Η αύξηση της ανεργίας προκαλεί φόβους για επιβράδυνση, ωστόσο τα σημάδια ύφεσης ήταν λανθασμένα – μέχρι στιγμής
Μια εκπληκτική αύξηση του ποσοστού ανεργίας στις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα ταρακούνησε τις χρηματοπιστωτικές αγορές και πυροδότησε νέες ανησυχίες για την απειλή μιας ύφεσης – αλλά θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί ψευδής συναγερμός.
- Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας της Παρασκευής, η οποία έδειξε επίσης ότι οι προσλήψεις επιβραδύνθηκαν τον περασμένο μήνα, συμπίπτει με άλλες ενδείξεις ότι η οικονομία ψύχεται εν μέσω υψηλών τιμών και αυξημένων επιτοκίων.
Μια έρευνα στις μεταποιητικές επιχειρήσεις έδειξε ότι η δραστηριότητα εξασθένησε αισθητά τον Ιούλιο. Ο τυφώνας Beryl, ωστόσο, έπληξε το Τέξας κατά τη διάρκεια της ίδιας εβδομάδας που η κυβέρνηση συγκεντρώνει τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας και θα μπορούσε να συγκρατήσει την αύξηση των θέσεων εργασίας.
- Η οικονομία των ΗΠΑ συνήθιζε να αναβοσβήνει αξιόπιστα σήματα όταν βρισκόταν σε ύφεση ή κοντά σε ύφεση. Αλλά αυτά τα κόκκινα φώτα έχουν σβήσει από τότε που χτύπησε η πανδημία COVID-19 και ανέτρεψε την κανονική επιχειρηματική δραστηριότητα. Τα τελευταία δύο ή τρία χρόνια, έχουν σηματοδοτήσει ύφεση που δεν έφτασε ποτέ, καθώς η οικονομία συνέχισε να κυλάει.
Οι ανησυχίες για ύφεση πολιτικοποιούνται επίσης γρήγορα, ακόμη περισσότερο καθώς εντείνονται οι προεδρικές εκλογές. Η εκστρατεία του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι η έκθεση για τις θέσεις εργασίας είναι «περισσότερη απόδειξη ότι η οικονομία Μπάιντεν-Χάρις απογοητεύει τους Αμερικανούς».
- Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι από τότε που ο ίδιος και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις ανέλαβαν τα καθήκοντά τους, η οικονομία έχει προσθέσει σχεδόν 16 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σε χαμηλά μισού αιώνα. Ορισμένες από αυτές τις αυξήσεις θέσεων εργασίας αντικατοπτρίζουν την ανάκαμψη από την πανδημία, αλλά οι ΗΠΑ έχουν τώρα 6,4 εκατομμύρια περισσότερες θέσεις εργασίας από ό, τι πριν από τον COVID-19.
Ακόμα κι έτσι, η έκθεση της Παρασκευής από το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ αυξάνει και πάλι τους φόβους ύφεσης. Ο μέσος όρος του Dow Jones υποχώρησε περισσότερο από 700 μονάδες, σχεδόν 2%, στις απογευματινές συναλλαγές της Παρασκευής και ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε 2%. Οι αγορές πιθανότατα πανικοβλήθηκαν εν μέρει επειδή όταν η ανεργία αυξήθηκε στο 4,3% τον περασμένο μήνα – το υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2021 – πυροδότησε τον λεγόμενο κανόνα Sahm.
- Πήρε το όνομά του από την πρώην οικονομολόγο της Fed, Claudia Sahm, ο κανόνας υποστηρίζει ότι μια ύφεση είναι σχεδόν πάντα σε εξέλιξη ήδη εάν το μέσο ποσοστό ανεργίας τριών μηνών αυξηθεί κατά μισή ποσοστιαία μονάδα από το χαμηλό του περασμένου έτους. Έχει προκληθεί σε κάθε ύφεση των ΗΠΑ από το 1970. Αλλά η ίδια η Sahm αμφιβάλλει ότι μια ύφεση είναι «επικείμενη».
Μιλώντας πριν βγουν οι αριθμοί την Παρασκευή, είπε: «Εάν ο κανόνας Sahm ενεργοποιηθεί, θα ενταχθεί στην συνεχώς αυξανόμενη ομάδα δεικτών, εμπειρικών κανόνων, που δεν ανταποκρίνονται στο έργο». Άλλοι προηγουμένως αξιόπιστοι δείκτες ύφεσης που έχουν υποχωρήσει στην εποχή μετά την πανδημία περιλαμβάνουν: — Ένα μέτρο της αγοράς ομολόγων με ετικέτα ξηρού σαν σκόνη: Η «ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων». – Ο εμπειρικός κανόνας ότι δύο συνεχόμενα τρίμηνα πτώσης της οικονομικής παραγωγής ισοδυναμούν με «τεχνική ύφεση».
- Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, δήλωσε ότι γνωρίζει τον κανόνα Sahm και τις επιπτώσεις του, αλλά σημείωσε ότι άλλα σημάδια ύφεσης, όπως οι αλλαγές στις αποδόσεις των ομολόγων, δεν έχουν επιβεβαιωθεί τα τελευταία χρόνια. Αυτή η εποχή της πανδημίας ήταν μια εποχή κατά την οποία τόσοι πολλοί προφανείς κανόνες έχουν παραβιαστεί», δήλωσε ο Πάουελ σε συνέντευξη Τύπου. «Πολλά ληφθέντα κομμάτια σοφίας απλά δεν λειτούργησαν, και αυτό συμβαίνει επειδή η κατάσταση είναι πραγματικά ασυνήθιστη ή μοναδική».
Ο Πάουελ μίλησε αφού οι αξιωματούχοι της Fed διατήρησαν αμετάβλητο το βασικό τους επιτόκιο, αλλά σηματοδότησαν ότι θα μπορούσαν να μειώσουν το επιτόκιο ήδη από την επόμενη συνεδρίασή τους τον Σεπτέμβριο. Ο Πάουελ υποβάθμισε επίσης τον αντίκτυπο του κανόνα Sahm, αποκαλώντας τον «στατιστική κανονικότητα». «Δεν είναι σαν ένας οικονομικός κανόνας όπου σου λέει ότι κάτι πρέπει να συμβεί», είπε.
- Για τέσσερα χρόνια, οι οικονομολόγοι αγωνίστηκαν να κατανοήσουν μια οικονομία που έκλεισε πρώτα από την πανδημία COVID-19 και στη συνέχεια βρυχήθηκε πίσω με τέτοια δύναμη που αναβίωσε τις πληθωριστικές πιέσεις που είχαν παραμείνει αδρανείς για τέσσερις δεκαετίες. Όταν η Federal Reserve κινήθηκε για να δαμάσει τις αυξήσεις των τιμών αυξάνοντας επιθετικά τα επιτόκια από τον Μάρτιο του 2022, οι οικονομολόγοι σχεδόν ομοιόμορφα προέβλεψαν ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα προκαλούσε ύφεση. Δεν ήρθε ποτέ.
Οι μεταπανδημικές τάσεις στην αμερικανική αγορά εργασίας μπορεί να έχουν τουλάχιστον προσωρινά υπονομεύσει τον κανόνα Sahm από την ισχύ του. Η ανεργία αυξάνεται σταθερά, όχι τόσο επειδή οι εταιρείες περικόπτουν θέσεις εργασίας, αλλά επειδή τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν συρρεύσει στην αγορά εργασίας. Δεν έχουν βρει όλοι δουλειά αμέσως. Οι νέες αφίξεις κυριαρχούνται από μετανάστες – πολλοί από τους οποίους εισήλθαν παράνομα στη χώρα.
- Είναι λιγότερο πιθανό να ανταποκριθούν στις έρευνες θέσεων εργασίας του Τμήματος Εργασίας και ως εκ τούτου μπορούν να μην υπολογίζονται ως απασχολούμενοι. Η ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων, εν τω μεταξύ, θεωρείται επίσης ως σήμα ύφεσης λόγω της προσδοκίας ότι θα υπάρξει ύφεση όταν η Fed αυξήσει γρήγορα το βασικό της επιτόκιο, το οποίο αύξησε 11 φορές το 2022 και το 2023.
Μια ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων συμβαίνει όταν το επιτόκιο των βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων, όπως τα διετή ομόλογα, αυξάνεται πάνω από το επιτόκιο ενός πιο μακροπρόθεσμου ομολόγου, όπως το 10ετές Treasury. Η αλλαγή έγινε τον Ιούλιο του 2022 και έκτοτε οι αποδόσεις έχουν αντιστραφεί, η μεγαλύτερη αντιστροφή που έχει καταγραφεί.
- Συνήθως, τα πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αποζημιώσουν τους επενδυτές για το κλείδωμα των χρημάτων τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όταν τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα αρχίζουν να πληρώνουν υψηλότερες αποδόσεις, συνήθως συμβαίνει επειδή οι αγορές αναμένουν από τη Fed να αυξήσει το βραχυπρόθεσμο επιτόκιό της για να καταστείλει τον πληθωρισμό ή να δροσίσει την οικονομία.
Τέτοια βήματα συχνά οδηγούν σε ύφεση. Μια ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων έχει προηγηθεί καθεμιάς από τις τελευταίες 10 υφέσεις, σύμφωνα με την Deutsche Bank, συνήθως κατά περίπου ένα έως δύο χρόνια. Έδωσε ένα ψευδές σήμα το 1967, όταν συνέβη μια αντιστροφή αλλά δεν ακολούθησε ύφεση.
- Γιατί δεν ήταν σωστό, μέχρι στιγμής, αυτή τη φορά;
Ο David Kelly, επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής της JP Morgan Asset Management, λέει ότι ιστορικά η καμπύλη αποδόσεων αντιστρέφεται εν μέρει επειδή οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις πέφτουν στην προσδοκία ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια μόλις η οικονομία πέσει σε ύφεση. Ωστόσο, οι επενδυτές αναμένουν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια επειδή ο πληθωρισμός μειώνεται, δήλωσε ο Kelly, όχι εν αναμονή μιας ύφεσης.
- «Η αντίληψη του γιατί η Federal Reserve μπορεί να μειώσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια αυτή τη στιγμή είναι αρκετά διαφορετική από το παρελθόν και γι ‘αυτό η καμπύλη αποδόσεων δεν είναι τόσο δυσοίωνη όσο ήταν σε προηγούμενα επεισόδια», δήλωσε ο Kelly.
Και η Tiffany Wilding, οικονομολόγος και διευθύνουσα σύμβουλος στον γίγαντα ομολόγων PIMCO, λέει ότι τα τεράστια πακέτα οικονομικής βοήθειας της κυβέρνησης, συνολικού ύψους περίπου 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020 και το 2021, πλούτισαν τόσο τους καταναλωτές όσο και τις επιχειρήσεις.
- Ως αποτέλεσμα, μπόρεσαν να ξοδέψουν και να επενδύσουν χωρίς να δανειστούν τόσο πολύ, μετριάζοντας τον αντίκτυπο των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed και αμβλύνοντας το σήμα από την ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων. Επίσης, το 2022, η κυβέρνηση ανέφερε ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν – η παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών της οικονομίας – είχε μειωθεί για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, ένας μακροχρόνιος εμπειρικός κανόνας που σχεδόν πάντα συνόδευε μια ύφεση.
Ο τότε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy, R-Calif., δήλωσε ότι η οικονομία των ΗΠΑ ήταν σε ύφεση εκείνο το μήνα. Αποδείχθηκε ότι έκανε λάθος. Είναι αλήθεια ότι οι κορυφαίοι οικονομικοί αριθμοί έδειξαν ότι η παραγωγή μειωνόταν. Αλλά ένα άλλο μέτρο στην έκθεση για το ΑΕΠ λέει μια διαφορετική ιστορία: Αφαιρώντας ευμετάβλητα στοιχεία όπως τα αποθέματα, οι κρατικές δαπάνες και οι εισαγωγές, έδειξε ότι η υποκείμενη οικονομία συνέχισε να επεκτείνεται με υγιή ρυθμό.
- Οι οικονομολόγοι ανησυχούν ότι η αύξηση του ποσοστού ανεργίας τον περασμένο μήνα θα μπορούσε να προμηνύει μια ευρύτερη επιβράδυνση. Ωστόσο, οι καταναλωτές, ιδιαίτερα οι υψηλότερου εισοδήματος, εξακολουθούν να αυξάνουν τις δαπάνες τους και όσο οι απολύσεις παραμένουν χαμηλές, είναι πιθανό να συνεχίσουν να το κάνουν.
«Δεν μου φαίνεται ότι η οικονομία των ΗΠΑ έχει πέσει από το κρεβάτι», δήλωσε η Blerina Uruci, επικεφαλής οικονομολόγος των ΗΠΑ στο τμήμα σταθερού εισοδήματος του T. Rowe Price. «Δεν είμαι ακόμα στο στρατόπεδο ότι η οικονομία των ΗΠΑ οδεύει προς μια ανώμαλη προσγείωση»
ΑΠΟΔΟΣΗ – ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Τ.Σ