Γιώργος Ζαββός στο φόρουμ της Capital Link: Ξεκλειδώνουμε τις τεράστιες δυνατότητες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Ο επικεφαλής της Αναπτυξιακής Τράπεζας επεσήμανε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 99,9% των επιχειρήσεων της χώρας και απασχολούν το 83,5% του εργατικού δυναμικού της.

«Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα-HDB δεσμεύεται να ξεκλειδώσει τις τεράστιες δυνατότητες στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) και να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για την ελληνική οικονομία. Υποστηρίζοντας τις ΜμΕ, η HDB όχι μόνο αναζωογονεί τον ιδιωτικό τομέα, αλλά συμβάλλει παράλληλα στην κοινωνική και οικονομική ευημερία της χώρας», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB, Γεώργιος Ζαββός, στο 25ο ετήσιο Forum «Invest in Greece» του Capital Link στη Νέα Υόρκη, το οποίο πραγματοποιείται σε μια νέα εποχή επενδύσεων και επιχειρηματικότητας για την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο του φόρουμ, ο κ. Ζαββός είχε μια εποικοδομητική κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Elizabeth McCaul, μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) για τα καίρια τρέχοντα τραπεζικά θέματα. Επίσης, από πλευράς HDB σε σημαντικές συναντήσεις συμμετείχε στο φόρουμ ως μέλος ΔΣ της HDB ο κ. Γιάννης Πολλάλης.

Ο κ. Ζαββός ξεκίνησε την τοποθέτησή του απαντώντας σε ερώτημα, αναφορικά με την σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα και τη συμβολή του ιδίου προς την επίτευξη αυτού του στόχου, με το σχέδιο Ηρακλής.

«Όπως είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, πολλοί μπορεί να αμφέβαλαν πριν από τέσσερα χρόνια αν η Ελλάδα θα ήταν σε θέση να μειώσει τον υπέρογκο όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών της. Ωστόσο, ακριβώς πριν από τέσσερα χρόνια, από αυτό ακριβώς το φόρουμ, είχα το προνόμιο να ανακοινώσω σε διεθνείς επενδυτές την εισαγωγή του νομοσχεδίου Ηρακλής τον Δεκέμβριο του 2019»,

Ο κ. Ζαββός αναφέρθηκε αναλυτικά στην επίδραση του σχεδίου Ηρακλής. «Είμαι πολύ περήφανος για αυτό το επίτευγμα, έχοντας την ευθύνη, ως πρώην υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, να συλλάβω, να διαπραγματευτώ και να εφαρμόσω το σχέδιο Ηρακλής , σε ένα χρονικό πλαίσιο λιγότερο από δύο χρόνια. Τα αποτελέσματα δεν ήταν παρά εντυπωσιακά, με μια αξιοσημείωτη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από 46% σε μονοψήφιο ποσοστό. Ο Ηρακλής όχι μόνο έχει σώσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από την αναταραχή, αλλά έχει καταστεί ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους του ενάρετου οικονομικού κύκλου της Ελλάδας».

Αξιοσημείωτος είναι ο ρόλος του σχεδίου Ηρακλής και στις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας. «Αυτό το επίτευγμα είχε βαθύ και θετικό αντίκτυπο στις ελληνικές τράπεζες, ωθώντας τις τράπεζες σε έναν ενάρετο κύκλο κερδοφορίας και ανάπτυξης μετά από 13 χρόνια κακουχιών. Το Σχέδιο Ηρακλής έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη διευκόλυνση των αναβαθμίσεων τόσο για τις ελληνικές τράπεζες όσο και για την ελληνική οικονομία, ανοίγοντας τον δρόμο για την απόκτηση αξιολογήσεων επενδυτικού βαθμού. Η απόκτηση αξιολογήσεων επενδυτικής βαθμίδας είναι μια ιστορία επιτυχίας, που τροφοδοτείται από την ακλόνητη αποφασιστικότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά και της κυβέρνησής του. Είναι το επιστέγασμα χρόνων σκληρής δουλειάς και θυσίας των Ελλήνων».

Μάλιστα, ο κ. Ζαββός απέτισε φόρο τιμής στην συνομιλήτριά του Elizabeth McCaul, μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου και στον Andrea Enria, Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) για την αμέριστη υποστήριξή τους.

«Το σχέδιο Ηρακλής έχει επαινεθεί από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και αποτελεί πολύτιμο παράδειγμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση για το πώς οι λύσεις που βασίζονται στην αγορά, όπως η τιτλοποίηση, θα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της περαιτέρω εμβάθυνσης της Ένωσης Κεφαλαιαγορών. Η τιτλοποίηση μπορεί να λειτουργήσει ως ένας υπερ-συμπιεστής για τη χρηματοδότηση των μεγάλων αναγκών της Ευρώπης και της Ελλάδας προς την κάλυψη των στόχων της πράσινης και ενεργειακής μετάβασης».

Στη συνέχεια, ο κ. Ζαββός αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που έχει η ουσιώδης στήριξη των ΜμΕ, καθώς αντιπροσωπεύουν το 99,9% των επιχειρήσεων της χώρας και απασχολούν το 83,5% του εργατικού δυναμικού της.

«Οι ΜμΕ συχνά αγωνίζονται να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από παραδοσιακές εμπορικές τράπεζες λόγω των αντιληπτών κινδύνων, των απαιτήσεων για εξασφαλίσεις και των υψηλών επιτοκίων. Σε αυτό το σημείο, η HDB έρχεται να διαδραματίσει τον ρόλο του καταλύτη, παρέχοντας εργαλεία μετριασμού του κινδύνου και προσαρμοσμένες οικονομικές λύσεις που βοηθούν τις ΜμΕ να αναπτυχθούν. Για παράδειγμα, τα εγγυοδοτικά προγράμματα και τα δάνεια συγχρηματοδότησης της HDB μειώνουν τα επιτόκια για τις ΜμΕ, διευκολύνοντας την πρόσβαση σε κεφάλαια. Αναλαμβάνοντας ένα μέρος του κινδύνου, η HDB δίνει τη δυνατότητα στις ΜμΕ να επεκταθούν, να καινοτομήσουν και να συμβάλουν στη συνολική οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας»

Επίσης, ο κ. Ζαββός υπογράμμισε τον ρόλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στη μόχλευση όχι μόνο εθνικών αλλά κυρίως ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη στήριξη των ελληνικών ΜμΕ, λέγοντας: «Με την αποτελεσματική απορρόφηση των κονδυλίων της Ε.Ε. και την προώθηση δυναμικών συνεργασιών με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η HDB διευρύνει την εμβέλειά της και ενισχύει την ικανότητά της να υποστηρίζει την ελληνική επιχειρηματικότητα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο