Goldman Sachs: Η χρηματιστηριακή εταιρεία απέσυρε τη θέση αγοράς της στον γερμανικό δείκτη MDAX*

Η Goldman Sachs έχει υιοθετήσει μια πιο αμυντική προοπτική για τις ευρωπαϊκές μετοχές μετά από έναν νέο γύρο αμερικανικών δασμών που ανακοινώθηκαν από τον Πρόεδρο Τραμπ, οι οποίοι ήταν περίπου τρεις ποσοστιαίες μονάδες υψηλότεροι από το αναμενόμενο.

Η κίνηση, που εξέπληξε πολλούς στην αγορά, έχει προσθέσει περαιτέρω αβεβαιότητα στις οικονομικές και εμπορικές προοπτικές, ωθώντας την τράπεζα να υποβαθμίσει τις προβλέψεις της για τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών μετοχών και τα εταιρικά κέρδη.

Μετά τις υποβαθμίσεις του ΑΕΠ από την οικονομική της ομάδα και μια επαναξιολόγηση των προσδοκιών για τα επιτόκια, η Goldman Sachs βλέπει τώρα πτώση 2,5% για τον δείκτη STOXX Europe 600 (SXXP) τους επόμενους τρεις μήνες.

Η χρηματιστηριακή εταιρεία έχει επίσης μειώσει την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη των κερδών ανά μετοχή (EPS) του δείκτη για το 2025 στο 2%. Οι αναλυτές επισήμαναν πρόσθετους κινδύνους πτωτικής τάσης και για τις δύο προβλέψεις, επικαλούμενοι την αυξανόμενη ευθραυστότητα στο μακροοικονομικό περιβάλλον.

Οι κυκλικοί τομείς, οι οποίοι έχουν υποαποδώσει σε σχέση με τους αμυντικούς κατά 9% από την αρχή του έτους, δεν θεωρούνται ελκυστικοί παρά τη σχετική πτώση.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι αποτιμήσεις παραμένουν στο υψηλότερο άκρο του ιστορικού τους εύρους, και ενώ η τρέχουσα τιμολόγηση ευθυγραμμίζεται με τις έρευνες οικονομικού κλίματος και τις αποδόσεις των ομολόγων, και οι δύο δείκτες αντιμετωπίζουν πιθανή αδυναμία — ένα αρνητικό σήμα για τους κυκλικούς τομείς.

Ως απάντηση στην επιδεινούμενη προοπτική, η Goldman έκανε αρκετές προσαρμογές στις συστάσεις της για τους τομείς.

Ο τομέας Τροφίμων, Ποτών & Tobacco αναβαθμίστηκε σε “overweight” από
“underweight.”

Οι αναλυτές ανέφεραν ότι ο τομέας διαπραγματεύεται κάτω από τα ιστορικά επίπεδα αποτίμησης και είναι σχετικά απομονωμένος από την έκθεση σε δασμούς, ιδιαίτερα εκτός των οινοπνευματωδών ποτών.

Επίσης, τείνει να βλέπει περιορισμένη συρρίκνωση των κερδών κατά τη διάρκεια των υφέσεων, παρόμοια με τον τομέα της Υγείας, ο οποίος παραμένει μια σύσταση overweight.

Η χρηματιστηριακή εταιρεία αναβάθμισε επίσης τους τομείς Προσωπικής Φροντίδας και Παντοπωλείων σε ουδέτερους, αντικατοπτρίζοντας μια πιο ισορροπημένη άποψη κινδύνου-ανταμοιβής εν μέσω μεταβαλλόμενων καταναλωτικών δυναμικών.

Ταυτόχρονα, οι τομείς Travel & Leisure και Λιανεμπόριο υποβαθμίστηκαν σε ουδέτερους. Ο τομέας Travel & Leisure θεωρείται ιδιαίτερα ευάλωτος σε περίπτωση ύφεσης, ενώ ο τομέας Λιανεμπορίου αντιμετωπίζει αντίθετους ανέμους από την αύξηση των ποσοστών αποταμίευσης των νοικοκυριών και την εξασθένιση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Οι αναλυτές της Goldman σημείωσαν ιδιαίτερη προσοχή γύρω από τις μετοχές διακριτικής ευχέρειας στη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

Οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες μετακινήθηκαν επίσης σε ουδέτερη θέση. Οι ελπίδες για ανάκαμψη των συγχωνεύσεων και εξαγορών το 2025 δεν έχουν υλοποιηθεί, με τους όγκους συναλλαγών μέχρι στιγμής φέτος να μην δείχνουν ανάπτυξη σε σχέση με το 2024.

Ως αποτέλεσμα, η Goldman έχει επίσης αφαιρέσει τη μακροχρόνια σύστασή της για το καλάθι M&A (GSTRACQN).

Η χρηματιστηριακή εταιρεία απέσυρε τη θέση αγοράς της στον γερμανικό δείκτη *MDAX, σημειώνοντας ότι παρόλο που οι γερμανικές μεσαίας κεφαλαιοποίησης μετοχές έχουν αυξηθεί κατά 5% από την αρχή του έτους — υποστηριζόμενες από προσδοκίες δημοσιονομικής επέκτασης — η σημαντική έκθεσή τους στους τομείς Chemicals και Βιομηχανικών τις καθιστά ιδιαίτερα ευαίσθητες στις εμπορικές εντάσεις.

————————————————–

*Ο MDAX είναι ένας χρηματιστηριακός δείκτης που περιλαμβάνει τις γερμανικές εταιρείες που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Ο δείκτης υπολογίζεται από την Deutsche Börse. Περιλαμβάνει τις 50 μετοχές Prime Standard που κατατάσσονται σε μέγεθος αμέσως κάτω από τις εταιρείες που περιλαμβάνονται στον δείκτη DAX.

—————————————————

Παρά τη πιο προσεκτική συνολική στάση, η Goldman διατήρησε τις αξιολογήσεις overweight σε τρεις κυκλικούς τομείς: Banks, Τεχνολογία και Άμυνα. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η διατήρηση επιλεκτικής έκθεσης σε κυκλικούς τομείς εξακολουθεί να δικαιολογείται υπό το βασικό σενάριο ότι η Ευρώπη θα αποφύγει την ύφεση.

Οι Τράπεζες επηρεάζονται ελάχιστα από τους δασμούς, η Άμυνα έχει επωφεληθεί από το κλίμα κινδύνου που προκαλείται από τους δασμούς, και η Τεχνολογία παραμένει ένας κορυφαίος τομέας για διαρθρωτική ανάπτυξη σε όλη την περιοχή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο