Γκεοργκίεβα:«Η παγκόσμια οικονομία υπήρξε εκπληκτικά ανθεκτική»

Γκεοργκίεβα

ΔΝΤ

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, δήλωσε την Κυριακή ότι είναι πεπεισμένη για τις οικονομικές προοπτικές παρά τις αβεβαιότητες γύρω από τον πόλεμο και τη γεωπολιτική, καθώς η παγκόσμια οικονομία έχει παραμείνει ανθεκτική.

Σε ομιλία της στη Σύνοδο Κορυφής των Παγκόσμιων Κυβερνήσεων στο Ντουμπάι, η κ. Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι το ΔΝΤ θα δημοσιεύσει τη Δευτέρα έγγραφο που δείχνει ότι η σταδιακή κατάργηση των ρητών ενεργειακών επιδοτήσεων θα μπορούσε να εξοικονομήσει 336 δισεκατομμύρια δολάρια στη Μέση Ανατολή, ποσό που ισοδυναμεί με τις οικονομίες του Ιράκ και της Λιβύης μαζί.

Πρόσθεσε ότι, εκτός από την εξοικονόμηση πόρων, η εξάλειψη των οπισθοδρομικών ενεργειακών επιδοτήσεων “αποθαρρύνει τη ρύπανση και συμβάλλει στη βελτίωση των κοινωνικών δαπανών”, σε αντίγραφο της ομιλίας που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του ΔΝΤ.

Στην τελευταία του περιφερειακή οικονομική ενημέρωση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή του για την αύξηση του ΑΕΠ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής σε 2,9% φέτος, εν μέρει λόγω των βραχυπρόθεσμων περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου.

“Ενώ οι αβεβαιότητες εξακολουθούν να είναι υψηλές, μπορούμε να είμαστε λίγο πιο σίγουροι για τις οικονομικές προοπτικές, επειδή η παγκόσμια οικονομία υπήρξε εκπληκτικά ανθεκτική”, ανέφερε στην ομιλία της.

Μιλώντας για τη σύγκρουση στη Γάζα, η Georgieva προειδοποίησε για διευρυνόμενες συνέπειες.

“Αυτή η εξαιρετικά αβέβαιη στιγμή επιτείνει τις προκλήσεις των οικονομιών που εξακολουθούν να ανακάμπτουν από προηγούμενα σοκ. Και η περαιτέρω διεύρυνση της σύγκρουσης θα επιδεινώσει την οικονομική ζημιά”, είπε.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο