Γιατί το «μπάζωμα» στα Τέμπη δεν πήγε στη Βουλή (mikropolitikos)

Premium Έκδοση – ΜικροΠολιτικός

Νέα ερωτήματα για ένα από τα πιο «σκοτεινά» σημεία, για την κοινή γνώμη, του δυστυχήματος των Τεμπών, προκύπτουν από την αποκάλυψη του in.gr της εισαγγελικής διάταξης με την οποία απερρίφθη μήνυση συγγενή θύματος εις βάρος πολιτικών προσώπων, χωρίς να παραπέμψει την υπόθεση στη Βουλή.

  • Η διάταξη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας, που δημοσίευσε αποκλειστικά το in.gr, βάσει της οποίας απορρίπτεται μήνυση συγγενών θυμάτων, αφορά τις αμφιλεγόμενες παρεμβάσεις στον χώρο του δυστυχήματος, το λεγόμενο «μπάζωμα».

Στους εγκαλούμενους περιλαμβάνονταν δυο υφυπουργοί, συγκεκριμένα ο Χρήστος Τριαντόπουλος και η Ζωή Ράπτη, αλλά η μήνυση σε ό,τι τους αφορά δεν παραπέμφθηκε αμελλητί στη Βουλή, όπως ορίζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, αλλά απερρίφθη ως αβάσιμη.

  • Απόφαση που προκάλεσε ερωτηματικά σε νομικούς κύκλους, δεδομένου ότι απορρίπτει την καθ’ οποιονδήποτε τρόπο συμμετοχή υφυπουργών, ειδικά του Χρήστου Τριαντόπουλου, που θεωρείται πως είχε κομβικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων μετά το δυστύχημα.

Το σκεπτικό

Στη διάταξη καταγράφεται και το σκεπτικό της απόρριψης: «Επειδή, δεν δύναται να στοιχειοθετηθεί η αντικειμενική υπόσταση των ανωτέρων αδικημάτων σε βάρος των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη μόνο από την παρουσία τους στον χώρο χωρίς να προκύπτει η καθ’ οποιανδήποτε τρόπο συμμετοχή τους στη λήψη ή υλοποίηση απόφασης επέμβασης στον τόπο του δυστυχήματος πρέπει η υπό κρίση έγκληση να απορριφθεί ως προς αυτούς ως προφανώς ουσία αβάσιμη».

Εφεση με νέα στοιχεία

Από την πλευρά τους οι μηνυτές, συγγενείς θύματος των Τεμπών, έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα προχωρήσουν σε έφεση, διευρύνοντας μάλιστα τη λίστα των εγκαλούμενων και με νέα ονόματα, αλλά και με νέα στοιχεία που έχουν προκύψει από τους πραγματογνώμωνες τεχνικούς συμβούλους της πλευράς τους. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο δημοσίευμα στο in.gr, ο πραγματογνώμονας που όρισαν οι συγγενείς, Κώστας Λακαφώσης, δεν θα σταθεί «σε κανένα δικαστήριο» η επιχειρηματολογία που προβάλλεται επισήμως για το λεγόμενο «μπάζωμα» του χώρου του δυστυχήματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο