Γιατί οι νέοι επενδυτές χάνουν χρήματα

Οι νέοι επενδυτές χάνουν χρήματα στο χρηματιστήριο για πολλούς λόγους, είτε λόγω έλλειψης γνώσεων, είτε λόγω έλλειψης κατανόησης, είτε λόγω των συναισθημάτων και του εγωισμού τους που προκαλούν νοητικά λάθη. Η κατανόηση του γιατί οι νέοι επενδυτές χάνουν χρήματα είναι απαραίτητη για τους αρχάριους που επιθυμούν να αποφύγουν τις συνήθεις παγίδες στο χρηματιστήριο. Η έναρξη ενός επενδυτικού ταξιδιού προσφέρει τη συναρπαστική δυνατότητα συσσώρευσης πλούτου και δημιουργίας ενός εκτεταμένου χαρτοφυλακίου με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, όπως κάθε ταξίδι, συνοδεύεται από προκλήσεις, ιδίως για τους νεοεισερχόμενους χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία ή γνώσεις.

Αυτή η ανάρτηση εμβαθύνει στους λόγους που κρύβονται πίσω από τα οικονομικά ατοπήματα των νέων επενδυτών, με στόχο να παράσχει πληροφορίες και καθοδήγηση για μια πιο έξυπνη επενδυτική πορεία από την αρχή. Είτε πρόκειται για τους κινδύνους της συναισθηματικής λήψης αποφάσεων, είτε για τη σημασία της ενδελεχούς έρευνας, είτε για την κατανόηση των αποχρώσεων της διαχείρισης κινδύνου, το παρόν άρθρο αναδεικνύει τους κρίσιμους τομείς που πρέπει να γνωρίζει κάθε επενδυτής πριν ξεκινήσει το επενδυτικό του ταξίδι.

Η επένδυση μπορεί να είναι συναρπαστική, προσφέροντας την προοπτική της αύξησης του πλούτου σας και της εξασφάλισης ενός σταθερού οικονομικού μέλλοντος. Ωστόσο, πολλοί νέοι επενδυτές βρίσκονται αντιμέτωποι με αποτυχίες και απώλειες. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ας εμβαθύνουμε στους κορυφαίους λόγους για τους οποίους πολλοί νεοεισερχόμενοι στον κόσμο των επενδύσεων αντιμετωπίζουν προκλήσεις.

Δέκα λόγοι για τους οποίους οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν χρήματα στο χρηματιστήριο:

  • Έλλειψη χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης και κατανόησης
  • Συναισθηματική λήψη αποφάσεων
  • Ανεπαρκής έρευνα και δέουσα επιμέλεια
  • Υπερβολική εμπιστοσύνη
  • Κυνήγι των επιδόσεων του παρελθόντος
  • Ελλιπής διαφοροποίηση
  • Υψηλό κόστος συναλλαγών και αμοιβές
  • Απάτη στη διαφημιστική εκστρατεία της αγοράς και στη νοοτροπία της αγέλης
  • Παρανόηση ή αγνόηση της διαχείρισης κινδύνου
  • Αποτυχία χάραξης ή τήρησης επενδυτικής στρατηγικής
  • Έλλειψη χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης και κατανόησης

Η επένδυση δεν αφορά μόνο την αγορά χαμηλών τιμών και την πώληση υψηλών τιμών. Είναι μια πολύπλευρη πειθαρχία που απαιτεί την κατανόηση διαφορετικών χρηματοοικονομικών μέσων, της δυναμικής της αγοράς και οικονομικών παραγόντων. Οι νέοι επενδυτές συχνά εισέρχονται στην αγορά χωρίς να έχουν ένα στέρεο υπόβαθρο γνώσεων, γεγονός που τους καθιστά ευάλωτους σε κοινές παγίδες. Η κατάλληλη ποσότητα ανάγνωσης, εκμάθησης και εκπαίδευσης πρέπει να γίνεται πριν διακινδυνεύσουν πραγματικά χρήματα στις αγορές. Η εμπιστοσύνη στις αποφάσεις αγοράς και πώλησης θα πρέπει να έρχεται μόνο μετά από την επάρκεια να γνωρίζετε ακριβώς τι κάνετε και γιατί.

Συναισθηματική λήψη αποφάσεων

Η χρηματιστηριακή αγορά δεν είναι απλώς ένα σύνολο αριθμών – είναι ένα τρενάκι των συναισθημάτων. Όταν οι τιμές εκτοξεύονται, είναι εύκολο να καταληφθείτε από απληστία- όταν πέφτουν, μπορεί να σας κυριεύσει ο φόβος. Χωρίς την εμπειρία να αντιμετωπίζουν αυτές τις καταιγίδες, οι νέοι επενδυτές συχνά λαμβάνουν βιαστικές αποφάσεις που βασίζονται στα συναισθήματα και όχι στη λογική, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε πιθανές απώλειες.

Τα συναισθήματα είναι καθοριστικά στη λήψη επενδυτικών αποφάσεων, οδηγώντας συχνά σε επιλογές που μπορεί να μην ευθυγραμμίζονται με τα συμφέροντα του επενδυτή. Ακολουθεί μια ανάλυση ορισμένων πρωταρχικών συναισθημάτων και του τρόπου με τον οποίο επηρεάζουν τις επενδύσεις:

Φόβος: Ένα από τα πιο ισχυρά συναισθήματα στον κόσμο των επενδύσεων, το άγχος μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους:

Αποστροφή από απώλειες: Ο φόβος της απώλειας χρημάτων μπορεί να αποτρέψει τους επενδυτές από το να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις ή να διατηρήσουν μετοχές για πολύ καιρό, ακόμη και όταν όλα τα σημάδια συνηγορούν στην πώληση.

Πωλήσεις πανικού: Σε ασταθείς αγορές, ο φόβος μπορεί να ωθήσει τους επενδυτές να πουλήσουν βιαστικά τα περιουσιακά τους στοιχεία, συχνά με ζημία, φοβούμενοι περαιτέρω πτώσεις, ακόμη και όταν το σχέδιό τους ήταν να είναι μακροπρόθεσμοι επενδυτές.

Απληστία: Αυτό το συναίσθημα μπορεί να είναι εξίσου επιζήμιο με τον φόβο, αν όχι περισσότερο. Η επιθυμία μπορεί να οδηγήσει σε:
Υπερέκθεση: Τοποθέτηση πολλών χρημάτων σε μια μετοχή ή έναν τομέα αναμένοντας υψηλές αποδόσεις.

Στο κυνήγι της απόδοσης: Επενδύσεις σε περιουσιακά στοιχεία που έχουν σημειώσει πρόσφατα καλές επιδόσεις, ελπίζοντας ότι η τάση θα συνεχιστεί, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα θεμελιώδη μεγέθη ή η υπερτίμηση.

Υπερβολική αυτοπεποίθηση: Η υπερεκτίμηση των γνώσεων ή των ικανοτήτων κάποιου μπορεί να οδηγήσει σε:
Αγνόηση των προειδοποιητικών σημάτων: Μη λήψη υπόψη πιθανών κινδύνων λόγω διογκωμένης πίστης στην κρίση κάποιου.
Υπερβολικές συναλλαγές: Η πεποίθηση ότι μπορεί κανείς να ξεγελάσει την αγορά σε πολύ σύντομες χρονικές περιόδους μπορεί να οδηγήσει σε συχνές αγορές και πωλήσεις, οι οποίες μπορεί να συσσωρεύσουν έξοδα και να μειώσουν τις συνολικές αποδόσεις.
Μετάνοια: Αυτό το συναίσθημα μπορεί να εκδηλωθεί αφού ένας επενδυτής αισθανθεί ότι έκανε μια λανθασμένη επιλογή, ωθώντας τον να
Αποφυγή: Να μην ελέγχουν τα χαρτοφυλάκια ή να αποφεύγουν να λαμβάνουν αποφάσεις για να μην αντιμετωπίσουν πιθανές απώλειες.
Υπερδιόρθωση: Δραστική αλλαγή μιας επενδυτικής στρατηγικής με βάση ένα πρόσφατο κακό αποτέλεσμα.
Αγκύλωση: Αν και δεν είναι ένα συναίσθημα καθεαυτό, η αγκύλωση αναφέρεται στην τάση να συνδέουμε ή να «αγκυλώνουμε» τις σκέψεις μας γύρω από ένα συγκεκριμένο σημείο αναφοράς – ακόμη και αν αυτό είναι άσχετο. Επενδύοντας μπορεί να σημαίνει ότι προσκολλάται κανείς στην τιμή που πλήρωσε για μια μετοχή και τη χρησιμοποιεί ως σημείο αναφοράς για το αν πρέπει να πουλήσει ή να αγοράσει περισσότερα αντί να εξετάζει τις τρέχουσες δυνατότητες της μετοχής.
Περικύκλωση: Η επιθυμία να ανήκεις ή να κάνεις αυτό που κάνουν όλοι οι άλλοι. Οι επενδυτές μπορεί να αγοράσουν ή να πουλήσουν απλώς επειδή το κάνουν όλοι οι άλλοι, αντί να αναλύσουν την εσωτερική αξία του περιουσιακού στοιχείου.
Ελπίδα: Διατήρηση μιας πτωτικής μετοχής, με την ελπίδα ότι θα ανακάμψει, ακόμη και όταν τα θεμελιώδη στοιχεία υποδηλώνουν ότι είναι καιρός να την αφήσουμε.
FOMO (Fear of Missing Out): Το άλμα σε μια επένδυση λόγω της ανησυχίας ότι θα χάσει πιθανά κέρδη, συχνά χωρίς επαρκή έρευνα ή κατανόηση.
Τα συναισθήματα μπορούν να θολώσουν την κρίση, καθιστώντας δύσκολη τη συνολική εικόνα ή την τήρηση μιας προκαθορισμένης επενδυτικής στρατηγικής. Η αναγνώριση και η ανάπτυξη στρατηγικών για τη διαχείριση αυτών των συναισθηματικών ερεθισμάτων μπορεί να έχει καθοριστική σημασία για τη λήψη ορθών επενδυτικών αποφάσεων.

Ανεπαρκής έρευνα και δέουσα επιμέλεια

Κάθε επένδυση πρέπει να υποστηρίζεται από ενδελεχή έρευνα. Η παράλειψη αυτού του βήματος και η στήριξη σε φήμες ή επιφανειακές πληροφορίες μπορεί να αποβεί καταστροφική. Οι νέοι επενδυτές συχνά παραβλέπουν τις κόκκινες σημαίες ή δεν κατανοούν πλήρως τις δυνατότητες και τους περιορισμούς ενός περιουσιακού στοιχείου, οδηγώντας σε λανθασμένες αποφάσεις. Γνωρίζετε πάντα τι αγοράζετε και γιατί το αγοράζετε τόσο για θεμελιώδεις όσο και για τεχνικούς λόγους.

Προκατάληψη υπερβολικής αυτοπεποίθησης

Είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι μερικές πρώτες επιτυχίες στο χρηματιστήριο μεταφράζονται σε έμφυτη επενδυτική δεινότητα. Ωστόσο, η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί να τυφλώσει τους επενδυτές σε πιθανούς κινδύνους και να τους κάνει να υπερβάλλουν, αγνοώντας προειδοποιητικά σημάδια που οι πιο έμπειροι επενδυτές θα μπορούσαν να αντιληφθούν. Οι εγωισμοί είναι δαπανηρά πράγματα για να τα βάζετε στις επενδυτικές σας αποφάσεις. Η αυτοπεποίθηση πριν από την ικανότητα είναι πολύ ακριβή στις αγορές.

Κυνηγώντας την απόδοση του παρελθόντος

«Το ότι πήγε καλά στο παρελθόν δεν σημαίνει ότι θα πάει καλά και στο μέλλον». Κι όμως, πολλοί νέοι επενδυτές ρίχνουν τα χρήματά τους σε μετοχές ή περιουσιακά στοιχεία που σημείωσαν πρόσφατα μεγάλη άνοδο, πιστεύοντας λανθασμένα ότι οι τάσεις του παρελθόντος θα συνεχιστούν επ’ αόριστον. Το παρελθόν δεν προβλέπει το μέλλον, αλλά μπορείτε να εντοπίσετε επαναλαμβανόμενα μοτίβα.

Κακή διαφοροποίηση

Όλες οι επενδύσεις ενέχουν κίνδυνο. Ωστόσο, οι επενδυτές μπορούν να μετριάσουν τις πιθανές απώλειες με τη διασπορά των χρημάτων σε διάφορα περιουσιακά στοιχεία, εταιρείες και τομείς. Οι νεοεισερχόμενοι κάνουν συχνά το λάθος να βάζουν όλα τα αυγά τους σε ένα καλάθι, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σημαντικά τρωτά σημεία στα χαρτοφυλάκιά τους. Η διαφοροποίηση θεωρείται το ιερό δισκοπότηρο της επένδυσης από τον Ray Dalio.

Πτώση στην υπερβολή της αγοράς και στη νοοτροπία της αγέλης

Στην εποχή των ιογενών ειδήσεων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είναι εύκολο να παρασυρθεί κανείς από τον ενθουσιασμό του επόμενου «μεγάλου πράγματος». Οι νέοι επενδυτές, που ανυπομονούν να συμμετάσχουν στη δράση, μπορεί να βουτήξουν σε επενδύσεις χωρίς τον κατάλληλο έλεγχο, μόνο για να καούν όταν η διαφημιστική εκστρατεία ξεθωριάσει. Ο φόβος της απώλειας (FOMO) είναι μια δαπανηρή συμπεριφορά στις επενδύσεις, καθώς σχεδόν πάντα αναγκάζει τους ανθρώπους να αγοράζουν στο τέλος μιας ισχυρής τάσης. Ο φόβος της απώλειας μπορεί γρήγορα να γίνει ο φόβος της παγίδευσης σε υψηλές τιμές.

Παρανόηση ή αγνόηση της διαχείρισης κινδύνου

Ο κίνδυνος είναι εγγενής στις επενδύσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει κανείς να επιχειρεί απερίσκεπτα. Οι νέοι επενδυτές συχνά αποτυγχάνουν να έχουν στρατηγικές εξόδου όταν αλλάζουν τα θεμελιώδη μεγέθη μιας επιχείρησης ή της οικονομίας ή δεν επανεκτιμούν περιοδικά τα χαρτοφυλάκιά τους, εκθέτοντάς τους σε περιττούς κινδύνους. Οι επενδυτές θα πρέπει πάντα να εξετάζουν τον κίνδυνο σε κάθε επένδυση ως πρώτο βήμα στη διαδικασία τους και να έχουν σχέδια για την ελαχιστοποίηση των απωλειών και τη βελτιστοποίηση των κερδών.

Μη ύπαρξη ή μη τήρηση επενδυτικής στρατηγικής

Η ύπαρξη ενός σαφούς σχεδίου είναι υψίστης σημασίας. Οι νέοι επενδυτές ενδέχεται είτε να μην έχουν στρατηγική είτε να εγκαταλείψουν τα αρχικά τους σχέδια όταν αντιμετωπίζουν την αστάθεια της αγοράς. Η συνέπεια και η προσήλωση σε μια καλά μελετημένη στρατηγική με πλεονέκτημα μπορεί να είναι κρίσιμη για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία. Οι επενδυτές χωρίς ένα ποσοτικοποιημένο σύστημα με πλεονέκτημα είναι απλώς τζογαδόροι.

Βασικά συμπεράσματα

  • Η θεμελιώδης γνώση είναι καθοριστικής σημασίας: Αποφύγετε να βουτήξετε στον κόσμο των επενδύσεων χωρίς να κατανοήσετε την πολυπλοκότητά του.
  • Μείνετε σε επίπεδο: Μην αφήνετε τα συναισθήματα να υπαγορεύουν τις επενδυτικές σας αποφάσεις.
  • Η διεξοδική έρευνα έχει σημασία: Μην παραλείπετε ποτέ τη σημασία της ολοκληρωμένης ανάλυσης περιουσιακών στοιχείων.
  • Αποφύγετε την υπερεκτίμηση των ικανοτήτων: Μερικές νίκες δεν κάνουν κάποιον γκουρού των επενδύσεων.
  • Μην ακολουθείτε απλώς την προηγούμενη επιτυχία: Οι ιστορικές επιδόσεις δεν είναι πάντα ένας μελλοντικός δείκτης.
  • Διασκορπίστε τα περιουσιακά σας στοιχεία: Ελαχιστοποιήστε τους κινδύνους με τη διαφοροποίηση των επενδύσεων.
  • Προσέξτε τις κρυφές χρεώσεις: Έχετε επίγνωση των υποκείμενων εξόδων στο επενδυτικό σας ταξίδι.
  • Αντισταθείτε στο δημοφιλές κύμα: Μην παγιδεύεστε από τις τρελές τάσεις της αγοράς.
  • Δώστε προτεραιότητα στη διαφύλαξη του κεφαλαίου: Η αναγνώριση και η διαχείριση των κινδύνων είναι ζωτικής σημασίας.
  • Μείνετε πιστοί στο σχέδιό σας: Η απόκλιση ή η έλλειψη στρατηγικής μπορεί να αποβεί καταστροφική.

Συμπέρασμα

Στο διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο των επενδύσεων, είναι επιτακτική ανάγκη να είστε καλά εξοπλισμένοι τόσο με γνώσεις όσο και με μια σαφή στρατηγική. Ενώ οι πιθανές παγίδες είναι πολλές, δίνοντας προτεραιότητα στην εκπαίδευση, παραμένοντας συναισθηματικά ισορροπημένοι, αναλύοντας επιμελώς τις ευκαιρίες και τηρώντας ένα καλά καθορισμένο σχέδιο παιχνιδιού, οι αρχάριοι επενδυτές μπορούν να περιηγηθούν καλύτερα στα ταραγμένα νερά των χρηματοπιστωτικών αγορών, μετατρέποντας τις προκλήσεις σε ευκαιρίες ανάπτυξης.

Ενώ ο κόσμος των επενδύσεων είναι γεμάτος με πιθανές παγίδες, είναι επίσης γεμάτος ευκαιρίες. Αναγνωρίζοντας και μαθαίνοντας από αυτά τα κοινά λάθη, οι νέοι επενδυτές μπορούν να περιηγηθούν στην αγορά με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις και να εργαστούν για την επίτευξη των οικονομικών τους στόχων.

Steve Burns, New Trader U

Τ.Σ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο