Η Google ανακοίνωσε ότι, μόλις επισημοποιηθεί η απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη μετονομασία του Κόλπου του Μεξικού και του όρους Ντενάλι, οι Αμερικανοί χρήστες του Google Maps θα βλέπουν τις τοποθεσίες με τις νέες ονομασίες «Gulf of America» και «Mount McKinley».
Σε ανάρτησή της στο Χ, η εταιρεία δήλωσε ότι ακολουθεί την πολιτική προσαρμογής στις αλλαγές ονομάτων που θεσπίζονται από επίσημες κυβερνητικές πηγές.
Πότε θα εφαρμοστούν οι αλλαγές στις ονομασίες;
Στις 24 Ιανουαρίου, η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε τη μετονομασία του Κόλπου του Μεξικού, ενώ κατά την πρώτη του ημέρα στο Οβάλ Γραφείο, ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε διατάγματα για την αλλαγή και του ονόματος του όρους στην Αλάσκα. Το Υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται την εφαρμογή του διατάγματος, χωρίς να έχει ενημερώσει ακόμη τους επίσημους χάρτες.
Η Google διευκρίνισε ότι οι αλλαγές στο Google Maps θα γίνουν μόλις επικαιροποιηθεί το Πληροφοριακό Σύστημα Γεωγραφικών Ονομασιών (GNIS).
Πώς θα εμφανίζονται οι νέες ονομασίες στους χρήστες;
Σύμφωνα με την Google, όταν υπάρχουν διαφορετικές επίσημες ονομασίες ανά χώρα, η εφαρμογή εμφανίζει στους χρήστες το όνομα που ισχύει στη χώρα όπου βρίσκεται η τοποθεσία. Έτσι, οι χρήστες στις ΗΠΑ θα βλέπουν τον «Κόλπο της Αμερικής», οι χρήστες στο Μεξικό τον «Κόλπο του Μεξικού», ενώ οι υπόλοιποι χρήστες παγκοσμίως θα βλέπουν και τις δύο ονομασίες, με τη μία σε παρένθεση.
Παρόλο που η εταιρεία δεν έχει διευκρινίσει ποια ονομασία θα εμφανίζεται πρώτη, οι New York Times επικαλούνται πηγές που αναφέρουν ότι η ονομασία «Κόλπος του Μεξικού» θα διατηρηθεί ως κύρια.
Πώς αντιμετωπίζει το Google Maps τις αμφισβητούμενες ονομασίες;
Το Google Maps, με πάνω από 1 δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες, έχει συχνά κληθεί να διαχειριστεί ονομασίες και σύνορα που αμφισβητούνται πολιτικά ή γεωγραφικά.
Η εταιρεία προσαρμόζει τις ονομασίες βάσει της τοποθεσίας του χρήστη. Παρόμοιο ζήτημα είχε προκύψει με την ονομασία του Περσικού ή Αραβικού Κόλπου, όπου το Ιράν επιμένει στην πρώτη ονομασία, ενώ οι αραβικές χώρες χρησιμοποιούν τη δεύτερη.
Το 2012, το Ιράν απείλησε με νομικές ενέργειες, επειδή η Google δεν ανέφερε καμία από τις δύο ονομασίες στο χάρτη. Τελικά, η εταιρεία υιοθέτησε και τις δύο, εμφανίζοντας διαφορετικές ονομασίες ανάλογα με τη χώρα του χρήστη.
Τι ισχύει στις συνοριακές διαμάχες;
Για διακρατικές εδαφικές διαμάχες, η Google διαφοροποιεί την απεικόνιση των συνόρων. Όταν πρόκειται για διεθνή σύνορα που δεν αμφισβητούνται, όπως αυτά μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά, εμφανίζονται ως συνεχείς γκρι γραμμές. Αντίθετα, τα σύνορα που τελούν υπό αμφισβήτηση ή έχουν καθοριστεί προσωρινά εμφανίζονται με διακεκομμένες γραμμές.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Κριμαία:
– Στους Ρώσους χρήστες εμφανίζεται ως ρωσική επικράτεια.
– Στους Ουκρανούς χρήστες εμφανίζεται ως ουκρανική επικράτεια.
– Στους υπόλοιπους χρήστες εμφανίζεται με διακεκομμένα σύνορα.
Αντίθετα, οι τέσσερις ουκρανικές περιοχές (Ντονέτσκ, Χερσώνα, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια) που προσαρτήθηκαν από τη Ρωσία μετά την εισβολή του 2022 εξακολουθούν να εμφανίζονται ως ουκρανικές επικράτειες, σύμφωνα με πρόσφατους ελέγχους στο Google Maps.

