Γιατί τα index funds καταστρέφουν το χρηματιστήριο;

index funds

Τα index funds είναι εξαιρετικά. Σας δίνουν ευρεία έκθεση σε ολόκληρο το χρηματιστήριο, μέγιστη διαφοροποίηση και ελάχιστο κόστος. Όλοι πρέπει να έχουν τα χρήματά τους σε index funds, σωστά;

Αυτός είναι ο τρόπος σκέψης αυτές τις μέρες και έχει πολλά πράγματα για αυτό. Τα αμοιβαία κεφάλαια με δείκτη χαμηλού κόστους έχουν συνήθως καλύτερες επιδόσεις από τα περισσότερα «ενεργά» αμοιβαία κεφάλαια, όπου κάποιος προσπαθεί να επιλέξει τις καλύτερες μετοχές, με την πάροδο του χρόνου.

Αλλά αν τα index funds είναι εξαιρετικά για οποιοδήποτε άτομο, τι συμβαίνει όταν τα αγοράζουν όλοι; Κερδίζουν όλοι;

Στη λογική αυτό ονομάζεται πλάνη της σύνθεσης. Μπορεί να είναι ένα κρίσιμο ερώτημα για κάθε επενδυτή αυτή τη στιγμή: Ειδικά για το απλό κοινό.

Υποστηρίζουν ότι η δημοτικότητα των index funds συμβάλλει στην πρόκληση ενός από τα πιο επικίνδυνα χαρακτηριστικά της Wall Street: Η μαζική υπερσυγκέντρωση του S&P 500 (και της αγοράς) σε μερικές μετοχές megacap όπως η Apple AAPL -0,82% , Nvidia NVDA 1,75% και της Microsoft MSFT 0,22%.

Τα νούμερα σχετικά με τα κεφάλαια δεικτών είναι εκπληκτικά. «Το 1993», γράφουν, «τα παθητικά ταμεία [δηλ. index funds] που επενδύθηκαν σε μετοχές των ΗΠΑ διαχειρίστηκαν περιουσιακά στοιχεία 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό ήταν το 3,7% του συνδυασμένου ενεργητικού που διαχειρίζονται ενεργά και παθητικά αμοιβαία κεφάλαια και το 0,44% του χρηματιστηρίου των ΗΠΑ. Μέχρι το 2021, τα παθητικά περιουσιακά στοιχεία είχαν αυξηθεί στα 8,4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό ήταν το 53% του συνδυασμού ενεργητικού και παθητικού και 16% του χρηματιστηρίου».

Από 3,7% των χρημάτων αμοιβαίων κεφαλαίων σε 53% σε 30 χρόνια.

Στην πραγματικότητα, η πραγματική αλλαγή είναι ακόμη μεγαλύτερη από αυτό, προσθέτουν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά ή τα περισσότερα από τα εναπομείναντα «ενεργά» αμοιβαία κεφάλαια των ΗΠΑ, δηλαδή εκείνα που εξακολουθούν να προσπαθούν να επιλέξουν μετοχές, γίνονται ευρετήρια ντουλαπιών. Σκιάζουν τους δείκτες όσο το δυνατόν περισσότερο. «Η ανάπτυξη της παθητικής επένδυσης έχει εκτιμηθεί ότι είναι υπερδιπλάσια όταν λαμβάνεται υπόψη η αυξανόμενη τάση των ενεργών αμοιβαίων κεφαλαίων και άλλων επενδυτών να παραμείνουν κοντά στους δείκτες αναφοράς τους», γράφουν.

Αυτή η τάση επιταχύνει την άνοδο των εταιρειών που αποκαλούν «megacap», ειδικά εκείνων που είναι πιθανό να «υπερτιμηθούν» ή τουλάχιστον σε φιλόδοξες τιμές.

«Οι ροές σε παθητικά κεφάλαια αυξάνουν δυσανάλογα τις τιμές των μετοχών των μεγαλύτερων εταιρειών της οικονομίας, και ειδικά εκείνων των μεγάλων επιχειρήσεων που η αγορά υπερτιμά», γράφουν. Μεταξύ των λόγων είναι ότι μειώνει το δυνητικό απόθεμα ενεργών επενδυτών που μπορούν να κρατήσουν λιγότερο από τη στάθμιση της αγοράς στις μετοχές, και το δυνητικό απόθεμα που μπορούν πραγματικά να το πουλήσουν “short”, που σημαίνει ότι παίρνουν ένα εντελώς αρνητικό στοίχημα στη μετοχή.

Ακόμα κι αν δεν πάτε τόσο μακριά, είναι προφανές ότι τα αμοιβαία κεφάλαια δεικτών – εξ ορισμού – πρέπει να επενδύσουν τα περισσότερα δολάρια σε μετοχές που είναι ήδη οι μεγαλύτερες στον δείκτη και επομένως οι πιο δημοφιλείς.

Σε αυτό το σημείο, οι λεγόμενοι «Magnificent Six» – η Tesla φαίνεται να έχει εξαφανιστεί από τη λίστα – αντιπροσωπεύουν μόνο το ένα τρίτο του συνόλου του S&P 500 από περιουσιακά στοιχεία. Εάν διαθέτετε $100 σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο του δείκτη S&P 500, περίπου 32 $ επενδύονται σε μόλις έξι εταιρείες. Πώς είναι αυτό για διαφοροποιημένα;

Όλα αυτά κάνουν το S&P 500 σήμερα περισσότερο ένα παιχνίδι βραχυπρόθεσμων συναλλαγών παρά ένα παιχνίδι μακροπρόθεσμων επενδύσεων. Καθώς ο S&P 500 αυξάνεται, περισσότεροι άνθρωποι θα ρίχνουν χρήματα σε αμοιβαία κεφάλαια δεικτών. Τα αμοιβαία κεφάλαια δεικτών θα ρίξουν τα χρήματά τους στις μετοχές, με τα περισσότερα να πηγαίνουν στα megacaps. Οι μετοχές θα ανέβουν, οι άλλοι άνθρωποι θα ενθουσιαστούν με όλα τα χρήματα που βγάζουν οι γείτονές τους και θα ορμήσουν έξω και θα ρίξουν τα χρήματά τους σε ταμεία δεικτών επίσης.

«Οι υψηλές τιμές αναδεικνύουν τους αγοραστές», όπως σημειώνει ξεκάθαρα η εταιρεία κεφαλαίων Leuthold Group στο τελευταίο μηνιαίο ερευνητικό της βιβλίο. Ο Leuthold σημειώνει ότι ακόμη και ενώ οι προσδοκίες των καταναλωτών των ΗΠΑ για την οικονομία των ΗΠΑ είναι πτητικές, οι προσδοκίες τους για αποδόσεις στο χρηματιστήριο έχουν «μετά βίας

ήταν πιο φωτεινό.» Αυτό, σε μια εποχή που ο S&P 500 διαπραγματεύεται σε επίπεδα, σε σχέση με διάφορα μέτρα κερδών, που σχετίζονται με προηγούμενες κορυφές όπως το 2021 — ακόμη και το 2000.

Αυτό δεν είναι απαραίτητα επιχείρημα για την πώληση του κεφαλαίου σας με δείκτη S&P 500: Ο χρονισμός αυτών των πραγμάτων είναι εμφανώς δύσκολος. Αλλά είναι ένα επιχείρημα για την κατοχή μετοχικών κεφαλαίων μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, για παράδειγμα εκείνων που παρακολουθούν τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης S&P 400 και τον δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης S&P 600, καθώς και ένα επιχείρημα που ακολουθεί τον S&P 500. Ή θα μπορούσατε να κάνετε ό,τι κάνω , και απλώς επενδύστε σε ένα που κατέχει ίσο ποσό από κάθε μετοχή. Τα κεφάλαια χαμηλού κόστους που το κάνουν αυτό περιλαμβάνουν το Invesco S&P 500 Equal Weight ETF RSP -0,64% που χρεώνει 0,2% ετησίως και το iShares MSCI U.S.A. Equal Weight ETF EUSA -0,65% , η οποία χρεώνει 0,09%.

Brett Arends

πηγή:www.marketwatch.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο