Η Αυστραλία ενέκρινε την Πέμπτη μια απαγόρευση μέσων κοινωνικής δικτύωσης για παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών μετά από μια συγκινητική συζήτηση που έχει κυριεύσει το έθνος, θέτοντας ένα σημείο αναφοράς για τις δικαιοδοσίες σε όλο τον κόσμο με έναν από τους πιο σκληρούς κανονισμούς που στοχεύουν τη Big Tech.
Ο νόμος αναγκάζει τους τεχνολογικούς γίγαντες από τον ιδιοκτήτη του Instagram και του Facebook (NASDAQ:META) Meta έως το TikTok να σταματήσουν τους ανήλικους να συνδέονται ή να αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως και 49,5 εκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (32 εκατομμύρια δολάρια). Μια δοκιμή μεθόδων για την επιβολή της θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο με την απαγόρευση να τίθεται σε ισχύ σε ένα χρόνο.
Το νομοσχέδιο για την ελάχιστη ηλικία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θέτει την Αυστραλία ως δοκιμαστική περίπτωση για έναν αυξανόμενο αριθμό κυβερνήσεων που έχουν νομοθετήσει ή δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να νομοθετήσουν περιορισμό ηλικίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εν μέσω ανησυχιών για τον αντίκτυπό του στην ψυχική υγεία στους νέους.
Χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και ορισμένων πολιτειών των ΗΠΑ, έχουν περάσει νόμους για τον περιορισμό της πρόσβασης ανηλίκων χωρίς την άδεια των γονέων, αλλά η απαγόρευση της Αυστραλίας είναι απόλυτη. Η πλήρης απαγόρευση των ατόμων κάτω των 14 ετών στη Φλόριντα αμφισβητείται στο δικαστήριο για λόγους ελευθερίας του λόγου.
Η ψήφιση του νόμου μετά από έναν μαραθώνιο την τελευταία μέρα του κοινοβουλευτικού έτους της Αυστραλίας σηματοδοτεί μια πολιτική νίκη για τον κεντροαριστερό πρωθυπουργό Άντονι Αλμπανέζε, ο οποίος πηγαίνει σε εκλογές το 2025 εν μέσω χαμηλών δημοσκοπήσεων. Η απαγόρευση αντιμετώπισε την αντίθεση από τους υπερασπιστές της ιδιωτικής ζωής και ορισμένες ομάδες για τα δικαιώματα των παιδιών, αλλά το 77% του πληθυσμού το ήθελε, σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Στο πλαίσιο μιας κοινοβουλευτικής έρευνας μέχρι το 2024, η οποία άκουσε στοιχεία από γονείς παιδιών που είχαν αυτοτραυματιστεί λόγω εκφοβισμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης υποστήριξαν την απαγόρευση υπό την ηγεσία του Rupert Murdoch’s News Corp (NASDAQ:NWSA), του μεγαλύτερου εκδότη εφημερίδων της χώρας, με μια καμπάνια που ονομάζεται «Let Them Be Kids».
Ωστόσο, η απαγόρευση θα μπορούσε να επιβαρύνει τη σχέση της Αυστραλίας με τον βασικό σύμμαχο τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο ιδιοκτήτης του X, Έλον Μασκ, κεντρικό πρόσωπο στην κυβέρνηση του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σε μια ανάρτησή του αυτόν τον μήνα ότι φαινόταν ένας «παραθυρόφυλλος τρόπος για τον έλεγχο της πρόσβασης στο Διαδίκτυο από όλους τους Αυστραλούς».
Επίσης, βασίζεται σε μια υπάρχουσα διάθεση ανταγωνισμού μεταξύ της Αυστραλίας και των τεχνολογικών κολοσσών που εδρεύουν κυρίως στις ΗΠΑ. Η Αυστραλία ήταν η πρώτη χώρα που έκανε τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να πληρώνουν δικαιώματα σε μέσα ενημέρωσης για την κοινή χρήση του περιεχομένου τους και τώρα σχεδιάζει να τις απειλήσει με πρόστιμα για την αποτυχία τους να εξαλείψουν τις απάτες.
Ένας εκπρόσωπος της Meta είπε ότι ο ιδιοκτήτης του Facebook σέβεται την αυστραλιανή νομοθεσία, αλλά «ανησυχεί» για τη διαδικασία, η οποία «επέστρεψε τη νομοθεσία ενώ δεν εξέτασε σωστά τα στοιχεία, τι κάνει ήδη η βιομηχανία για να εξασφαλίσει εμπειρίες κατάλληλες για την ηλικία και τις φωνές των νέων».
“Το καθήκον τώρα στρέφεται στη διασφάλιση ότι υπάρχει παραγωγική διαβούλευση για όλους τους κανόνες που σχετίζονται με το νομοσχέδιο για να διασφαλιστεί ένα τεχνικά εφικτό αποτέλεσμα που δεν επιβαρύνει επαχθές τους γονείς και τους εφήβους και τη δέσμευση ότι οι κανόνες θα εφαρμόζονται με συνέπεια σε όλες τις κοινωνικές εφαρμογές που χρησιμοποιούνται από έφηβοι», είπε ο εκπρόσωπος.
Οι εκπρόσωποι των TikTok και X, που η κυβέρνηση είπε ότι θα επηρεαστούν από την απαγόρευση, δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχόλια.
Οι εταιρείες – συμπεριλαμβανομένης της Google της Alphabet (NASDAQ:GOOGL), της οποίας η θυγατρική YouTube εξαιρείται επειδή χρησιμοποιείται ευρέως στα σχολεία – είχαν υποστηρίξει ότι η νομοθεσία θα έπρεπε να αναβληθεί για μετά τη δοκιμή επαλήθευσης ηλικίας.
«Είναι καλάθι πριν από το άλογο», είπε η Sunita Bose, διευθύνουσα σύμβουλος της Digital Industry Group, η οποία έχει ως μέλη τις περισσότερες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
«Έχουμε το νομοσχέδιο, αλλά δεν έχουμε καθοδήγηση από την αυστραλιανή κυβέρνηση σχετικά με το ποιες είναι οι σωστές μέθοδοι που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσει μια ολόκληρη σειρά υπηρεσιών που υπόκεινται σε αυτόν τον νόμο», πρόσθεσε ο Μποσέ, μιλώντας στο Reuters.
Διχασμένη η κοινωνία
Ορισμένες ομάδες υπεράσπισης της νεολαίας και ακαδημαϊκοί είχαν προειδοποιήσει ότι η απαγόρευση θα μπορούσε να αποκλείσει τους πιο ευάλωτους νέους, συμπεριλαμβανομένων των LGBTQIA και των εφήβων μεταναστών, από τα δίκτυα υποστήριξης. Η Αυστραλιανή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είπε ότι ο νόμος μπορεί να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των νέων παρεμβαίνοντας στην ικανότητά τους να συμμετέχουν στην κοινωνία.
Εν τω μεταξύ, οι υποστηρικτές της ιδιωτικής ζωής προειδοποίησαν ότι ο νόμος θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη συλλογή προσωπικών δεδομένων, ανοίγοντας το δρόμο για την κρατική επιτήρηση που βασίζεται στην ψηφιακή ταυτοποίηση. Μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο όριζε ότι οι πλατφόρμες πρέπει να προσφέρουν μια εναλλακτική λύση για να κάνουν τους χρήστες να ανεβάζουν έγγραφα ταυτοποίησης.
«Πρόκειται για μπουμ που προσπαθούν να πουν στους νέους πώς πρέπει να λειτουργεί το Διαδίκτυο για να αισθάνονται καλύτερα», είπε η Σάρα Χάνσον-Γιουνγκ, γερουσιαστής των αριστερών Πρασίνων, σε πρόσφατη συνεδρίαση της Γερουσίας λίγο πριν εγκριθεί το νομοσχέδιο με 34 ψήφους υπέρ. 19.
Ωστόσο, οι ομάδες γονέων πίεσαν για παρέμβαση, αξιοποιώντας τα σχόλια του Αμερικανού χειρουργού στρατηγού Vivek Murthy, ο οποίος το 2023 είπε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιδεινώνουν μια κρίση ψυχικής υγείας των νέων σε σημείο που θα έπρεπε να φέρουν μια προειδοποίηση για την υγεία.
«Το να βάλουμε ένα όριο ηλικίας και να δώσουμε τον έλεγχο πίσω στους γονείς, νομίζω ότι είναι ένα σημείο εκκίνησης», δήλωσε ο Αυστραλός υπέρμαχος κατά του εκφοβισμού Ali Halkic, ο 17χρονος γιος του οποίου Άλεμ σκότωσε τη ζωή το 2009 μετά από εκφοβισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η Ένι Λαμ, μαθήτρια σχολείου του Σίδνεϊ που πρόσφατα έκλεισε τα 16, είπε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνέβαλαν σε προβλήματα με την εικόνα του σώματος και τον διαδικτυακό εκφοβισμό, αλλά η πλήρης απαγόρευση μπορεί να οδηγήσει τους νέους σε λιγότερο ορατά, πιο επικίνδυνα μέρη του Διαδικτύου.
«Θα δημιουργήσει μόνο μια γενιά νέων που θα είναι πιο τεχνολογικά μορφωμένοι στο να παρακάμψουν αυτά τα τείχη», είπε στο Reuters. «Δεν θα επιτύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα».
«Όλοι γνωρίζουμε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι καλά για εμάς, αλλά η απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης βλέπει γενικά πολλούς νέους που είναι σθεναρά εναντίον της».
πηγή: www.investing.com