια αδυναμία στον Μάρτιο δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη».

Εν τω μεταξύ, ο Krinsky πιστεύει ότι οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης θα αρχίσουν να δείχνουν ηγετική ικανότητα, καθώς έχει δει μια «λεπτή μετατόπιση» στη συσχέτιση μεταξύ του Nasdaq-100 NDX και του Russell 2000 RUT τις τελευταίες εβδομάδες.

Για μεγάλο μέρος του περασμένου έτους, το Invesco QQQ Trust ETF QQQ, το οποίο παρακολουθεί τις εταιρείες του Nasdaq-100, τείνει να ξεπερνά το iShares Russell 2000 ETF IWM όταν τα επιτόκια κινήθηκαν υψηλότερα. Αλλά αυτή η σχέση έχει αντιστραφεί διακριτικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, δήλωσε ο Krinsky, προσθέτοντας ότι είναι «ένα ενθαρρυντικό σημάδι» για τις μικρές κεφαλαιοποιήσεις ότι μπορούν να υπεραποδώσουν σε ένα περιβάλλον υψηλότερου επιτοκίου.

Οι μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης συνέχισαν την ευμετάβλητη πορεία τους την Τρίτη, με τον Russell 2000 να υποχωρεί κατά 1,4% και σημείωσε την όγδοη συνεχόμενη συνεδρίασή του με κίνηση τουλάχιστον 1% προς οποιαδήποτε κατεύθυνση – το μεγαλύτερο τέτοιο σερί από ένα σερί 10 συνεδριάσεων που έληξε τον Μάρτιο του περασμένου έτους, σύμφωνα με την Dow Jones Market Data.

Οι τρεις μεγάλοι δείκτες μεγάλης κεφαλαιοποίησης υποχώρησαν την Τρίτη, με τους επενδυτές να προσβλέπουν στη δημοσίευση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση πολιτικής της Fed, καθώς και στα κέρδη της Nvidia NVDA, -4,35%, που αναμένονται το απόγευμα της Τετάρτης. Ο S&P 500 υποχώρησε 0,6%, ενώ ο βιομηχανικός Dow υποχώρησε 0,2% και ο Nasdaq Composite υποχώρησε 0,9%, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.

πηγή:www.marketwatch.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο