Η αμερικανική οικονομία είναι πολύ ισχυρότερη από ό,τι νόμιζε η Wall Street

Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε περισσότερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης.

Η τρίτη ανάγνωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος από την BEA έδειξε ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2% το πρώτο τρίμηνο, σημειώνοντας απότομη αύξηση από την προηγούμενη ανάγνωση του 1,3%.

Η αναθεώρηση εξακολουθεί να υποδηλώνει επιβράδυνση από την ανάπτυξη 3,2% και 2,9% το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2022, αντίστοιχα. Η αναθεώρηση του ΑΕΠ είναι μόνο ένας από τους πολλούς οικονομικούς δείκτες που είναι καλύτεροι από ό,τι προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.

Τα νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν επίσης την Πέμπτη έδειξαν ότι τα πρώτα στάδια μιας ανοδικής τάσης στις εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας, η οποία θα μπορούσε να υποδηλώνει την αποδυνάμωση της αγοράς εργασίας, δεν έχει υλοποιηθεί. Με 239.000 αιτήσεις την εβδομάδα που έληξε στις 24 Ιουνίου, οι αιτήσεις ανεργίας έφτασαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο.

Την Τρίτη, τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Ιούνιο έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών, καθώς άλλα στοιχεία αποκάλυψαν ότι οι παραγγελίες διαρκών αγαθών αυξήθηκαν τον Μάιο, ακόμη και αν οι οικονομολόγοι ανέμεναν μείωση, και οι πωλήσεις νέων κατοικιών τον Μάιο εξέπληξαν προς τα πάνω.

Η αμερικανική οικονομία εμφανίζει επί του παρόντος γνήσια σημάδια ανθεκτικότητας, δήλωσε την Πέμπτη ο Gregory Daco, επικεφαλής οικονομολόγος της EY. “Αυτό οδηγεί πολλούς να αναρωτηθούν δικαίως αν η μακροχρόνια προβλεπόμενη ύφεση είναι πραγματικά αναπόφευκτη ή αν είναι δυνατή μια ήπια προσγείωση της οικονομίας όπου ο πληθωρισμός θα πέσει σε βιώσιμο ρυθμό 2% χωρίς ύφεση.

Τα ισχυρά στοιχεία ανάγκασαν τους οικονομολόγους να επανεξετάσουν τις προβλέψεις τους για ύφεση και τους επενδυτές να προσαρμόσουν τις προσδοκίες τους για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Από το πρωί της Πέμπτης, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που συνδέονται με το επιτόκιο αναφοράς της Fed προβλέπουν 86,8% πιθανότητα η Fed να αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Ιουλίου, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch Tool της CME. Αυτό σημαίνει αύξηση πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία εβδομάδα και 30 ποσοστιαίες μονάδες τον τελευταίο μήνα.

Η Fed προσπαθεί να επιβραδύνει μια οικονομία με σημαντική δυναμική και τα πρόσφατα στοιχεία (συμπεριλαμβανομένων των χαμηλότερων αιτήσεων ανεργίας που δημοσιεύθηκαν ταυτόχρονα με τις αναθεωρήσεις του ΑΕΠ) υποδηλώνουν ότι η πολιτική μπορεί να μην είναι ακόμη αρκετά περιοριστική για να το πράξει, έγραψε η ομάδα οικονομολόγων της Citi σε σημείωμά της την Πέμπτη. “Οι κίνδυνοι για τις προβλέψεις συναίνεσης για την ανάπτυξη παραμένουν ανοδικοί, γεγονός που δημιουργεί επίσης ανοδικό κίνδυνο για τα αποτελέσματα του πληθωρισμού

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζέι Πάουελ, σε πρόσφατο σχόλιό του, υποδεικνύει ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Την περασμένη εβδομάδα, ο Πάουελ τόνισε ξανά τη θέση της Fed ότι το 2023 θα χρειαστούν πιθανότατα περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων. Και μόλις την Τετάρτη, ο Πάουελ σημείωσε ότι ο πληθωρισμός δεν μειώνεται τόσο γρήγορα όσο ελπίζαμε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο