Γιατί οι επενδυτές γυρίζουν την πλάτη στην γαλλική οικονομία

Γαλλία

Η Γαλλία ξυπνά μπροστά σε μια σκληρή πραγματικότητα: η πτώση της στα μάτια των παγκόσμιων επενδυτών υποδηλώνει μια μακρά, επώδυνη και αβέβαιη αποκατάσταση.

Ένα έθνος του οποίου τα ομόλογα θεωρούνταν ιστορικά ως αντιπρόσωπος για τα γερμανικά ομόλογα, το ασφαλέστερο περιουσιακό στοιχείο της περιοχής, βρίσκεται τώρα ανακατασκευασμένο ως παιδί αφίσας για τη δημοσιονομική ακράτεια. Οι αποδόσεις του χρέους της είναι πλέον ευθυγραμμισμένες με την Ισπανία — και όλο και πιο κοντά σε αυτές της Ιταλίας.

Γεμάτοι από ένα κρεμασμένο κοινοβούλιο στον απόηχο των πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο, Γάλλοι αξιωματούχοι προειδοποιούν τις Βρυξέλλες ότι θα χρειαστούν πέντε χρόνια μόνο για να μειωθούν τα ελλείμματα στα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια προσπάθεια να ξεκινήσει αυτό το έργο αναμένεται την Πέμπτη, όταν η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Michel Barnier θα παρουσιάσει τον προϋπολογισμό της για το 2025.

Γαλλία

Η απότομη αλλαγή της τύχης της Γαλλίας ισοδυναμεί με μια απότομη ανατροπή για την προεδρία του Εμανουέλ Μακρόν, του οποίου η ώθηση για έναν μετασχηματισμό υπέρ των επιχειρήσεων επεκτάθηκε ακόμη και στην επανεφεύρεση του Παρισιού ως επίδοξου περιφερειακού οικονομικού κόμβου στον απόηχο του Brexit.

Με τα δημόσια οικονομικά να αιμορραγούν και την οικονομία να επιδεινώνεται, όποια μερίσματα στην ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας που πέτυχε κινδυνεύουν. Εν τω μεταξύ, ένα καθεστώς σταθερότητας έχει δώσει τη θέση του στην παρατεταμένη αστάθεια, καθώς ο Μπαρνιέ διοικεί τη χώρα μόνο σύμφωνα με τις ιδιοτροπίες της ακροδεξιάς ηγέτη Μαρίν Λεπέν.

Καθώς χωλαίνει προς τις προεδρικές εκλογές το 2027, η Γαλλία προσαρμόζεται σε μια οδυνηρή αλλαγή του καθεστώτος. Ένα έθνος που κάποτε βρισκόταν στην κινητήρια θέση της Ευρώπης γίνεται ολοένα και περισσότερο αντιληπτό από τους επενδυτές ως αδιέξοδο για την περιοχή, ταλαιπωρημένο από τα δημοσιονομικά πλεονεκτήματα και πλήγμα από τα άκρα του πολιτικού του φάσματος.

Το χάσμα μεταξύ των αποδόσεων των γαλλικών και γερμανικών ομολόγων, ένας δείκτης κινδύνου, διαπραγματεύεται κοντά στις 80 μονάδες βάσης, διπλάσιο από τον μέσο όρο της περασμένης δεκαετίας.

«Βρισκόμαστε σε ένα νέο παράδειγμα», δήλωσε ο Peter Goves, επικεφαλής της έρευνας ανεπτυγμένου χρέους της αγοράς στην MFS Investment Management. «Η αγορά αναζητά δημοσιονομική σύνεση. Η αγορά κατανοεί ότι δεν πρόκειται να το πετύχουμε από τη μια μέρα στην άλλη».

Με τους διεθνείς επενδυτές να κατέχουν περισσότερο από το ήμισυ του χρέους της χώρας των 2,6 τρισεκατομμυρίων ευρώ (2,9 τρισεκατομμύρια δολάρια), το στίγμα που συνδέεται με τη Γαλλία σημαίνει ότι ορισμένοι ψηφίζουν τώρα με τα πόδια τους.

Τα κεφάλαια στην Ιαπωνία – αξιοσημείωτοι αγοραστές των ομολόγων της τα τελευταία χρόνια – εκφόρτωσαν τίτλους του γαλλικού δημοσίου σε καθαρή βάση για τέταρτο μήνα τον Αύγουστο, τη μεγαλύτερη περίοδο πωλήσεων από τα τέλη του 2022.

Ο Akira Takei, διευθυντής σταθερού εισοδήματος με έδρα το Τόκιο για την Asset Management One Co., μεταξύ των μεγαλύτερων επενδυτικών εταιρειών της Ασίας, είπε ότι δεν κατέχει σχεδόν κανένα από τα χρέη της χώρας από τότε που ο Μακρόν διέλυσε το κοινοβούλιο τον Ιούνιο. Προτιμά την Ισπανία ή την Ιταλία.

«Η Γαλλία έχει το υψηλότερο επίπεδο πολιτικής αβεβαιότητας», είπε. «Με άλλες διαθέσιμες επιλογές στην Ευρώπη, δεν υπάρχει πλέον καμία ανάγκη επένδυσης».

Με ένα τόσο ζοφερό σκηνικό στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ο Μακρόν στράφηκε τον περασμένο μήνα στον πρώην διαπραγματευτή του Brexit Μπαρνιέ για να προσπαθήσει να διασώσει την ιστορία οικονομικής επιτυχίας που συνέταξε προσεκτικά για πολλά χρόνια.

Το πρώτο καθήκον του πρωθυπουργού είναι να σχεδιάσει και να παραδώσει ένα αξιόπιστο δημοσιονομικό σχέδιο κατά την πλοήγηση σε ένα εχθρικό νομοθετικό σώμα με την υποστήριξη μόνο μιας μειοψηφίας νομοθετών.

Η επιτυχία του θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πρώην πολιτική εχθρή του Μακρόν, τη Λεπέν. Τα κοινοβουλευτικά μαθηματικά καθιστούν το κόμμα της Εθνικό Συσπείρωση ντε φάκτο βασιλιά, ικανό να αποπέμψει τον Μπαρνιέ από το αξίωμα εάν συμμετάσχει στις προτάσεις μομφής που έχει ήδη σχεδιάσει η αριστερά.

Η Γαλλία έχει «βασικά οικονομικά πλεονεκτήματα, αλλά η κύρια αδυναμία τώρα είναι πολιτική, γεγονός που θα καταστήσει πολύ δύσκολη τη συγκράτηση του δημοσιονομικού ελλείμματος», δήλωσε ο Paul De Grauwe, καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο London School of Economics.

Η μάχη

Σε μια προσπάθεια να συμπαρασύρει τους πολιτικούς, ο Μπαρνιέ προειδοποίησε ότι το βουνό χρέους της χώρας – που προβλέπεται να αυξηθεί το επόμενο έτος στο 115% του ΑΕΠ – θα την αφήσει εκτεθειμένη στην κερδοσκοπία της αγοράς εάν δεν ληφθούν σκληρά μέτρα.

Η Agence France Tresor, η οποία εκδίδει χρέος για τη χώρα, θα δημοσιεύσει τα σχέδιά της για το 2025 παράλληλα με την παρουσίαση του προϋπολογισμού στο κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα. Η Ninon Bachet, στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων στη Societe Generale SA, αναμένει από τη Γαλλία να αυξήσει τις πωλήσεις ομολόγων το επόμενο έτος — σε αντίθεση με άλλες χώρες.

Ο ίδιος ο προϋπολογισμός πρόκειται να περιλαμβάνει προσαρμογή 60 δισεκατομμυρίων ευρώ, που θα περιλαμβάνει τα δύο τρίτα των περικοπών δαπανών και το ένα τρίτο των αυξήσεων φόρων. Ο στόχος είναι να μειωθεί το έλλειμμα στο 5% της οικονομικής παραγωγής από περίπου 6,1% φέτος — πολύ μεγαλύτερο από το 4,4% που είχε αρχικά στόχο η προηγούμενη κυβέρνηση. Χωρίς δράση, η νέα κυβέρνηση είπε ότι το χάσμα θα φτάσει το 7% το επόμενο έτος.

Προσθέτοντας στις δυσκολίες του Μπαρνιέ, το σχέδιο έχει κατατάξει νομοθέτες πιστούς στον Μακρόν, ορισμένοι από τους οποίους λένε ότι η αύξηση των φόρων θα υπονόμευε την κληρονομιά των πολιτικών του προέδρου που πιστώνουν ότι προωθούν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Τέτοιες διαμάχες κινδυνεύουν να αφαιρέσουν τη δυναμική από την προσπάθεια να διορθωθούν τα οικονομικά.

«Αν θέλουμε πρακτορεία για το πώς θα το κάνουμε, αν δεν θέλουμε να είμαστε πειθαρχημένοι από τις αγορές, από τους Γερμανούς και την Ευρώπη, πρέπει να είμαστε καλύτεροι στο να το κάνουμε με τους δικούς μας όρους», είπε ο Ludovic Subran. Επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz SE στο Παρίσι. «Αλλά πρέπει να είσαι ακριβής σαν ένα ελβετικό ρολόι – δεν είμαι πολύ απαισιόδοξος, αλλά είναι μια δύσκολη μάχη».

Ακόμα κι αν το σχέδιο πετύχει, θα ήταν μόνο το πρώτο βήμα για να επαναφέρουμε το έλλειμμα εντός του ορίου του 3% της οικονομικής παραγωγής της ΕΕ έως το 2029 — δύο χρόνια αφότου ο Μακρόν θα έχει αποχωρήσει από την εξουσία.

Γαλλία

Πέρα από κάθε έλεγχο από τις Βρυξέλλες τις επόμενες εβδομάδες, ο Barnier βρίσκεται αντιμέτωπος με την περαιτέρω δοκιμασία μιας επερχόμενης πλάκας πιστωτικών αξιολογήσεων. Ο Fitch, ο οποίος υποβάθμισε τη Γαλλία πέρυσι, ενδέχεται να εκδώσει νέα αξιολόγηση την Παρασκευή, ακολουθούμενη από τον Moody’s στις 25 Οκτωβρίου και τον S&P έναν μήνα αργότερα.

Στο μεταξύ, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αγωνίζεται να αναπτυχθεί μετά από μια προσωρινή ώθηση από το Παρίσι που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ένα μέτρο που βασίζεται σε έρευνες των υπευθύνων αγορών στον τομέα των υπηρεσιών και της μεταποίησης έγινε και πάλι αρνητικό τον περασμένο μήνα, υποδεικνύοντας συρρίκνωση.

Παρ’ όλες τις καταστροφές που έχει αντιμετωπίσει η χώρα, υπάρχει ακόμα κάποια άνεση για τον Μακρόν. Τα στελέχη του χρηματοοικονομικού κλάδου που εδρεύουν εκεί επιμένουν ότι δεν έχουν αλλάξει τις στρατηγικές τους όσον αφορά τη Γαλλία, προσθέτοντας ότι προς το παρόν, δεν αναμένουν κάποια σημαντική μείωση και θα μπορούσαν να δουν ακόμη και ήπια επέκταση.

Ούτε όλοι οι επενδυτές έχουν χάσει την ελπίδα τους. Κάποιοι στοιχηματίζουν ότι η χώρα μπορεί να μπερδευτεί, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2025, που θα ήταν η πρώτη ευκαιρία για τον Μακρόν να προκηρύξει νέες εκλογές.

Η RBC BlueBay Asset Management έκλεισε πρόσφατα τη short θέση της για το γαλλικό spread, στοιχηματίζοντας ότι το Εθνικό Ράλι μπορεί να απέχει από την ψηφοφορία «μη εμπιστοσύνης» τους επόμενους μήνες με τη βάση ότι τα μέτρα λιτότητας θα διαβρώσουν περαιτέρω τη δημοτικότητα του Μακρόν και θα τονώσουν τη δική του περιουσία.

«Η Λεπέν μπορεί να συμπεράνει ότι είναι λογικό να φαίνεται «λογικό» στα μάτια του εκλογικού σώματος και να υποστηρίζει μια κυβέρνηση βραχυπρόθεσμα, προτού τραβήξει το χαλί τον επόμενο Ιούνιο», δήλωσε ο Mark Dowding, επικεφαλής επενδύσεων της εταιρείας.

www.bloomberg.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο