Του Τάσου Δασόπουλου
Συνεχής είναι η αύξηση του όγκου συναλλαγών στη δευτερογενή αγορά ομολόγων από το 2023, με τους επενδυτές να αγοράζουν ό,τι και όπου μπορούν, περιμένοντας να κερδίσουν σε απόδοση και τιμή με τη μείωση των επιτοκίων του ευρώ, η οποία αναμένεται από τα μέσα του έτους.
- Η δυναμική που έχει δώσει στα ελληνικά ομόλογα αρχικά η προσδοκία και στη συνέχεια η αναβάθμιση της οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα στα τέλη του 2023 φαίνεται εκτός των άλλων και από τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ. Με βάση τα στατιστικά της Τράπεζας της Ελλάδας, ο τζίρος στη δευτερογενή αγορά τίτλων εκτινάχθηκε το 2023 στα 26,6 δισ., από 20,9 δισ. ευρώ το 2022.
Συγκρινόμενος με τζίρο άλλων χωρών, οι συναλλαγές στην Ελλάδα εμφανίζονται χαμηλές. Ωστόσο, αν λάβει κανείς υπόψιν τη χαμηλή ρευστότητα των ελληνικών ομολόγων και τον ιδιαίτερα συγκρατημένο δημόσιο δανεισμό του Δημοσίου, η αύξηση του 21,5% που καταγράφεται από χρόνο σε χρόνο αποτελεί και ένα θετικό μήνυμα για το άμεσο και το απώτερο μέλλον .
- Συγκυριακά αναμένεται ότι η πιο δραστήρια περίοδος για τους ελληνικούς τίτλους θα είναι το διάστημα μέχρι και τον χρόνο, κατά τον οποίο θα δοθεί η εκκίνηση της μείωσης των επιτοκίων. Τούτο, με δεδομένο ότι η προοπτική είναι μόλις τα επιτόκια αρχίσουν να μειώνονται, οι αποδόσεις των ομολόγων θα ακολουθήσουν και οι τιμές θα αυξηθούν. Συνεπώς όποιος αγοράσει τους τίτλους που εκδίδονται τώρα, θα μπορεί να περιμένει κέρδος τόσο σε απόδοση όσο και σε τιμή.
Η πτώση του spread
Ένα δεύτερο σημείο που δίνει πιο μακροπρόθεσμη προοπτική για τα ελληνικά ομόλογα είναι και η συνεχής μείωση της διαφορά απόδοσης (spread) του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, σε σύγκριση με το αντίστοιχο γερμανικό. Τους τελευταίους σχεδόν 2 μήνες έχει υποχωρήσει κάτω από τις 100 μονάδες βάσης, μετά από πολλά χρόνια. Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο οι επενδυτές δεν διστάζουν να τοποθετούνται στις δημοπρασίες ελληνικών ομολόγων ακόμη και αν ξέρουν ότι οι αποδόσεις θα υποχωρήσουν στην αγορά, λίγες μέρες αργότερα.
Ένα ακόμη στοιχείο που αυξάνει την ζήτηση για ελληνικά ομόλογα από το τέλος του 2023 είναι οι νέοι επενδυτές για τους οποίους έχει ανάψει πράσινο φως μετά την επενδυτική βαθμίδα, οι οποίοι αναζητούν τρόπο να αυξήσουν τις θέσεις τους στο ελληνικό χρέος .
Εκτός από τους συγκυριακούς παράγοντες που διατηρούν υψηλά τη ζήτηση, υπάρχουν και πιο πάγια χαρακτηριστικά για το ελληνικό χρέος. Το κυριότερο είναι ότι τα ελληνικά ομόλογα είναι απλώς “άφαντα” από τις αγορές Από τα περίπου 90-95 δισ., τα οποία έχουν εκδοθεί από το 2018, στην αγορά βρίσκονται λιγότερα από 25-27 δισ. ευρώ, και οι κάτοχοι θέλουν περισσότερο να αγοράσουν και άλλα, παρά να πουλήσουν.
Πλέον, το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τις επόμενες κινήσεις του σε ό,τι αφορά το επόμενο διάστημα, με στόχο εκτός από την παρουσία στην αγορά να πετύχει και τη διατήρηση των επιτοκίων δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα και παράλληλα να συνεχίσει το “χτίσιμο” της αγοράς ομολόγων, με την αύξηση της ρευστότητας σε όλες τις διάρκειες τίτλων.
Του Τάσου Δασόπουλου