Η αγορά έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο ταξίδι, με το 1400 να είναι το πρώτο σημαντικό μεσοπρόθεσμο επίπεδο στόχου

Γράφει ο Ηλίας Ζαχαράκης

Mία εβδομάδα από τα παλιά η προηγούμενη μιας και το ενδιαφέρον αυξήθηκε κάθετα για
την αγορά με αρκετά νέα κεφάλαια να εισρέουν στο σύστημα. Το σημαντικό είναι ότι
έχουμε σημαντική διάχυση της ρευστότητας σε όλο το ταμπλό με την μεσαία κεφαλαιποίηση να παίρνει σκυτάλη μετά από μεγάλο διάστημα.

Πλέον όλα τα φώτα στρέφονται στην Ελληνική οικονομία και παράλληλα στην αγορά με αποτέλεσμα καθημερινά να προσελκύει νέους επενδυτές.

  • Μόνο και μόνο ότι πλέον η επενδυτικά βαθμίδα είναι κοντά και τα πολιτικά βαρίδια απομακρύνονται, πολλοί ποντάρουν σε αυτό ξέροντας παράλληλα ότι θα υπάρχουν πρόθυμοι και αναγκαστικά αγοραστές μετά την βαθμίδα.

Δεν χρειάζεται να μπαίνουμε σε διαδικασία προβλέψεων και αρκεί να ακολουθούμε την τάση. Πλέον, όλοι αισθάνονται πόσο εύκολη είναι η αγορά μιας και πλέον θυμίζει εποχές 2013 σε χειρότερη περίπτωση αν όχι και σε ένα μινι 1999.

  • Τα ομόλογα ακόμα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον μιας και η ζήτηση θα αυξηθεί σταδιακά προεξοφλώντας ακόμα περισσότερο μείωση κόστους σε εταιρίες και κράτος. Η μεγάλη ερώτηση είναι αν τα αποτελέσματα είναι ικανά να οδηγήσουν αισθητά υψηλότερα την αγορά ανεξαρτήτως των ξένων δίνοντας κάποιον σημαντικό αέρα σε στήριξης.

Αυτό θα φανεί σε πρώτο χρόνο και το πόσο δυνατές θα είναι οι πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας. Το καλό είναι ότι ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι κράτησαν μία αμυντική συμπεριφορά προεκλογικά περιμένοντας ουσιαστικά να δουν τις πολιτικές εξελίξεις.

  • Ο τζίρος πλέον σε αισθητά υψηλά επίπεδα με το 150 εκ να είναι πλέον καθημερινό. Οι εκλογές είχαν αφήσει εκτός αρκετούς με μετρητά που περίμεναν να δουν τις εξελίξεις με αποτέλεσμα τώρα να κυνηγούν την αγορά. Τα αποτελέσματα του τριμήνου δείχνουν να είναι πολύ ικανοποιητικά κάτι που βοηθάει ακόμα περισσότερο την αγορά.

Μην ξεχνάμε, ότι μόλις πάρουμε την βαθμίδα η αγορά αμέσως μετά θα μπορεί να δικαιολογεί ακόμα ψηλότερες αποτιμήσεις. Ουσιαστικά, το επόμενο σοβαρό νέο είναι οι εκλογές της 25ης Ιουνίου μιας και η αγορά θα θελήσει να πιστοποιήσει ότι θα έχουμε μία αυτοδύναμη κυβέρνηση με συνέχιση των ίδιων πολιτικών.

  • Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να μην έχουμε μία αυτοδύναμη κυβέρνηση, κάτι που η αγορά μπορεί μετά την ολοκλήρωση του παρόντος ράλι να θέλει να πιστοποιήσει.

Από την άλλη να θυμίσουμε τις αξιολογήσεις των οίκων. Fitch 9 Ιουνίου, Scope 4 Αυγούστου, Dbrs 15 Σεπτεμβρίου, Moody;s 20 Οκτωβρίου, s&p 20 Οκτωβρίου και Fitch 1 Δεκεμβρίου. Επίσης να σημειωθεί πως αν κάποιος οίκος θελήσει ενδιάμεσα να αλλάξει μία αξιολόγηση μπορεί να το κάνει οποιαδήποτε στιγμή.

  • Τεχνικά, είχαμε μία από τις πιο δυνατές εβδομάδες μιας και ο ΓΔ κέρδισε 7,82% και ο τραπεζικός 13,64%. Πλέον μιλάμε για μία bull αγορά με επιθετικό χαρακτήρα και χωρίς ουσιαστικές αντιστάσεις μέχρι την ζώνη των 1400.

Για το 2023 ο ΓΔ κερδίζει 31,31%, ο Ftse25 32,22%, ο τραπεζικός 56,38% και ο ftsem 26,96% κάνοντας την διαφορά μετά από μεγάλο διάστημα. Οι επιλογές μας στο +31,01%.. Το CENERGY πρωταθλητής των επιλογών μας με κέρδη 85%, την Εθνική με κέρδη 64%, την ΕΥΡΩΒ με 46% και με τον ΜΥΤΙΛ με 43%.

  • Πλέον όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν το τι μπορεί να κάνει η αγορά και ψάχνουν διορθώσεις που δεν έρχονται για να μπουν στην αγορά. Όταν συμβαίνει αυτό τα κεφάλαια που αναμένουν αναγκάζονται να μπουν σε τίτλους που έχουν μείνει πίσω. Η συνεδρίαση της Δευτέρας με τζίρο 300 εκ κατάφερε να δώσει την ρευστότητα που το σύστημα χρειαζόταν.

Να θυμίσουμε ότι το 85% του τζίρου έγινε στον MSCI (μαζί με Πειραιώς που θα μπει) ποντάροντας ότι θα βρουν εύκολα να πουλήσουν την επόμενη της επενδυτικής βαθμίδας. Να θυμόμαστε ότι τα στοπ μας βοηθάνε να κατοχυρώσουμε κέρδη με το upside των μετοχών να έχει μικρότερη σημασία από την στιγμή που έχουμε θέσεις. Πολύ σημαντικό στην παρούσα ότι τα ημερήσια στοπ σε ftse και τραπεζικό έχουν έρθει πολύ κοντά. Καλό μας ταξίδι.

FTSE 25 | Large Cap

Η έξαρση που περιμέναμε εναγωνίως ήρθε. Το σημαντικό είναι ότι το στοπ πλέον είναι στο 2911 σε κλείσιμο με το επίπεδο να είναι επιθετική στήριξη. Το 3033 κοντινή και το 3100 επόμενος στόχος.

  • Ο τραπεζικός αντίστοιχα έχει πλέον στοπ στο 956 σε κλείσιμο ημέρας ενώ μετά από πολλά χρόνια δοκιμάζει να πάρει το 1000ρικο που ουσιαστικά γεννήθηκε στις ανακεφαλαιοποιήσεις του 2016. Το 1024 κοντινή και το 1114 επόμενος στόχος. Να σημειωθεί ότι ο τραπεζικός δεν έχει ιδιαίτερες αντιστάσεις από εδώ και πέρα τεχνικά.

General Index | ASE

Όσο ο ΓΔ κλείνει πάνω από το 1185 η τάση είναι επιθετική και ψάχνει σε πρώτη φάση το 1270 επίπεδο. Μία κατοχύρωση του 1185 μπορεί να μας δώσει το 1140. Σε εβδομαδιαίο γράφημα όλα δείχνουν ότι η αγορά έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο ταξίδι με το 1400 να είναι το πρώτο σημαντικό μεσοπρόθεσμο επίπεδο στόχου.

Disclaimer
Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Πρόκειται για ένα έγγραφο που έχει συνταχθεί από την FASTFINANCE Α.Ε.Π.Ε.Υ. με σκοπό την παροχή γενικής ενημέρωσης στους πελάτες της σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση των χρηματαγορών. Το παρόν έγγραφο διανέμεται δωρεάν και τα πνευματικά του δικαιώματα ανήκουν εξ ολοκλήρου στην FASTFINANCE Α.Ε.Π.Ε.Υ.

  • Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο. Η FASTFINANCE Α.Ε.Π.Ε.Υ. δεν παρέχει καμία εγγύηση σχετικά με
    την ακρίβεια και την πληρότητα των πληροφοριών και των εκτιμήσεων σε αυτό το έγγραφο. Οι πληροφορίες προέρχονται από πηγές που θεωρούνται αντικειμενικά αξιόπιστες, χωρίς η FASTFINANCE Α.Ε.Π.Ε.Υ. να έχει επιβεβαιώσει την εγκυρότητα των πληροφοριών και των πηγών αυτών.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του
συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις
αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάσει νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο