Μετά από ένα ασταθές τέλος του 2024 λόγω ανοδικής πίεσης στις αποδόσεις των παγκόσμιων ομολόγων, τα risk assets ανέκαμψαν το 2025. Έπειτα από δύο χρόνια ενός καθεστώτος “αντίστροφου Goldilocks” με καλή ανάπτυξη στις ΗΠΑ και πτώσης του πληθωρισμού, που ενίσχυσε τα χαρτοφυλάκια πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων, το παγκόσμιο μακροοικονομικό περιβάλλον έχει γίνει πιο αβέβαιο, επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα.
“Παραμένουμε υπέρ του ρίσκου με κάποια επιφυλακτικότητα”, όπως σημειώνει σε ό,τι αφορά την επενδυτική στρατηγική των επόμενων μηνών. Πιστεύει ότι ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο θα πρέπει να αποφέρει σχετικά ελκυστικές αποδόσεις προσαρμοσμένες στον ρίσκο το 2025. Πάντως, όπως τονίζει, ανησυχεί για τον κίνδυνο διόρθωσης των μετοχών, συνεπώς, σε ορίζοντα τριών μηνών εστιάζει περισσότερο στο hedging, όπως οι τοποθετήσεις στο δολάριο, τον χρυσό, το ελβετικό φράγκο και τα αμερικάνικα κρατικά ομόλογα, ώστε να προστατέψει το χαρτοφυλάκιό της από πιθανή αναταραχή στα χρηματιστήρια.
Η Goldman αναλύει στη συνέχεια τη στρατηγική της για τις μετοχές, τα ομόλογα και τα εμπορεύματα για τους επόμενους τρεις και 12 μήνες.
Overweight στις μετοχές
Η αμερικάνικη τράπεζα παραμένει overweight στις μετοχές τόσο σε ορίζοντα τριών μηνών όσο και 12 μηνών, αν και επισημαίνει πως συνεχίζει να αναμένει χαμηλότερες αποδόσεις, κυρίως λόγω της μικρότερης αύξησης των κερδών και της μικρότερης επέκτασης των αποτιμήσεων. Σύμφωνα με το βασικό μακροοικονομικό της σενάριο, σε ένα περιβάλλον καλής ανάπτυξης, πτώσης του πληθωρισμού και μείωσης επιτοκίων, οι μετοχές εξακολουθούν να είναι πιθανό να αποφέρουν ελκυστικές αποδόσεις σε σχέση με άλλα assets.
Σε ένα πλαίσιο τέλους του οικονομικού κύκλου οι μετοχές τείνουν να προσφέρουν μεγαλύτερα ανοδικά περιθώρια σε σύγκριση με την πιστωτική αγορά, όπως επισημαίνει, για παράδειγμα στην περίπτωση που η περισσότερη αισιοδοξία για την τεχνητή νοημοσύνη ενισχύσει τις αποτιμήσεις ή η αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων υποστηρίξει τις μετοχές που έχουν μείνει πίσω, όπως αυτές της μικρής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ή μετοχές εκτός των ΗΠΑ.
Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα η G.S. πιστεύει ότι οι κάπως αυξημένες αποτιμήσεις των μετοχών, οι ειδήσεις γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη και η αυξημένη αβεβαιότητα πολιτικής λόγω των δασμών είναι πιθανό να διατηρήσουν τις μετοχές σε περιορισμένο εύρος.
Σε περιφερειακή βάση, η Goldman είναι ουδέτερη σε όλες τις αγορές με στόχο τη μεγιστοποίηση της διαφοροποίησης. Στην Ευρώπη, οι θετικοί άνεμοι είναι πιο συμμετρικές λαμβάνοντας υπόψη την bearish τοποθέτηση που έχουν αυτή τη στιγμή οι επενδυτές και τους καταλύτες, όπως οι επερχόμενες εκλογές στη Γερμανία, μια πιθανή συμφωνία Ρωσίας/Ουκρανίας και η πολιτική της ΕΚΤ.
Overweight στα ομόλογα
Παράλληλα, overweight παραμένει και στα ομόλογα σε ορίζοντα τριών και 12 μηνών. Όπως σημειώνει, σύμφωνα με το βασικό της σενάριο, αναμένονται περαιτέρω πτώσεις στις αποδόσεις των διεθνών ομολόγων, εκτός των ιαπωνικών.
Επιπλέον, πιστεύει ότι οι κατανομές ομολόγων είναι πιθανό να είναι πιο επωφελείς και κερδοφόρες για τα χαρτοφυλάκια – σε περίπτωση μεγάλου σοκ επιτοκίων, π.χ. λόγω της δημοσιονομικής πολιτικής και της προσφοράς ομολόγων, οι μετοχές ενδέχεται να υποφέρουν περισσότερο από τα ομόλογα. Και εκτιμά ότι οι συσχετίσεις μετοχών/ομολόγων είναι πιθανό να είναι αρνητικές σε περίπτωση μεγάλων διαταραχών στο μέτωπο της ανάπτυξης.
Κατά τις πρόσφατες περιόδους αστάθειας των μετοχών γύρω από την DeepSeek ή τις ανακοινώσεις για τους δασμούς, τα ομόλογα κινήθηκαν αρκετά καλά σε σχέση με τις μετοχές. Μέχρι στιγμής, οι αμερικανικές αγορές ομολόγων αντιμετώπιζαν τους δασμούς ως προκαταβολική ώθηση του πληθωρισμού που περιπλέκει τη βραχυπρόθεσμη πορεία της Fed ενώ αυξάνει τους καθοδικούς κινδύνους για την ανάπτυξη.
Η Goldman εξακολουθεί πάντως να προτιμά τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, λόγω της ασθενέστερης ανάπτυξης, των μικρότερων δημοσιονομικών κινδύνων και κινδύνων από τους δασμούς, για να μειώσει τον κίνδυνο πληθωρισμού στα χαρτοφυλάκιά της.
Ουδέτερη στα εμπορεύματα
Η αμερικάνικη τράπεζα είναι ουδέτερη στα εμπορεύματα σε ορίζοντα τριών και 12 μηνών καθώς προβλέπει μέτριες επιδόσεις στους βασικούς δείκτες εμπορευμάτων διεθνώς.
Ωστόσο, λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας της πολιτικής, υπάρχει αξία διαφοροποίησης από τα εμπορεύματα – οι θέσεις σε χρυσό και πετρέλαιο μπορούν να λειτουργήσουν ως κρίσιμα hedges για τον πληθωρισμό και τη γεωπολιτική, όπως σε περίπτωση κλιμάκωσης των δασμών (χρυσός), γεωπολιτικές διακοπές της προσφοράς πετρελαίου (πετρέλαιο) και φόβοι για το χρέος (χρυσός). Πιθανές μειώσεις της προσφοράς πετρελαίου με κυρώσεις θα υποστήριζαν τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου βραχυπρόθεσμα, αν και ο αντίκτυπος πιθανότατα θα αντιστραφεί μακροπρόθεσμα με αντιστάθμιση της αυξημένης χρήσης της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας του ΟΠΕΚ.
Επίσης, η Goldman πιστεύει ότι οι καθολικοί δασμοί μπορεί τελικά να επηρεάσουν την παγκόσμια ανάπτυξη και τη ζήτηση πετρελαίου. Συνεχίζει συνεπώς να προτιμά τον χρυσό. Εάν ο πληθωρισμός επιταχυνθεί εκ νέου τους επόμενους μήνες, π.χ. λόγω ενός εμπορικού πολέμου, θα μπορούσε να υπάρχει να γυρίσει σε overweight τη στάση της στα εμπορεύματα, αλλά προς το παρόν παραμένει επιλεκτική.
Τέλος, η Goldman είναι ουδέτερη στα μετρητά και αναμένει ότι το δολάριο θα παραμείνει ισχυρότερο για περισσότερο διάστημα.
Οι αναλυτές της βλέπουν τρεις βασικούς παράγοντες για περαιτέρω ανοδική πορεία του δολαρίου λόγω των δασμών:
(1) οι δασμοί έχουν ισχυρό, άμεσο και ξεκάθαρο αντίκτυπο στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, σε αντίθεση με άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων,
(2) η εφαρμογή δασμών θα μπορούσε να ενεργοποιήσει το καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου του δολαρίου και
(3) να ξεκλειδώσει κάποια επιπλέον ανοδική πορεία επιτρέποντας στην αγορά να ανταποκριθεί στην πολιτική της Κίνας.

