Στα τέλη Ιανουαρίου, η νεοσύστατη εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης OpenAI κυκλοφόρησε το τελευταίο της μοντέλο – μια χαριτωμένα ηχηρή έκδοση που ονομάζεται o3-mini. Σχεδιασμένο για να απωθήσει τους φτηνούς κινέζους ανταγωνιστές, σημείωσε άλλη μια νίκη για τη μυστηριώδη ανικανότητα του τομέα να σκεφτεί συνεκτικά ονόματα.
Δείτε αν μπορείτε να εντοπίσετε το πρόβλημα: το o3-mini κυκλοφόρησε έξι μήνες μετά το 4o mini. Και το 4o mini κυκλοφόρησε μετά το 4, το οποίο κυκλοφόρησε μετά το 3.5. Την περασμένη εβδομάδα, ο συνιδρυτής Sam Altman επιβεβαίωσε ότι η επόμενη έκδοση θα είναι το 4.5.
Η OpenAI συνήθιζε να χρησιμοποιεί λογικούς, διαδοχικούς αριθμούς, κάνοντας τα μοντέλα AI της τόσο εύκολα να παρακολουθούνται όσο και οι κυκλοφορίες του iPhone. Αλλά όταν το επόμενο μεγάλο άλμα της τεχνολογικής προόδου αποδείχτηκε δύσκολο να προσδιοριστεί, η στρατηγική της εταιρείας για την ονομασία πήρε παράξενες νέες κατευθύνσεις. Αντί να πηγαίνει από το 3 στο 4, άρχισε να προσθέτει επιπλέον γράμματα και λέξεις.
Δεν είναι ότι η OpenAI δεν έχει επίγνωση του προβλήματος. Πέρυσι, ο Altman συμφώνησε με έναν σχολιαστή που είπε ότι χρειαζόταν μια ανανέωση του συστήματος ονοματοδοσίας. Στην πραγματικότητα, ο Altman δεν φαίνεται να είναι πολύ ενθουσιασμένος με οποιαδήποτε ονοματολογία του OpenAI. Έχει περιγράψει το chatbot ChatGPT, το πιο διάσημο προϊόν της, ως ένα «φρικτό» όνομα και είπε σε έναν συνεντευκτή ότι αν μπορούσε να γυρίσει πίσω στο χρόνο και να διαλέξει κάτι άλλο από το OpenAI θα το έκανε.
Τα περίεργα ονόματα είναι, φυσικά, μια τεχνολογική παράδοση. Ορισμένες από τις πιο γνωστές εταιρείες του κλάδου δημιουργήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν οι ανούσιες λέξεις ήταν φτηνές για να αγοραστούν ως ονόματα τομέα. Σκεφτείτε τις Zynga, Flickr και Zillow.
Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης της τελευταίας δεκαετίας ακολούθησαν μια πιο λογική πορεία (OpenAI, xAI κ.λπ.), αλλά ο κλάδος συνέχισε το έθιμο και αλλού. Πριν από μερικά χρόνια, ο τεχνολογικός ιστότοπος The Verge παρατήρησε μια τάση για πρότυπα ακρωνύμια με ονόματα Muppet, όπως ELMo, Big BIRD και ERNIE. Αυτό φαίνεται ότι έγινε για κανέναν άλλο λόγο παρά για να διασκεδάσουν οι ερευνητές τον εαυτό τους και ο ένας τον άλλον.
Τα εσωτερικά αστεία και τα ονόματα που σημαίνουν περισσότερα για τους ανθρώπους που εργάζονται σε ένα έργο από ό,τι για εκείνους που μπορεί μια μέρα να το χρησιμοποιήσουν εξηγούν πολλές άλλες φαινομενικά περίεργες επιλογές – συμπεριλαμβανομένου του αυθάδους «αντι-ξυπνητήριου» chatbot Grok του Elon Musk. Η λέξη είναι ένας όρος των ανθρώπων της τεχνολογίας για την κατανόηση κάποιου πράγματος (όπως στο να καταλαβαίνεις ένα σχέδιο). Προέρχεται από ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας της δεκαετίας του 1960 που άρεσε στον Μασκ με τίτλο Stranger in a Strange Land (Ξένος σε ξένη χώρα) για έναν άνθρωπο που μεγαλώνει από Αρειανούς και ταξιδεύει στη Γη. Με άλλα λόγια, επιλέχθηκε για να μην έχει απήχηση στον μέσο χρήστη.
Η Google πέρυσι μετονομάστηκε το δικό της AI chatbot σε Gemini, το οποίο είναι επίσης το όνομα του μεγάλου γλωσσικού της μοντέλου. Τι σχέση έχει το όνομα Gemini με την τεχνητή νοημοσύνη; Βασικά τίποτα. Η επίσημη εξήγηση της εταιρείας σημειώνει ότι πρόκειται για έναν αστερισμό που συνδέεται με ένα σύνολο διδύμων στην ελληνική μυθολογία και συνδέεται με τη σημασία που έχει ένας βοηθός AI να έχει «προσωπικότητα διπλής φύσης, ικανή να προσαρμόζεται γρήγορα».
Ίσως. Υπάρχει όμως και μια άλλη, πιο πειστική προσθήκη. Gemini ήταν το όνομα του προγράμματος της Nasa που προώθησε το διαστημικό πρόγραμμα Apollo. Επομένως, είναι ένα μήνυμα προς τους υπαλλήλους ότι πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο με το ίδιο είδος μόνιμου αντίκτυπου όπως οι προσεδαφίσεις στο φεγγάρι.
Οι εταιρείες με μακρά ιστορία πωλήσεων σε καταναλωτές τείνουν να υιοθετούν μια πιο φιλική προς το χρήστη προσέγγιση για τα ονόματα προϊόντων ΤΝ. Ο βοηθός τεχνητής νοημοσύνης της Microsoft ονομάζεται Copilot, μια εύστοχη περιγραφή για τον τρόπο με τον οποίο έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους χρήστες όπως ο συγκυβερνήτης βοηθά τον πιλότο.
Παρόλα αυτά, ακόμη και εκείνοι που θα έπρεπε να γνωρίζουν καλύτερα δεν μπορούν να αντισταθούν στο να το παρατραβήξουν. Η Apple προσπάθησε να καταλάβει το αρχικό όνομα AI, ονομάζοντας το σύστημά της Apple Intelligence. Ο κορεατικός τεχνολογικός γίγαντας LG έκανε το βήμα παραπάνω και αποκαλεί το οικιακό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης Affectionate Intelligence.
Τουλάχιστον το ChatGPT της OpenAI είναι πιασάρικο. Ναι, μια συντομογραφία για το generative pre-trained transformer δεν κάνει πολλά για να εξηγήσει τι κάνει, αλλά έχει επικρατήσει ως συντομογραφία για όλα τα generative AI chatbots.
Πέρυσι, ωστόσο, η OpenAI επιβεβαίωσε ότι είχε αγοράσει τη διεύθυνση URL chat.com, γεγονός που οδήγησε σε εικασίες ότι μπορεί να προσπαθήσει να εγκαταλείψει το αρχικό προσωνύμιο και να μετονομάσει το ChatGPT σε απλά Chat. Για να πάρετε μια ιδέα για το πώς θα γινόταν πιθανότατα δεκτό κάτι τέτοιο, δείτε τη μη συμμόρφωση του κοινού με την απόφαση του Μαρκ Ζούκερμπεργκ να επανεκκινήσει το Facebook ως Meta, τη Google να ονομάζει τη μητρική της εταιρεία Alphabet και τον Musk να μετονομάζει το Twitter σε X.
Τελικά, οι ορθολογικές στρατηγικές ονοματοδοσίας για την τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να επικρατήσουν. Η Dell ανακοίνωσε πρόσφατα ότι πρόκειται να εγκαταλείψει υπο-σήματα υπολογιστών όπως το Inspiron και να υιοθετήσει απλά ονόματα για τους υπολογιστές της που βασίζονται στον όρο Pro. Φυσικά, η Dell πούλησε τον πρώτο της υπολογιστή το 1985. Αν η τεχνητή νοημοσύνη ακολουθήσει την ίδια πορεία, θα πρέπει να περιμένουμε περίπου 40 χρόνια.
Elaine Moore, Financial Times
Επιμέλεια – Απόδοση: Τατιανή Σάγιεχ

