Γιατί οι τιμές των μετοχών θα μπορούσαν να συνεχίσουν ανοδικά, αν και οι ελπίδες για μείωση των επιτοκίων εξασθενούν

Οι επενδυτές αναβάλλουν τα στοιχήματα σχετικά με το πότε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, αλλά πολλοί στρατηγικοί αναλυτές της Wall Street πιστεύουν ότι αυτό δεν θα αλλάξει τη φόρτιση των μετοχών προς τα πάνω το 2024.

Αφού η βασική έκθεση για τον πληθωρισμό έδειξε απροσδόκητη άνοδο των τιμών καταναλωτή τον περασμένο μήνα την Τετάρτη, οι επενδυτές εκτιμούν πλέον ότι θα υπάρξουν μόνο δύο μειώσεις επιτοκίων το 2024, από επτά που ήταν το ανώτατο όριο στις αρχές Ιανουαρίου.

Παρά την υποχώρηση της αγοράς ως αντίδραση στα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό την Τετάρτη, οι μετοχές ήταν σε μεγάλο βαθμό ανθεκτικές όσον αφορά τις κινήσεις στις προσδοκίες για τα επιτόκια φέτος, με τον S&P να έχει αυξηθεί κατά περίπου 8% μέχρι σήμερα επομένως μια μεταβολή στις προσδοκίες της αγοράς για την πολιτική της Fed είναι απίθανο να εκτροχιάσει το ράλι της χρηματιστηριακής αγοράς.

Ο επικεφαλής επενδυτικός στρατηγικός αναλυτής της Wells Fargo, Christopher Harvey, ο οποίος αύξησε το στόχο του για το τέλος του έτους για τον S&P 500 (^GSPC) σε ένα Street-υψηλό 5. 535 τη Δευτέρα, δήλωσε στο Yahoo Finance ότι το πιο σημαντικό μέρος της συζήτησης της Fed παραμένει ότι η χαλάρωση είναι ακόμα στο στάδιο της προετοιμασίας.

επιτόκια
Το μεγάλο και σημαντικό πράγμα είναι ότι η Fed πρόκειται να ξεκινήσει έναν πολυετή κύκλο χαλάρωσης, δήλωσε ο Harvey. “Μπορούμε να διαφωνήσουμε για το πότε και πόσο, αλλά είναι το γεγονός ότι πρόκειται για έναν πολυετή κύκλο χαλάρωσης. Οι ταύροι της αγοράς ενθαρρύνονται επίσης από τις περιορισμένες ενδείξεις ότι τα υψηλά επιτόκια επιβραδύνουν τα εταιρικά κέρδη ή την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τις κοινές εκτιμήσεις, η αύξηση των κερδών θα επιταχυνθεί καθόλη τη διάρκεια του έτους.

επιτόκιαΣτην πραγματικότητα πρόκειται για τα κέρδη, δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της Bank of America US and Canada για τις μετοχές Ohsung Kwon στο Yahoo Finance, όταν εξήγησε γιατί ο S&P 500 θα μπορούσε να φτάσει τον στόχο της εταιρείας του για το τέλος του έτους που είναι 5. 400, ακόμη και αν η Fed δεν μειώσει τα επιτόκια φέτος.

επιτόκια

Ο Kwon και άλλοι στρατηγικοί αναλυτές που μίλησαν με το Yahoo Finance τις τελευταίες εβδομάδες εξέφρασαν όλοι το ίδιο συναίσθημα: Δεν έχει σημασία πότε, ή πόσο, η Fed θα μειώσει φέτος. Ίσως να μην καταστρέψει καν το ράλι της αγοράς αν η Fed δεν προβεί σε καμία μείωση το 2024. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι γιατί η Fed μειώνει τα επιτόκια όταν το κάνει.

Ως ταύρος, θα προτιμούσα πολύ περισσότερο να δω τη Fed να κόβει λιγότερο επειδή η οικονομία είναι πολύ ισχυρή, παρά τη Fed να πρέπει να κόβει επειδή η οικονομία αποδυναμώνεται, δήλωσε ο Kwon.

Καμία προσγείωση για τις μετοχές

Ένας αυξανόμενος αριθμός οικονομολόγων θεωρεί ότι η βελτίωση των προοπτικών οικονομικής ανάπτυξης δημιουργεί αυξημένες πιθανότητες η Fed να μειώσει τα επιτόκια λιγότερο από ό,τι πίστευε προηγουμένως, αν μειώσει καθόλου. Αυτό αναφέρεται συχνά ωςσενάριο μη προσγείωσης, όπου η οικονομική ανάπτυξη επιταχύνεται ενώ η καθοδική πορεία του πληθωρισμού επιβραδύνεται.

Συνολικά, αυτό δεν είναι τόσο κακό για τους κύριους δείκτες, δεδομένου ότι θα συνοδεύεται από ένα θετικό πλαίσιο οικονομικής ανάπτυξης, ένας λόγος για τον οποίο οι στρατηγικοί αναλυτές πιστεύουν ότι η αύξηση των κερδών θα μπορούσε να διευρυνθεί πέρα από την τεχνολογία αργότερα φέτος. Θα μπορούσε, ωστόσο, να δημιουργήσει περαιτέρω διχασμό μεταξύ μετοχών μεγάλης και μικρής κεφαλαιοποίησης.

επιτόκια

Σε ένα εβδομαδιαίο σημείωμα την Κυριακή, ο επικεφαλής επενδύσεων της Morgan Stanley Mike Wilson έγραψε ότι η πρόσφατη κυκλική ηγεσία από τομείς όπως η Ενέργεια (XLE), τα Υλικά (XLB) και οι Βιομηχανικές Βιομηχανίες (XLI) δείχνει ότι η αγορά κινείται προς ένα σενάριομη προσγείωσης.

επιτόκια

Στο πλαίσιο αυτών των κινήσεων, οι επενδυτές προτίμησαν τις εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης, σύμφωνα με την ανάλυση του Wilson. Οι μικρές κεφαλαιοποιήσεις, σημείωσε ο Wilson, έχουν δείξει μεγαλύτερη ευαισθησία στα επιτόκια και έχουν υποχωρήσει περισσότερο από την ευρύτερη αγορά τις ημέρες που οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται.

Αυτό συνέβη την Τετάρτη, όταν η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου (^TNX) αυξήθηκε κατά περισσότερες από 20 μονάδες βάσης και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 200 (^RUT) υποχώρησε σχεδόν 3%, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε λιγότερο από 1%.

Η δράση της αγοράς υπογραμμίζει ότι η όρεξη των επενδυτών για τομείς όπως οι μικρές κεφαλαιοποιήσεις, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη έκθεση στην αναχρηματοδότηση χρέους με τα τρέχοντα υψηλά επιτόκια, θα παραμείνει συγκρατημένη όσο οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων συνεχίζουν να κινούνται προς τα κάτω.

Και πρόσθεσε: “Η πτώση των επιτοκίων θα μπορούσε να καταλύσει περαιτέρω τη στροφή προς μια ευρύτερη ομάδα κυκλικών εταιρειών και ακόμη και χαμηλότερης ποιότητας με φτωχότερους ισολογισμούς. Αντίθετα, μια διάσπαση των αποδόσεων προς τα πάνω θα μπορούσε να μας οδηγήσει πίσω σε ένα καθεστώς στενής αγοράς

EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΒΑΡΔΑΚΑ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο