Γιατί οι οικονομολόγοι αναμένουν εξασθένιση της παγκόσμιας οικονομίας

αγορές ακινήτων

οικονομία

Η πλειονότητα των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα εξασθενήσει φέτος, λέγοντας ότι ο γεωπολιτικός κατακερματισμός σε όλο τον κόσμο θα βαθύνει.

“Οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές παραμένουν υποτονικές και γεμάτες αβεβαιότητα”, αναφέρει η έκθεση του WEF, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

“Ενώ υπάρχουν θετικές εξελίξεις, όπως η χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων και η πρόοδος στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (AI), οι επιχειρήσεις και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αντιμετωπίζουν επίμονες αντιξοότητες και συνεχή αστάθεια, καθώς η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα παραμένει αργή, οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παραμένουν σφιχτές και οι γεωπολιτικές ρήξεις και οι κοινωνικές εντάσεις συνεχίζουν να αυξάνονται. “

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του περασμένου έτους σε 30 επικεφαλής οικονομολόγους διαπίστωσε ότι το 56% των ερωτηθέντων αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αποδυναμωθεί το 2024, ενώ το 20% αναμένει ότι θα παραμείνει αμετάβλητη και το 23% προβλέπει “κάπως ισχυρότερες” οικονομικές συνθήκες.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εν τω μεταξύ, αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα μειωθεί ελαφρώς το 2024 σε 2,9%, από 3% πέρυσι.

Η έρευνα του WEF δείχνει σημαντική απόκλιση μεταξύ των προσδοκιών των οικονομολόγων για τις διάφορες οικονομίες, με τους εμπειρογνώμονες να είναι πιο αρνητικοί για τις προοπτικές της Ευρώπης. Περίπου το 77% των ερωτηθέντων αναμένει ότι η ανάπτυξη στην περιοχή θα εξασθενήσει φέτος – αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από αυτό που καταγράφηκε στην έρευνα του Σεπτεμβρίου.

Οι οικονομολόγοι έγιναν επίσης πιο αρνητικοί όσον αφορά τις προοπτικές των ΗΠΑ. Στην προηγούμενη έρευνα, το 78% προέβλεπε μέτρια ή μεγαλύτερη ανάπτυξη φέτος, ενώ στην τελευταία έρευνα ο αριθμός αυτός μειώθηκε στο 56%.

Οι ερωτηθέντες ήταν σε γενικές γραμμές θετικοί και αμετάβλητοι όσον αφορά τις προοπτικές τους για τη Νότια Ασία και την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, αλλά έδωσαν έναν πιο επιφυλακτικό τόνο για την Κίνα, με την πλειοψηφία (69%) να αναμένει πλέον μόνο μέτρια οικονομική ανάπτυξη.

Ιδιαίτερη ανησυχία για τους οικονομολόγους ήταν οι γεωπολιτικές ρήξεις, με το 69% των οικονομολόγων να δηλώνουν ότι αναμένουν ότι ο ρυθμός του γεωπολιτικού κατακερματισμού θα επιταχυνθεί το 2024.

“Όταν ερωτώνται για τις επιπτώσεις των πρόσφατων εξελίξεων . . . οι επικεφαλής οικονομολόγοι συνεχίζουν να αποδίδουν εξέχοντα ρόλο στους γεωπολιτικούς παράγοντες σε όλες τις μακροοικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις”, αναφέρει η έκθεση.

“Περίπου το 87% αναμένει ότι οι πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις θα ενισχύσουν την παγκόσμια οικονομική αστάθεια τα επόμενα τρία χρόνια και οκτώ στους δέκα αναμένουν ότι θα αυξήσουν τη μεταβλητότητα στις χρηματιστηριακές αγορές”

Έρχεται μετά από ένα έτος αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων, με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία να συνεχίζεται, τις σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ να παραμένουν τεταμένες και τους φόβους για μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή λόγω του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Το 2024 είναι επίσης μια χρονιά που θα δει έναν άνευ προηγουμένου αριθμό ανθρώπων να ψηφίζουν σε εκλογές, με περισσότερες από 75 χώρες – συμπεριλαμβανομένων μεγάλων οικονομιών όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο – να προσέρχονται στις κάλπες.

Ένα πιο θετικό αποτέλεσμα της έρευνας των οικονομολόγων του WEF ήταν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό, καθώς το 70% των ερωτηθέντων ανέμενε χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών.

Οι προσδοκίες των οικονομολόγων για υψηλό πληθωρισμό μειώθηκαν σε όλες τις περιοχές, με ιδιαίτερη βελτίωση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αν και η έκθεση σημειώνει ότι τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων εξακολουθούν να αναμένουν μέτριο πληθωρισμό και στις δύο περιοχές.

Πηγή: www.cnbc.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο