HellasFin- Οι αγορές και η οικονομία- S&P 500 προσεχώς στην περιοχή των 5500 μονάδων

Δεν μπορούμε παρά να  επαναλάβουμε την εκτίμησή μας ότι στο διαμορφούμενο μακροοικονομικό πλαίσιο, η αποφυγή μιας ύφεσης και η επιβεβαίωση της προβλεπόμενης αύξησης της κερδοφορίας κατά 10% εντός του 2024, θα οδηγήσει προσεχώς τον S&P 500 στην περιοχή των 5500 μονάδων.

Χωρίς μάκρο εκπλήξεις, αρνητικές ή θετικές. Ο κρίσιμος για την Fed δείκτης πληθωρισμού (Pce core) παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,8%. Τα στοιχεία της αγοράς εργασίας και του άλλου κρίσιμου δείκτη για την Fed, το ποσοστό της ανεργίας Μαΐου, το οποίο και αυτό αναμένεται να παραμείνει στο 3,9% αμετάβλητο, αναμένονται την τρέχουσα εβδομάδα.

Αυτήν την εβδομάδα αναμένουμε επίσης την σημαντική για την Ευρωζώνη συνεδρίαση της ΕΚΤ η οποία μάλλον απότι φαίνεται θα προχωρήσει στην μείωση του παρεμβατικού της επιτοκίου, για πρώτη φορά σε αποσύνδεση από τις προθέσεις της Fed.

Κατά τα διαφαινόμενα στην οικονομία των ΗΠΑ, στο πεδίο του πληθωρισμού και της ανεργίας, διακρίνεται επι του παρόντος και παρά τις αντίθετες απόψεις, μια τάση περισσότερο επιβράδυνσης ή αποθέρμανσης προς την κανονικότητα, παρά προς την ύφεση. Για πολλοστή φορά η πορεία οικονομικής εξομάλυνσης μεταφράζεται σαν αδυναμία.

Με τα τρία κυβερνητικά προγράμματα ενίσχυσης της οικονομίας των ΗΠΑ (το Bipartisan Infrastructure Deal,το Inflation Reduction Act  και το Chips and Science Act), το μνημειώδες ύψος του 1$ τρις, διοχετεύεται ακόμη μέσω επιδοτήσεων, φορολογικών απαλλαγών και κινήτρων στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, με αποτέλεσμα την διατήρηση του πληθωρισμού ακόμη σε υψηλά επίπεδα, όχι όμως για τους άσχημους λόγους της εφοδιαστικής διαταραχής της περιόδου 2020 -2022, αλλά εξ αιτίας της ισχυρής ανάπτυξης.

Με τέτοιες συνθήκες λοιπόν δεν μπορούμε παρά να  επαναλάβουμε την εκτίμησή μας ότι στο διαμορφούμενο μακροοικονομικό πλαίσιο, η αποφυγή μιας ύφεσης και η επιβεβαίωση της προβλεπόμενης αύξησης της κερδοφορίας κατά 10% εντός του 2024, θα οδηγήσει προσεχώς τον S&P 500 στην περιοχή των 5500 μονάδων.

Ευρώπη


  • Στο χαμηλότατο επίπεδο του 6,4% υποχώρησε το ποσοστό της ανεργίας τον Απρίλιο.
  • Ήπια κλιμάκωση σημείωσαν ο πληθωρισμός και ο σκληρός πυρήνας του τον Μάιο. Οι τιμές σε ετήσια βάση αυξήθηκαν κατά 2,6% από 2,4% προηγουμένως και αντίστοιχα ο σκληρός πυρήνας διαμόρφωσε ετήσια μεταβολή 2,9% από 2,7% τον Απρίλιο.

Γερμανία

  • Η χαμηλή συγκριτική βάση ώθησε υψηλότερα τον πληθωρισμό του Μαΐου. Η αύξηση η οποία μάλλον πρόσκαιρη μπορεί να χαρακτηριστεί θα ανατραπεί σύντομα και ο στόχος του 2% είναι πλέον ορατός εντός των θερινών μηνών.

S&P 500

Αμερική


ΗΠΑ

  • Ο δείκτης S&P Case-Shiller ο οποίος αποτυπώνει την μεταβολή του επιπέδου τιμών των κατοικιών των ΗΠΑ, κλιμακώθηκε τον Μάρτιο σε νέα ανώτατα επίπεδα σημειώνοντας ετήσια αύξηση των τιμών 7,4%.
  • Σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης σε ετήσια βάση, το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των Αμερικανών ενισχύθηκε τον Απρίλιο κατά 0,77%. Οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 2,59% (για αγαθά 1,89% και υπηρεσίες 2,93%).
  • Ο κρίσιμος για την διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής της FED δείκτης του πληθωρισμού (δομικός δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών PCE Core), έμεινε αμετάβλητος τον Απρίλιο στο 2,8%.

S&P 500

Ασία


Ιαπωνία

  • Κατά 2,4% σε ετήσια βάση ήταν οι λιανικές πωλήσεις αυξημένες τον Απρίλιο. Σύμφωνα με τον ιστορικό συσχετισμό, η μεταβολή συνάδει με μεγέθυνση 1% του ΑΕΠ (από -0,4% στο προηγούμενο τρίμηνο).

Αυστραλία

  • Υψηλότερα του στόχου 2-3% της κεντρικής τράπεζας συνεχίζει να παραμένει ο πληθωρισμός. Η ένδειξη 3,6% του Απριλίου καταδεικνύει μία πλευρική κίνηση για 5ο συνεχόμενο μήνα, με αποτέλεσμα την πιθανότατη παραμονή των παρεμβατικών επιτοκίων στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα καθόλη την διάρκεια του 2024.

Ν. Κορέα

  • Η αύξηση του προϊόντος  ενός ευρέως φάσματος τομέων της μεταποίησης, κατάφερε να αντισταθμίσει την ισχυρή υποχώρηση του κλάδου παραγωγής ημιαγωγών. Σαν αποτέλεσμα η βιομηχανική παραγωγή σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 6,1%.

Ινδία

  • Κατά 7,8% σε ετήσια βάση, μεγεθύνθηκε το ΑΕΠ της χώρας στην διάρκεια του α΄τριμήνου από 8,4% στο προηγούμενο.

S&P 500

Market Snapshots


Macros

S&P 500

Πηγή: LSEG/ HellasFin

S&P 500 EARNINGS SCORECARD

S&P 500

Πηγή: LSEG/ HellasFin

ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ

S&P 500

Πηγή: LSEG/ HellasFin

ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

S&P 500

Πηγή: LSEG/ HellasFin

ΜΕΤΟΧΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

S&P 500

ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ

S&P 500

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ

S&P 500

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο