Με ένα ολοκληρωμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων υπέρ της αγοράς, η Κίνα θα μπορούσε να αναπτυχθεί σημαντικά ταχύτερα από ένα σενάριο status quo, δήλωσε την Κυριακή η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
«Αυτή η πρόσθετη ανάπτυξη θα ισοδυναμούσε με επέκταση της πραγματικής οικονομίας κατά 20% τα επόμενα 15 χρόνια, με σημερινούς όρους, που είναι σαν να προσθέτουμε 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια στην κινεζική οικονομία», δήλωσε η Γκεοργκίεβα σε ομιλία της στο Φόρουμ Ανάπτυξης της Κίνας, ζητώντας μέτρα για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του τομέα ακινήτων, τη μείωση των κινδύνων χρέους και την εστίαση περισσότερο στην εγχώρια κατανάλωση.
Αποφασιστικά βήματα για τη μείωση του αποθέματος ημιτελών κατοικιών και την παροχή περισσότερου χώρου για διορθώσεις με βάση την αγορά στον τομέα των ακινήτων θα μπορούσαν να επιταχύνουν την επίλυση των σημερινών προβλημάτων του τομέα ακινήτων και να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επενδυτών, ανέφερε.
Ο πρωθυπουργός Li Qiang δήλωσε στις τελευταίες επίσημες παρατηρήσεις του για τον τομέα της στέγασης την Παρασκευή ότι η Κίνα θα βελτιστοποιήσει περαιτέρω την πολιτική ακινήτων. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Λι ανακοίνωσε ετήσιο στόχο ανάπτυξης περίπου 5% φέτος, έναν στόχο που ορισμένοι αναλυτές είπαν ότι ήταν φιλόδοξος.
Η Κίνα πρέπει επίσης να βασιστεί περισσότερο στην εγχώρια κατανάλωση, δήλωσε η Γκεοργκίεβα. Μπορεί να το επιτύχει αυξάνοντας τα εισοδήματα, ενισχύοντας την αγοραστική δύναμη των οικογενειών και επεκτείνοντας το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένου του συνταξιοδοτικού συστήματος, με «δημοσιονομικά υπεύθυνο τρόπο».
Η Κίνα θα πρέπει να θεσπίσει ένα ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο για την τεχνητή νοημοσύνη, δήλωσε η Γκεοργκίεβα, σημειώνοντας ότι η Κίνα ηγείται των αναδυόμενων οικονομιών όσον αφορά την ετοιμότητα για την τεχνητή νοημοσύνη.
Το υπουργείο Βιομηχανίας της Κίνας εξέδωσε τον Ιανουάριο σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών για την τυποποίηση της βιομηχανίας τεχνητής νοημοσύνης, με στόχο να υπάρχουν εθνικά και βιομηχανικά πρότυπα έως το 2026.
Η Κίνα έχει «τεράστιες δυνατότητες στην προώθηση της πράσινης οικονομίας», δήλωσε η Γκεοργκίεβα. Ενώ η Κίνα ηγείται στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πρέπει να πουλήσει μεγαλύτερο μερίδιο ηλεκτρικής ενέργειας σε τιμές αγοράς, για να απαλλαγεί αποτελεσματικότερα από τον άνθρακα, είπε. Συνέστησε επίσης στην Κίνα να επεκτείνει το σύστημα εμπορίας εκπομπών (ETS) στον βιομηχανικό τομέα.
Το ETS, το οποίο καλύπτει επί του παρόντος τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, αναμένεται να συμπεριλάβει νέους τομείς όπως το τσιμέντο και το αλουμίνιο έως το τέλος του 2025.
πηγή:www.investing.com