Γιατί τα υψηλά επιτόκια πλήττουν την ιαπωνική οικονομία

μισθών

επιτόκια οικονομία

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας δήλωσε την Πέμπτη ότι η οικονομία της ανακάμπτει σταδιακά, αλλά προειδοποίησε στη μηνιαία έκθεσή της ότι τα υψηλά επιτόκια στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη κινδυνεύουν να βλάψουν τη δική της οικονομία, καθώς και τη δική τους.


Ένας αξιωματούχος του υπουργικού συμβουλίου, ο οποίος συνέταξε τη μηνιαία έκθεση για τον Ιούνιο, δήλωσε ότι αυτοί οι κίνδυνοι για την οικονομία της Ιαπωνίας περιλαμβάνουν ακόμη μεγαλύτερη πίεση στο αποδυναμωμένο γιεν. Ο αξιωματούχος αρνήθηκε να κατονομαστεί επειδή δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης.


Το ιαπωνικό νόμισμα κυμάνθηκε πάνω από τα 160 γιεν τη νύχτα της Πέμπτης, μόλις λίγο μακριά από το χαμηλό των 160,88 γιεν έναντι του δολαρίου, τροφοδοτώντας μια ανησυχία για υψηλότερο κόστος ζωής.


Η αποδυνάμωση του γεν έχει προκαλέσει ανησυχία για το κόστος ζωής μέσω των αυξανόμενων λογαριασμών εισαγωγής, γεγονός που αποτελεί πλήγμα για την φτωχή σε πόρους Ιαπωνία.

Το γιεν έχει υποχωρήσει περίπου 2% για το μήνα και 12% για το έτος λόγω των έντονων διαφορών επιτοκίων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας.


«Η ιαπωνική οικονομία ανακάμπτει με μέτριο ρυθμό, αν και πρόσφατα φαίνεται να κάνει παύση», ανέφερε η έκθεση.


«Η οικονομία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει καθοδικούς κινδύνους από τις επιπτώσεις των συνεχιζόμενων υψηλών επιπέδων επιτοκίων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη», πρόσθεσε. «Πρέπει να δοθεί πλήρης προσοχή στις διακυμάνσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και στις κεφαλαιαγορές».


Ανά υποτομέα, η κυβέρνηση διατήρησε τις ζοφερές απόψεις της αντίστοιχα για την ιδιωτική κατανάλωση και τις εξαγωγές – τους δύο πυλώνες της οικονομίας – λέγοντας ότι η ανάκαμψη φαίνεται να σταματά.

Η εργοστασιακή παραγωγή έδειξε πρόσφατα σημάδια ανάκαμψης, ανέφερε η έκθεση. Αφαίρεσε μια αναφορά στις επιπτώσεις ορισμένων ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών που είχαν παραποιήσει την πιστοποίηση ορισμένων τύπων οχημάτων από τις αρχές του τρέχοντος έτους.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο