Η αλήθεια για τις μπάρες πρωτεΐνης – Γιατί δεν λαμβάνουμε όση πρωτεΐνη αναγράφουν

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Οι μπάρες πρωτεΐνης ίσως δεν είναι τόσο θρεπτικές όσο νομίζουμε και όχι πάντα τόσο “πρωτεϊνούχες” όσο φαίνονται. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι, παρά τις ετικέτες τους, πολλές από αυτές τις μπάρες ενδέχεται να μην προσφέρουν την πραγματική διατροφική αξία που υπόσχονται, ιδιαίτερα όσον αφορά την ποιότητα της πρωτεΐνης που περιέχουν.

Ερευνητές από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Ουγγαρίας στην Βουδαπέστη ανέλυσαν περισσότερες από 1.600 εμπορικά διαθέσιμες μπάρες πρωτεΐνης, χρησιμοποιώντας δημόσια δεδομένα από την πλατφόρμα OpenFoodFacts.org.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, το 81% αυτών των προϊόντων πληρούσε το ευρωπαϊκό πρότυπο για την ένδειξη “υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη”, δηλαδή τουλάχιστον το 20% των θερμίδων τους προερχόταν από πρωτεΐνη.

Ωστόσο, μια πιο σε βάθος ανάλυση σχετικά με το πώς το ανθρώπινο σώμα αξιοποιεί την πρωτεΐνη αυτών των προϊόντων έφερε στο φως ανησυχητικά αποτελέσματα.
Play Video

Για να αξιολογήσουν την ποιότητα της πρωτεΐνης, οι επιστήμονες επέλεξαν τέσσερις αντιπροσωπευτικές μπάρες με διαφορετικές πηγές πρωτεΐνης: φυτικές (μπιζέλι και ρύζι), ζωικές (γάλα) και δύο μπάρες με μικτές πηγές (γάλα, αυγό, κολλαγόνο και σόγια). Οι μπάρες υποβλήθηκαν σε εργαστηριακή δοκιμή που προσομοιώνει την ανθρώπινη πέψη.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως ακόμη και μπάρες που περιείχαν ποιοτικές πρωτεΐνες εμφάνισαν μειωμένη δυνατότητα πέψης και απορρόφησης. Ακόμη και η μπάρα με την καλύτερη επίδοση, που περιείχε αποκλειστικά γαλακτοκομικές πρωτεΐνες, δεν κατάφερε να ξεπεράσει το κατώφλι που προτείνει ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) για την “υψηλή ποιότητα πρωτεΐνης”.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ένας πιθανός λόγος γι’ αυτό είναι η παρουσία πρόσθετων συστατικών, όπως ζάχαρη, λίπη και ίνες, τα οποία βελτιώνουν τη γεύση και την υφή, αλλά μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά την απορρόφηση των απαραίτητων αμινοξέων από τον οργανισμό.

Η μελέτη εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο που αξιολογούμε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Παρότι οι μπάρες αυτές είναι πρακτικές, οι ειδικοί προειδοποιούν να μην αποτελούν την κύρια πηγή πρωτεΐνης στη διατροφή μας.

Αντίθετα, οι καταναλωτές ενθαρρύνονται να βλέπουν πέρα από τις ενδείξεις της συσκευασίας. “Δεν έχει σημασία μόνο η ποσότητα της πρωτεΐνης, αλλά και το είδος της και το πόσο εύκολα απορροφάται από το σώμα”, σημειώνουν οι ερευνητές.

Πηγή:TheTOC.gr

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο