Jared Blikre, Yahoo Finance
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού (GC=F) σημειώνουν υψηλά ρεκόρ, με τις τιμές της Δευτέρας να αγγίζουν τα 2.555,2 δολάρια ανά ουγγιά, εκτοξεύοντας την αξία μιας ράβδου χρυσού 400 ουγγιών troy στα 1.022.080 δολάρια.
Το κίτρινο μέταλλο έχει σφυρηλατήσει μετεωρικά κέρδη φέτος, αναδεικνύοντας το δεύτερο περιουσιακό στοιχείο με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο μετά την κρυπτογράφηση. Το κέρδος του 23% από το έτος μέχρι σήμερα ξεπερνά το Nasdaq Composite (^IXIC) που είναι φορτωμένο με megacap — το ίδιο το 18%. (Ένας πληρεξούσιος για την αγορά κρυπτογράφησης σε μεγάλο βαθμό, το Bitwise 10 Crypto Index Fund (BITW), αυξήθηκε κατά 47% φέτος.)
Σύμφωνα με την BofA Global Research, τα κεφάλαια χρυσού μόλις απορρόφησαν τις μεγαλύτερες εισροές σε τέσσερις εβδομάδες, προσελκύοντας 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, η ευρύτερη τάση έχει πράγματι δει εκροές 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από έτος μέχρι σήμερα, υποδηλώνοντας ότι η υποκείμενη ισχύς προέρχεται από εξωτερικές ροές παραδοσιακών κεφαλαίων.
Οι κεντρικές τράπεζες —ιδιαίτερα εκείνες των αναπτυσσόμενων χωρών— αγόραζαν το … βάρβαρο κειμήλιο σε ένα κλιπ δίσκου. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν 290 τόνους μόνο το πρώτο τρίμηνο, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του πρώτου τριμήνου από το 2023 και θέτοντας τις ΚΤ σε τροχιά καταγραφής αγορών χρυσού το 2024 που εκτιμάται ότι θα επισκιάσουν εύκολα τους 1.000 τόνους.
«Όχι μόνο η μακροχρόνια τάση στην αγορά χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες είναι σταθερά άθικτη, αλλά συνεχίζει επίσης να κυριαρχείται από τράπεζες από αναδυόμενες αγορές», έγραψε το Συμβούλιο Χρυσού.
Από αυτή την άποψη, η Τουρκία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας αγοράς φέτος με 30 τόνους που αγόρασε το πρώτο τρίμηνο — ανεβάζοντας τα αποθέματά της σε χρυσό στους 570 τόνους. Η Κίνα αγόρασε 27 τόνους το 1ο τρίμηνο, καθιστώντας την το 17ο συνεχόμενο τρίμηνο αγορών και ανεβάζοντας επίσης τις αποθέσεις της στους 2.262 τόνους. Άλλοι αξιόλογοι αγοραστές περιλαμβάνουν την Ινδία, το Καζακστάν, την Τσεχική Δημοκρατία, το Ομάν και τη Σιγκαπούρη.
Το ξεφάντωμα των αγορών της κεντρικής τράπεζας έχει παγιώσει το καθεστώς του χρυσού ως αποθεματικού ενεργητικού. Σύμφωνα με την BofA, ο χρυσός έχει πλέον ξεπεράσει το ευρώ για να γίνει το μεγαλύτερο αποθεματικό ενεργητικό στον κόσμο, δεύτερο μόνο μετά το δολάριο ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας το 16% του αποθεματικού συνόλου.
Η απόδοση του πολύτιμου μετάλλου μπορεί να αποδοθεί στη μοναδική του θέση ως πραγματικό περιουσιακό στοιχείο με έναν από τους χαμηλότερους συσχετισμούς με μετοχές σε όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, καθιστώντας το ασφαλές καταφύγιο από τις διακυμάνσεις της αγοράς και τον πληθωρισμό.
Σύμφωνα με τον Tom Bruni, επικεφαλής της έρευνας αγοράς στο StockTwits, σε ένα πρόσφατο επεισόδιο του Stocks in Translation, «Βλέπουμε ότι ο χρυσός χρησιμοποιείται ως αντιστάθμιση αβεβαιότητας».
Ο Μπρούνι τόνισε επίσης την ελκυστικότητα του χρυσού στους εμπόρους λόγω της τιμής του. «Με τον χρυσό να ξεσπά πάνω από τα υψηλά του 2011, τραβάει την προσοχή τόσο από τους οπαδούς των τάσεων όσο και από τεχνικούς αναλυτές».
Οι επενδυτές που αναζητούν αγορές σε βάθος, ρευστότητας χρυσού, έχουν μια ισχυρή επιλογή αγορών μελλοντικής εκπλήρωσης, ETF και μετοχών εξόρυξης χρυσού και ETF, τα οποία τείνουν να είναι ακόμη πιο ασταθή από το υποκείμενο μέταλλο.
«Η αστάθεια στις τιμές του χρυσού τον έχει καταστήσει ένα κορυφαίο όχημα συναλλαγών, είτε μέσω ETFs χρυσού είτε μέσω μετοχών εξόρυξης», δήλωσε ο Bruni.
Η BofA τόνισε ξεχωριστά πώς αυτό το τελευταίο ράλι χρυσού δεν μοιάζει με τις άλλες εξελίξεις αυτού του αιώνα, προσφέροντας μια δελεαστική ματιά στις μελλοντικές ανοδικές δυνατότητες.
Η τράπεζα σημείωσε ότι αυτή είναι η τρίτη σημαντική προκαταβολή χρυσού σε δύο δεκαετίες, ωστόσο «τα νοικοκυριά έχουν χάσει αυτό το ράλι». Τα δύο πρώτα ράλι — από το 2004 έως το 2011 και από το 2015 έως το 2020 — προσέλκυσαν μεγάλες ροές κεφαλαίων σε ETF χρυσού. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, τα ETF χρυσού και εξόρυξης χρυσού έχουν χάσει 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg και τους υπολογισμούς του Yahoo Finance.
Αλλά αν οι μεγάλες εισροές χρυσού της περασμένης εβδομάδας αποκτούσαν δυναμική, αυτή η τάση θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια τέλεια καταιγίδα αγοράς χρυσού λιανικής, θεσμικών και κεντρικών τραπεζών. Γιατί;
Ο Μπρούνι το είπε καλύτερα: «Ο χρυσός είναι ένα από αυτά τα πράγματα που λειτουργεί σε δονήσεις».
Τ.Σ