Γιατί ολοένα και περισσότεροι Κινέζοι στρέφονται στα ταξίδια εσωτερικού

ταξιδιών κόστος

Η ανάκαμψη των κινεζικών ταξιδιών στο εξωτερικό από την πανδημία COVID-19 εξασθενεί, καθώς το αυξανόμενο κόστος και οι δυσκολίες στην εξασφάλιση θεωρήσεων ενισχύουν την προτίμηση για τοπικούς προορισμούς και προορισμούς μικρών αποστάσεων.

Η καθυστέρηση στην αναβίωση στα προ COVID επίπεδα από τους εξερχόμενους ταξιδιώτες της Κίνας, τους κορυφαίους ταξιδιώτες στον κόσμο για διεθνή τουρισμό και αεροπορικές εταιρείες, πλήττει τις εταιρείες που σχετίζονται με ταξίδια, τα ξενοδοχεία και τους λιανοπωλητές παγκοσμίως.

Δεκαοκτώ μήνες αφότου η Κίνα εγκατέλειψε τις αυστηρές πολιτικές μηδενικού COVID και άνοιξε ξανά τα σύνορά της, η ανάκαμψη των ταξιδιών στο εξωτερικό υστερεί σε σχέση με τις προσδοκίες της αγοράς και η μορφή των κινεζικών ταξιδιών αλλάζει, με αύξηση των εσωτερικών ταξιδιών.

Πιεζόμενοι από μια παρατεταμένη κρίση ακινήτων, υψηλή ανεργία και ζοφερές προοπτικές στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, οι Κινέζοι καταναλωτές έχουν γίνει πιο φειδωλοί από την πανδημία, προκαλώντας πολέμους εκπτώσεων σε όλα, από ταξίδια μέχρι αυτοκίνητα, καφέ και ρούχα.

Οι Κινέζοι πραγματοποίησαν 87 εκατομμύρια ταξίδια στο εξωτερικό πέρυσι, μειωμένα κατά 40% από το προ COVID 2019 και οι παρατηρητές της βιομηχανίας λένε ότι ο ρυθμός έχει επιβραδυνθεί από το σεληνιακό νέο έτος τον Φεβρουάριο. Οι ταξιδιώτες της Κίνας ξόδεψαν 24% λιγότερο πέρυσι από ό, τι το 2019, ενώ οι δαπάνες των ταξιδιωτών των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 14%, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ για τον τουρισμό. Η κινεζική υστέρηση είναι κακά νέα για χώρες όπως η Γαλλία, η Αυστραλία και οι ΗΠΑ, οι οποίες ήταν μεταξύ των κορυφαίων προορισμών για τους Κινέζους ταξιδιώτες πριν από την πανδημία.

Ο Liu Simin, αντιπρόεδρος του τουριστικού κλάδου του ερευνητικού ινστιτούτου China Society for Futures Studies, προβλέπει ότι τα διεθνή ταξίδια της Κίνας ενδέχεται να μην ανακάμψουν στα προ πανδημίας επίπεδα για άλλα πέντε χρόνια.

«Η ανάκαμψη είναι πολύ πιο αργή από ό,τι αναμενόταν», δήλωσε ο Liu.

«Η υποτίμηση του κινεζικού γιουάν σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και την Ευρώπη είναι ένα διπλό πλήγμα».

Το κινεζικό νόμισμα έχει υποχωρήσει περισσότερο από 2% έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους, αυξάνοντας το κόστος σε γιουάν για τους Κινέζους ταξιδιώτες στο εξωτερικό.

Η εταιρεία συμβούλων Oliver Wyman τον περασμένο μήνα αύξησε τις εκτιμήσεις της για την ανάκαμψη των διεθνών ταξιδιών της Κίνας στα τέλη του 2025, μισό χρόνο αργότερα από ό,τι προέβλεπε πέρυσι.

«Θα έλεγα ότι οι καταναλωτές είναι ακόμη πιο συνειδητοποιημένοι από πέρυσι και θα δείτε επίσης ότι τροφοδοτούν τις ταξιδιωτικές τάσεις», δήλωσε ο Imke Wouters, συνεργάτης της Oliver Wyman με έδρα το Χονγκ Κονγκ.

Βεβαίως, τα ταξίδια στο εξωτερικό ανακάμπτουν, με τους Κινέζους ταξιδιώτες να είναι και πάλι οι κορυφαίοι στον κόσμο για διεθνή τουρισμό πέρυσι, αφού υπολείπονταν των Ηνωμένων Πολιτειών το 2022, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ για τον τουρισμό.

Αυτό το καλοκαίρι το 8% των πτήσεων στα κινεζικά αεροδρόμια ήταν διεθνείς, από μόλις 1% το 2022, σύμφωνα με τον πάροχο αεροπορικών δεδομένων OAG.

Στροφή στα ταξίδια εσωτερικού

Αυτή η ανάκαμψη, ωστόσο, επισκιάζεται από την αύξηση των εσωτερικών ταξιδιών, τα οποία έφτασαν το ρεκόρ των 295 εκατομμυρίων κατά τη διάρκεια των πενθήμερων διακοπών της Πρωτομαγιάς, αυξημένα κατά περισσότερο από 20% από το 2019, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Οι θέσεις των εγχώριων αεροπορικών εταιρειών αυξήθηκαν κατά 16% τον Μάιο από τον ίδιο μήνα το 2019, ενώ οι διεθνείς πτήσεις μειώθηκαν κατά 30%, σύμφωνα με στοιχεία της Cirium.

Η Oliver Wyman δήλωσε ότι το 40% όσων ταξίδεψαν στο εξωτερικό το 2023 για πρώτη φορά από τότε που άνοιξαν ξανά τα σύνορα αποφάσισαν να μην ταξιδέψουν ξανά διεθνώς φέτος, κυρίως λόγω της ταλαιπωρίας και των μεγάλων χρόνων διεκπεραίωσης των θεωρήσεων για πολλούς ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Ο κάτοικος του Πεκίνου Wang Shu, 38 ετών, έκανε διακοπές στο εσωτερικό της χώρας αφού ακύρωσε ένα ταξίδι στη Γαλλία επειδή δεν μπορούσε να πάρει βίζα, παρά το γεγονός ότι προσπάθησε να κλείσει ραντεβού για βίζα μήνες νωρίτερα.

«Προσπάθησα να κλείσω τη συνέντευξη στα τέλη Μαρτίου, καθώς σχεδίαζα να παρακολουθήσω το τένις του Γαλλικού Όπεν στα τέλη Μαΐου, αλλά η νωρίτερη ημερομηνία που μπορούσα να κλείσω ήταν η 19η Ιουνίου», δήλωσε ο Wang.

Ο Wang έκανε διακοπές στην Changsha, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χουνάν, γνωστή για το πικάντικο φαγητό της.

«Το φαγητό ήταν υπέροχο, παρακολούθησα μια συναυλία και ξόδεψα το ένα δέκατο των χρημάτων που θα ξόδευα στη Γαλλία», είπε.

Η κορυφαία πηγή τουριστών της Αυστραλίας πριν από τον COVID, η Κίνα είναι πλέον τέσσερα, με τις αφίξεις να μειώνονται κατά 53% τον Μάρτιο από τον Μάρτιο του 2019, δήλωσε η Margy Osmond, διευθύνουσα σύμβουλος του Tourism & Transport Forum Australia.

Οι Κινέζοι ταξιδιώτες στη Γαλλία, τη χώρα με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο, έχουν φτάσει μόλις το 28,5% των επιπέδων του 2019, σύμφωνα με τον φορέα εκμετάλλευσης αεροδρομίων ADP.

Η χωρητικότητα στις γραμμές ΗΠΑ-Κίνας παραμένει μειωμένη περισσότερο από 80% από τα επίπεδα του 2019, υπό το βάρος των εντεινόμενων διμερών πολιτικών εντάσεων. Το Εθνικό Γραφείο Ταξιδιών και Τουρισμού των ΗΠΑ αναμένει ότι ο κινεζικός τουρισμός στις ΗΠΑ θα ανακάμψει πλήρως μόνο το 2026.

Αντίθετα, οι χώρες με πολιτικές απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης έχουν λάβει ισχυρή αύξηση των Κινέζων επισκεπτών.

Αυτές περιλαμβάνουν τη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία, όπου η χωρητικότητα πτήσεων έχει επίσης αυξηθεί.

Η Ελβετία, που αυξάνεται σε δημοτικότητα μεταξύ των ταξιδιωτών υψηλού επιπέδου στο Trip.com, μπορεί να υπερηφανεύεται για μια διαδικασία βίζας επτά ημερών, δήλωσε η Jane Sun, Διευθύνων Σύμβουλος της Trip. com Group.

Η Ιαπωνία έχει επίσης λάβει αύξηση των Κινέζων ταξιδιωτών φέτος, ενισχυμένη από τη βουτιά της αξίας του γιεν.

“Δεν βλέπουμε απλώς μια αγορά να αναπτύσσεται εκ νέου, βλέπουμε μια αναδιαμόρφωση της αγοράς”, δήλωσε ο Gary Bowerman, διευθυντής της εταιρείας τουριστικών πληροφοριών Check-In Asia, σε διαδικτυακό σεμινάριο OAG τον περασμένο μήνα.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο