Γουατεμάλα: Τρεις πρώην παραστρατιωτικοί καταδικάζονται για βιασμούς κατά τη διάρκεια του εμφυλίου

EDITORS NOTE: Graphic content / Former paramilitaries Simeon Enriquez (L) and Pedro Sanchez speak with their lawyers after learning of the 40-year prison sentence for crimes of sexual violence against six Mayan women from the Achi community of Rabinal during the civil war in Guatemala (1960-1996), at the courtroom in the Palace of Justice, in Guatemala City on May 30, 2025. The three former paramilitaries, also indigenous, were members of the Civil Self-Defense Patrols, created by the Armed Forces to fight the leftist guerrillas during the war that left 200,000 dead and missing, according to the UN. (Photo by JOHAN ORDONEZ / AFP)

Δικαστήριο της Γουατεμάλας καταδίκασε χθες Παρασκευή τρεις πρώην παραστρατιωτικούς να εκτίσουν ποινές κάθειρξης 40 ετών για τους βιασμούς έξι γυναικών τα χρόνια του 1980, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στο κράτος της κεντρικής Αμερικής.

Η υπόθεση αντανακλά το πώς ο στρατός της Γουατεμάλας και σύμμαχοί του χρησιμοποιούσαν τη σεξουαλική βία «ως πολεμικό όπλο», για να «ελέγχουν και να υποτάσσουν» κοινότητες αυτοχθόνων, τα ατελείωτα χρόνια της εμφύλιας ένοπλης σύρραξης (1960-1996), τόνισαν διάφορες ΜΚΟ, επίσης ενάγουσες στην υπόθεση, ανάμεσά τους οι WOLA και Impunity Watch.

Οι τρεις πρώην παραστρατιωτικοί, κι αυτοί αυτόχθονες, ήταν μέλη των λεγόμενων περιπόλων πολιτικής αυτοάμυνας, οργανώσεων τις οποίες δημιούργησε ο στρατός για να πολεμήσουν αντάρτες της αριστεράς κατά τη διάρκεια του πολέμου, που άφησε πίσω 200.000 νεκρούς και εξαφανισμένους, σύμφωνα με επιτροπή αλήθειας του ΟΗΕ.

Κατηγορούνταν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, βιασμούς γυναικών της φυλής Ατσί, η οποία ανήκει στην εθνότητα των Μάγια.

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην Impunity Watch («Παρατηρητήριο της Ατιμωρησίας») διευκρίνισε πως οι τρεις άνδρες, μεταξύ 60 και 73 ετών, κρίθηκαν ένοχοι για εγκλήματα που διαπράχθηκαν μεταξύ του 1981 και του 1983 και καταδικάστηκαν να εκτίσουν «40 χρόνια κάθειρξης χωρίς αναστολή»

«Είμαι αθώος», επέμεινε ο ένας από τους κατηγορούμενους, ο Πέδρο Σάντσες, όταν πήρε για τελευταία φορά τον λόγο χθες στη δίκη, πριν από την απαγγελία της ετυμηγορίας και των ποινών.

Η δίκη δεν αφορούσε απλά το τι έκαναν οι κατηγορούμενοι, «αλλά το τι πέρασα», τι «υπέφερα», κατέθετε την περασμένη εβδομάδα η Πεδρίνα Ιξπάτα, 61 ετών, ένα από τα θύματα.

Πρόκειται για τη δεύτερη δίκη που έγινε κατόπιν μηνύσεων γυναικών της φυλής Ατσί, που μετατράπηκαν σε θύματα βιασμών σε χωριά του δήμου Ραβινάλ και σε στρατιωτική βάση στην περιοχή αυτή, κάπου 50 χιλιόμετρα βόρεια από την πρωτεύουσα.

Μεταξύ του 2011 και του 2015, ομάδα 36 θυμάτων υπέβαλε σειρά προσφυγών εναντίον πρώην στρατιωτικών και συνεργατών του στρατού.

Το 2022, πέντε πρώην παραστρατιωτικοί καταδικάστηκαν να εκτίσουν ποινές 30 ετών κάθειρξης για τους βιασμούς.

Το 2013, ο πρώην δικτάτορας Εφρέν Ρίος Μοντ καταδικάστηκε να εκτίσει 80 χρόνια κάθειρξη για τη γενοκτονία των αυτοχθόνων Ιξίλ επί των ημερών του καθεστώτος του (1982-1983).

Όμως η δικαιοσύνη ακύρωσε κατόπιν την ποινή αυτή και διέταξε να διεξαχθεί νέα δίκη. Ο στρατηγός πέθανε το 2018, σε ηλικία 91 ετών.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο