Γιατί οι γαλλικές εκλογές απειλούν την συνοχή της ΕΕ

εκλογές Γαλλία ΕΕ

Η απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στη Γαλλία δίνει στους Ευρωπαίους αξιωματούχους αναδρομές στο Brexit.

Μόλις ο Μακρόν ανακοίνωσε την απόφασή του, δύο τον συνέκριναν αμέσως με τον πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος προκήρυξε και έχασε ένα δημοψήφισμα για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016.

Και οι δύο άνδρες ήταν σίγουροι, πρόσωπα του κατεστημένου υπό πολιορκία από τη λαϊκιστική δεξιά που προγραμμάτισαν μια ριψοκίνδυνη και περιττή ψηφοφορία, στοιχηματίζοντας ότι θα διευθετούσε τα εσωτερικά τους προβλήματα. Η πλευρά του Γάλλου προέδρου επανέλαβε ακόμη και στοιχεία της ρητορικής του Κάμερον κατά την πρώτη εβδομάδα της εκστρατείας.

Ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire προέβλεψε μια οικονομική κρίση εάν το ακροδεξιό κόμμα της Marine Le Pen εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Αν και κατονόμασε έναν από τους βραχύβιους διαδόχους του Κάμερον προειδοποιώντας για οικονομικό χάος, αυτή η στρατηγική μοιάζει με αυτό που έγινε γνωστό ως «Project Fear» του ίδιου του Κάμερον κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Brexit.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν περάσει μεγάλο μέρος της τελευταίας δεκαετίας ασχολούμενοι με τις επιπτώσεις από την ψηφοφορία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά μια πλήρης κρίση στη Γαλλία θα μπορούσε τελικά να αποτελέσει μια πιο σοβαρή απειλή για το μπλοκ, δεδομένου ότι θα χτυπήσει στην καρδιά της ευρωζώνης.

Οι κίνδυνοι στη Γαλλία είναι το πρώτο θέμα κάθε συζήτησης στις Βρυξέλλες αυτή τη στιγμή, δήλωσε ένας διπλωμάτης.

Αυτοί οι φόβοι αντηχούν επίσης στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Το premium που απαιτούν οι επενδυτές για την κατοχή 10ετών γαλλικών κρατικών ομολόγων μόλις σημείωσε το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο άλμα που έχει καταγραφεί, ενώ οι γαλλικές μετοχές έχουν χάσει περίπου 210 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση αγοράς κατά την ίδια περίοδο.

Η ψήφος της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ προκάλεσε οικονομικές δονήσεις που διήρκεσαν χρόνια, με τους επενδυτές να απαιτούν το λεγόμενο premium Brexit για να κατέχουν περιουσιακά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τι λέει το Bloomberg Economics:

«Οι αγορές έχουν ήδη επιδείξει ευαισθησία στην πολιτική κατάσταση στη Γαλλία. Το υψηλό χρέος της καθιστά τη Γαλλία ευάλωτη στις μεταβολές του επενδυτικού κλίματος και υπάρχει σαφής κίνδυνος τα spreads να διευρυνθούν περαιτέρω εάν οι εκλογές προκαλέσουν μια μεγάλη αλλαγή στην κατεύθυνση της πολιτικής.»

Η ομάδα της εκστρατείας του Macron δεν πιστεύει ότι τα μαθήματα του Brexit ισχύουν για αυτούς, σύμφωνα με ένα πρόσωπο εξοικειωμένο με τις συζητήσεις τους. Αντίθετα, πιστεύουν ότι η εστίαση στους οικονομικούς κινδύνους του σχεδίου της Λεπέν είναι ο τρόπος για να ενισχυθεί η υποστήριξή τους, είπε η πηγή, υποστηρίζοντας ότι το selloff της αγοράς είναι μια σαφής απόδειξη των κινδύνων.

«Πολιτικοί όπως ο Ντέιβιντ Κάμερον στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να είναι σε θέση να πουν ένα ή δύο πράγματα για το πώς τέτοια τυχερά παιχνίδια έχουν τη συνήθεια να ανατινάζονται στο πρόσωπό σας», δήλωσε ο Mark Dowding, επικεφαλής επενδύσεων στην RBC BlueBay Asset Management.

Οι αναταραχές στην αγορά ξυπνούν επίσης δυσάρεστες μνήμες από την κρίση της ευρωζώνης, η οποία έφερε μεμονωμένα μέλη όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και, πάνω απ’ όλα, η Ελλάδα στο στόχαστρο επενδυτών ομολόγων λόγω των ασταθών δημόσιων οικονομικών τους.

Η Ιταλία, το πιο χρεωμένο έθνος της ΕΕ μετά την Ελλάδα, θα μπορούσε να είναι η επόμενη χώρα που θα τεθεί υπό έλεγχο εάν οι επενδυτές αρχίσουν να μειώνουν τις συμμετοχές τους σε ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα. Το ασφάλιστρο κινδύνου για το ιταλικό χρέος έχει επίσης αυξηθεί αυτή την εβδομάδα ως συνέπεια των προβλημάτων στη Γαλλία.

Ένας Ιταλός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στη Ρώμη παρακολουθούν την κατάσταση με ανησυχία και ότι εάν συνεχιστεί το γαλλικό selloff, θα μπορούσε να δοκιμάσει την προθυμία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να παρέμβει. Μέχρι στιγμής, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν βλέπουν λόγο ανησυχίας και δεν έχουν συζητήσει τη δυνατότητα χρήσης των εργαλείων κρίσης τους, σύμφωνα με άτομα με γνώση της σκέψης τους.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής της G-Seven στην Ιταλία ήταν επίσης μπερδεμένοι από την απόφαση του Macron, με διπλωμάτες να αμφισβητούν τη λογική ενός δρόμου που περιέγραψαν ως άσκοπα επικίνδυνο.

Η Γαλλία θα τεθεί υπό περαιτέρω έλεγχο την επόμενη εβδομάδα, καθώς η πολιτική αναταραχή στη χώρα αναμένεται να συζητηθεί σε δείπνο των ηγετών της ΕΕ τη Δευτέρα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τον σχεδιασμό αυτής της συνάντησης. Οι άλλοι ηγέτες της ΕΕ θα ζητήσουν εξηγήσεις από τον Macron για το πώς σκοπεύει να αποκαταστήσει τον έλεγχο και επίσης να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ξεκινήσει τη διαδικασία επίσημης μομφής κατά της Γαλλίας για το έλλειμμα του προϋπολογισμού της την Τετάρτη, μια κίνηση που είναι πιθανό να επιδεινώσει τις εντάσεις στη χώρα, όπου οι αμφισβητίες του Macron στη δεξιά και την αριστερά προσπάθησαν και οι δύο να αξιοποιήσουν την απογοήτευση των ψηφοφόρων με την ΕΕ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγο πριν αποχωρήσει από την G7 την Παρασκευή, ο Γάλλος πρόεδρος περιέγραψε τις οικονομικές θέσεις και των δύο πλευρών στους ψηφοφόρους ως «ασυνάρτητες».

Η ομάδα της Le Pen δεν έχει ακόμη δώσει τις πλήρεις λεπτομέρειες του οικονομικού της προγράμματος, αλλά έχει πει ότι θα μειώσει τους φόρους επί των πωλήσεων στα καύσιμα και την ενέργεια με κόστος περίπου 20 δισεκατομμυρίων ευρώ (21 δισεκατομμύρια δολάρια).

«Η αγοραστική δύναμη είναι αυτό που επείγει αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Τζόρνταν Μπαρντελά, πιθανός υποψήφιος της Λεπέν για την πρωθυπουργία, σε σχόλια που μεταδόθηκαν στο BFMTV την Παρασκευή. «Το μέτρο φυσικά θα αποζημιωθεί και αναζητούμε τρόπους εξοικονόμησης».

Οι τακτικές επιχειρηματικές δραστηριότητες της ΕΕ έχουν ήδη διαταραχθεί από την αναταραχή. Ο Λεμέρ έπρεπε να συναντηθεί με τους Γερμανούς και Πολωνούς ομολόγους του την επόμενη εβδομάδα, αλλά αυτό ακυρώθηκε μετά από αίτημα της Γαλλίας επειδή ο Λεμέρ πρέπει να επικεντρωθεί στην εσωτερική κατάσταση, δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

«Ο Μακρόν υπήρξε κινητήριος δύναμη για μεγαλύτερη ολοκλήρωση στην ΕΕ και έτσι η αδυναμία του μειώνει και αυτή την ατζέντα», είπε ο Ντάουντινγκ. «Η πραγματικότητα είναι ότι ο Μακρόν είναι επί του παρόντος πολύ αντιδημοφιλής».

πηγή:www.bloomberg.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο