Γιατί προβληματίζει η αύξηση της χρήσης του TikTok από τους Ευρωπαίους πολιτικούς

TikTok

tiktok

Όταν ο Simon Harris έγινε πρωθυπουργός της Ιρλανδίας τον Μάρτιο, στράφηκε σε μια αγαπημένη πλατφόρμα για να εκφραστεί: TikTok.

Σε ένα βίντεο με το «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» γραμμένο με κίτρινα γράμματα, ο άνδρας που θα είναι ο νεότερος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας είπε στους 95.000 ακολούθους του την άνοδό του από έναν «ευγνώμονα, κυκλοθυμικό έφηβο» που ενοχλείται από την έλλειψη εκπαιδευτικής βοήθειας για τον αυτιστικό αδελφό του.

Ο Χάρις, που μερικές φορές αποκαλείται «πρωθυπουργός του TikTok», ανήκει στην εμπροσθοφυλακή των Ευρωπαίων πολιτικών που αγκαλιάζουν την κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, υπολογίζοντας ότι η ανάγκη προσέγγισης των νεότερων ψηφοφόρων υπερτερεί των ανησυχιών για την ασφάλεια.

Με τις ευρωπαϊκές εκλογές να πλησιάζουν τον Ιούνιο, οι κυρίαρχοι πολιτικοί είναι επιφυλακτικοί στο να παραχωρήσουν έδαφος σε περιθωριακά κόμματα που έχουν εκμεταλλευτεί με επιτυχία τη σύντομη μορφή βίντεο.

Ωστόσο, το TikTok βρίσκεται υπό αυξανόμενο έλεγχο στη Δύση λόγω φόβων ότι τα δεδομένα χρηστών από την εφαρμογή που ανήκει στην εταιρεία ByteDance με έδρα το Πεκίνο θα μπορούσαν να καταλήξουν στα χέρια της κινεζικής κυβέρνησης.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Γερμανίας, για παράδειγμα, έχουν προειδοποιήσει κατά της χρήσης της εφαρμογής λόγω ανησυχιών ότι θα μπορούσε να μοιραστεί δεδομένα με την κυβέρνηση της Κίνας ή να χρησιμοποιηθεί για να επηρεάσει τους χρήστες.

Στις ΗΠΑ, οι νομοθέτες θέλουν να αναγκάσουν την πώληση της πλατφόρμας από τον Κινέζο ιδιοκτήτη της ή να την απαγορεύσουν από τα καταστήματα εφαρμογών. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε ανησυχίες στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Ο Μακρόν διαθέτει τέσσερα εκατομμύρια ακόλουθους

Το TikTok λέει ότι οι προειδοποιήσεις ασφαλείας είναι αδικαιολόγητες και δεν συλλέγει περισσότερες πληροφορίες από άλλες εφαρμογές.

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες, ξεκίνησε έναν ιστότοπο για την αποθήκευση των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών στο Δουβλίνο πέρυσι και προσέλαβε μια τρίτη εταιρεία ασφαλείας για την παρακολούθηση των ροών δεδομένων.

Η ByteDance αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε το προϊόν της για κατασκοπεία, ενώ η κινεζική κυβέρνηση αρνήθηκε επίσης οποιαδήποτε τέτοια πρόθεση.

Ο Χάρις, 37 ετών, υιοθετήθηκε νωρίς τον Μάρτιο του 2021, δημιουργώντας βίντεο που κυμαίνονταν από μια περίληψη προϋπολογισμού 60 δευτερολέπτων με μουσικό υπόβαθρο έως πλάνα που τον έδειχναν να φτιάχνει ένα φλιτζάνι τσάι ενώ παρακολουθούσε ποδόσφαιρο.

Ένας άλλος ήταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος διαθέτει 4 εκατομμύρια ακόλουθους από τότε που εντάχθηκε στο TikTok το 2020.

Στη Γερμανία, ο εναγκαλισμός του TikTok από ανώτερους πολιτικούς είναι μια νεότερη τάση, με τον υπουργό Υγείας Karl Lauterbach να γίνεται ο πρώτος υπουργός της χώρας που άνοιξε λογαριασμό τον Μάρτιο.

«Επανάσταση στο TikTok: ξεκινά σήμερα», είπε.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο AfD», είπε, για το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που αναδείχθηκε στο δεύτερο πιο δημοφιλές κόμμα της Γερμανίας.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς τον Φεβρουάριο πρότεινε επίσης στην κυβέρνησή του να ανοίξει λογαριασμό TikTok.

Αντίθετα, οι κορυφαίοι υπουργοί της Γερμανίας έχουν ήδη εδραιωμένη παρουσία σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για παράδειγμα, ο Σολτς, ο υπουργός Οικονομικών, ο υπουργός Οικονομίας και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν όλοι λογαριασμούς στο Instagram, όπως και ο Λάουτερμπαχ.

Η προσέγγιση των νέων ψηφοφόρων είναι ιδιαίτερα πιεστική, καθώς οι 16χρονοι στη Γερμανία μπορούν να ψηφίσουν στις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου.

Τα μεγάλα κόμματα «πανικοβάλλονται»

Μεταξύ των γερμανικών κομμάτων, το AfD κυριαρχεί στο TikTok. Το κόμμα έχει 411.000 οπαδούς, ο κορυφαίος υποψήφιός του Maximilian Krah 41.000.

«Έτσι, όλα τα άλλα δημοκρατικά κόμματα πανικοβάλλονται αυτή τη στιγμή για να μην αφήσουν αυτή τη σημαντική πλατφόρμα και τη νέα δημογραφική ομάδα, τους νέους ψηφοφόρους, σε αυτό το ριζοσπαστικό κόμμα», δήλωσε ο πολιτικός σύμβουλος Γιοχάνες Χίλιε.

Σε ένα βίντεο, ο Krah ενθαρρύνει τους μαθητές να αντιμετωπίσουν αριστερούς δασκάλους. Ένας άλλος τον βλέπει να δίνει συμβουλές γνωριμιών σε νεαρούς άνδρες, λέγοντάς τους να μην παρακολουθούν πορνό ή να μην ψηφίζουν τους Πράσινους. «Οι πραγματικοί άνδρες είναι δεξιοί, οι πραγματικοί άνδρες έχουν ιδανικά, οι πραγματικοί άνδρες είναι πατριώτες».

Οι κυρίαρχοι πολιτικοί που θέλουν να μιμηθούν μια τέτοια εμβέλεια αντιμετωπίζουν ένα δίλημμα, επειδή είναι επίσης καχύποπτοι για τη χρήση μιας πλατφόρμας από μια αυταρχική χώρα.

Ο Lauterbach είπε ότι μπορεί να έχει επιφυλάξεις για το TikTok, αναγνωρίζοντας παράλληλα την αποτελεσματικότητά του. «Δεν δίνω στην πλατφόρμα καμία νομιμότητα χρησιμοποιώντας την», είπε. Για να αποτρέψει διαρροές δεδομένων, αγόρασε ένα ξεχωριστό τηλέφωνο για χρήση TikTok.

Η ομάδα του Macron λέει επίσης ότι ο Γάλλος πρόεδρος βλέπει τη χρησιμότητα του TikTok και την ανάγκη ρύθμισης ως ξεχωριστά ζητήματα. «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτόν τον πληθυσμό, η συντριπτική πλειοψηφία του οποίου δεν παρακολουθεί τηλεοπτικές ειδήσεις ή δεν διαβάζει τον Τύπο», δήλωσε στο Reuters ένας σύμβουλος που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Δείχνοντας το επίπεδο ανησυχίας για την ασφάλεια, η Βρετανία και η Αυστρία απαγόρευσαν το TikTok από τα τηλέφωνα εργασίας των κυβερνητικών υπαλλήλων πέρυσι.

Αλλά το TikTok γίνεται όλο και πιο δύσκολο να αγνοηθεί. Μια έκθεση του Ινστιτούτου Reuters για τη Μελέτη της Δημοσιογραφίας πέρυσι διαπίστωσε ότι λιγότεροι άνθρωποι εμπιστεύονταν τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, με περισσότερους να στρέφονται στο TikTok για ειδήσεις.

Το TikTok ήταν το ταχύτερα αναπτυσσόμενο κοινωνικό δίκτυο στην έκθεση, που χρησιμοποιήθηκε από το 20% των ατόμων ηλικίας 18 έως 24 ετών για ειδήσεις.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο πιο υψηλόβαθμος υπουργός με σημαντική παρουσία στο TikTok είναι ο υπουργός Άμυνας Grant Shapps.

Όταν ανακοινώθηκε η απαγόρευση του TikTok σε κυβερνητικές συσκευές, ο Shapps απάντησε στην πλατφόρμα με ένα κλιπ από την ταινία του 2013 «Wolf of Wall Street», όπου ο χαρακτήρας του Leonardo DiCaprio Jordan Belfort δηλώνει: «Δεν φεύγω».

Ο Shapps πρόσθεσε ότι δεν είχε χρησιμοποιήσει ποτέ το TikTok σε κυβερνητικές συσκευές και ότι η απαγόρευση ήταν λογική.

Το Βέλγιο απαγόρευσε σε υπουργούς και δημόσιους υπαλλήλους να εγκαταστήσουν το TikTok στις επίσημες συσκευές τους, αλλά οι πολιτικοί το παρακάμπτουν χρησιμοποιώντας την εφαρμογή σε ξεχωριστές συσκευές.

Οι πολιτικοί του συγκυβερνώντος κόμματος των Πρασίνων δημοσιεύουν βίντεο TikTok με συσκευές που είναι συνδεδεμένες μόνο σε 4G και δεν έχουν εγκατεστημένες άλλες εφαρμογές και τα τηλέφωνα δεν φυλάσσονται από τους ίδιους τους πολιτικούς αλλά από τους υπαλλήλους τους.

«Ένας άλλος λόγος που βρισκόμαστε σε αυτό (το TikTok) είναι ότι δεν θέλουμε να αφήσουμε το πεδίο στην άκρα αριστερά ή την άκρα δεξιά», δήλωσε εκπρόσωπος του κόμματος των Πρασίνων στο Reuters.

«Οι νέοι ενημερώνονται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και το TikTok είναι μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες. Κάποιοι πολιτικοί αισθάνονται άνετα με αυτό, άλλοι όχι».

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο