Γιατί προβλημάτισε ο πληθωρισμός Ιουνίου της ευρωζώνης

ευρωζώνη υπηρεσιών

πληθωρισμός ΕΚΤ

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης υποχώρησε τον περασμένο μήνα, αλλά μια κρίσιμη συνιστώσα των υπηρεσιών παρέμεινε πεισματικά υψηλή, πιθανώς τροφοδοτώντας την ανησυχία μεταξύ ορισμένων υπευθύνων χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές θα μπορούσαν να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.


Ο πληθωρισμός των καταναλωτών στις 20 χώρες που μοιράζονται το νόμισμα του ευρώ επιβραδύνθηκε στο 2,5% τον Ιούνιο από 2,6% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τις προσδοκίες σε δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων, καθώς η αύξηση του κόστους της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων μετριάστηκε.


Ενώ η ΕΚΤ έχει προβλέψει εδώ και καιρό ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί εκατέρωθεν αυτού του επιπέδου για το υπόλοιπο του έτους, οι οικονομολόγοι εξετάζουν εξονυχιστικά τις υποκείμενες τάσεις των τιμών για να εκτιμήσουν εάν η ΕΚΤ μπορεί πράγματι να μειώσει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% το επόμενο έτος.

Ο πυρήνας του πληθωρισμού που παρακολουθείται στενά παρέμεινε σταθερός στο 2,9%, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες για 2,8%, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης των τιμών των υπηρεσιών κατά 4,1%.

Τα στοιχεία είναι απίθανο να παράσχουν στην ΕΚΤ μεγάλη σαφήνεια σχετικά με το πού κατευθύνονται οι τιμές και η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde δήλωσε ήδη ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να είναι βέβαιος, οπότε δεν πρέπει να υπάρξει βιασύνη για περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής.


Ενώ η τιμή των αγαθών ήταν υποτονική για μεγάλο μέρος του τρέχοντος έτους και ο πληθωρισμός της ενέργειας έχει επίσης μειωθεί, οι υπηρεσίες έχουν αποδειχθεί κολλώδεις, ένα φαινόμενο που έχει διχάσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ.


Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι εξελίξεις στον τομέα των υπηρεσιών απλώς ακολουθούν άλλες συνιστώσες με καθυστέρηση και ότι επίκειται συγκράτηση, η οποία θα βοηθηθεί επίσης από μια οικονομική ανάκαμψη που αναμένεται να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα.


Άλλοι, ωστόσο, φοβούνται ότι οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού, η ταχεία αύξηση των μισθών και οι χαμηλοί δείκτες παραγωγικότητας στις υπηρεσίες θα μπορούσαν να εδραιώσουν την ταχεία αύξηση των τιμών και αυτό θα μπορούσε να διατηρήσει τον συνολικό πληθωρισμό πάνω από τον στόχο για παρατεταμένη περίοδο.

Σε μια πιθανή ένδειξη ότι η πίεση στην αγορά εργασίας θα συνεχιστεί, τα στοιχεία την Τρίτη έδειξαν ότι η ανεργία στην ευρωζώνη παραμένει σταθερή στο ιστορικό χαμηλό 6,4% τον Μάιο. Το ποσοστό ανεργίας είναι τώρα περισσότερο από μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερο από το προ πανδημίας χαμηλό του, ενώ η απασχόληση αυξάνεται.


Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια στις αρχές Ιουνίου για να αναγνωρίσει προηγούμενα άλματα στον αποπληθωρισμό, αλλά δεν δεσμεύτηκε για τις επόμενες κινήσεις, υποστηρίζοντας ότι εξακολουθεί να μην έχει εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός ήταν σε καλό δρόμο προς τον στόχο.


Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής φαίνεται να συμφωνούν ότι η επόμενη κίνηση είναι μια περικοπή και το μόνο ερώτημα είναι το χρονοδιάγραμμα. Ο Ιούλιος είναι πολύ νωρίς για μια τέτοια κίνηση, υποστηρίζουν πολλοί, αλλά ο Σεπτέμβριος είναι μια ανοιχτή συζήτηση, ειδικά εάν τα στοιχεία για την τάση των μισθών και των τιμών επιβεβαιώσουν την πρόβλεψη της ΕΚΤ.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο