Η ανακάλυψη λιθίου σε ηφαίστειο των ΗΠΑ είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα που έχει βρεθεί ποτέ

Καλά νέα για την ενεργειακή μετάβαση: Κοίτασμα με πάνω από 120 εκατομμύρια τόνους λιθίου ανακάλυψαν Αμερικανοί ηφαιστειολόγοι στα σύνορα της Νεβάδα με την πολιτεία του Ορεγκον.
  • Πρόκειται για μια τεράστια ποσότητα λιθίου που φαίνεται να έχει σχηματιστεί κατά την έκρηξη ενός ηφαιστείου πριν από περίπου 16 εκατομμύρια χρόνια. Το κοίτασμα αυτό είναι περίπου 12πλάσιο από εκείνο της Βολιβίας, στο οροπέδιο των Άνδεων, σε υψόμετρο 4.000 μέτρων, που θεωρείται το μεγαλύτερο στον κόσμο.
  • Επιπλέον, στη Νεβάδα και στο Όρεγκον το λίθιο είναι πολύ συγκεντρωμένο και βρίσκεται σε ρηχά κοιτάσματα, ενώ στη Βολιβία εντοπίζεται σε υπόγεια ύδατα. Η βιομηχανική εξόρυξη του λιθίου, μέσω εξάτμισης, προκαλεί ήδη σημαντική μείωση της στάθμης των.

Η ανακάλυψη του κοιτάσματος στην Αμερική θα μπορούσε να είναι μια ευλογία για την ενεργειακή μετάβαση και ιδιαίτερα την ηλεκτροκίνηση, για διάφορους λόγους. Κυρίως όμως επειδή δεν βρέθηκε σε πολιτικά αβέβαιες ή απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου, αλλά εντός των Ηνωμένων Πολιτειών.

  • Ευλογία για την ενεργειακή μετάβαση

Για να γίνει αντιληπτό τι μπορεί να σημαίνει η ανακάλυψη του αμερικανικού κοιτάσματος, αρκεί να θυμίσουμε ότι μια μπαταρία ηλεκτρικού αυτοκινήτου περιέχει 10 έως 20 κιλά λιθίου. Επομένως, το αμερικανικό κοίτασμα θα επαρκούσε για πολλά δισεκατομμύρια ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Από την άλλη πλευρά, πάντως το τελευταίο διάστημα παρατηρείται τεράστια μείωση της τιμής του λιθίου, κάτι που όμως αντανακλά περισσότερο την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και επιβαρύνει τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων, παρά την υπερπαραγωγή του μετάλλου. Η τιμή του λιθίου από 80.000 τον τόνο τον Νοέμβριο του 2022, έχει καταρρεύσει στις 23.000 δολάρια τις τελευταίες ημέρες.

Η τιμή μειώθηκε περισσότερο από 70%, σύμφωνα με τους δείκτες της αγοράς spot στην Κίνα, η οποία κυριαρχεί στην παραγωγή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων και αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας ικανότητας επεξεργασίας και διύλισης λιθίου.

  • «Η πτώση της τιμής εξηγείται ουσιαστικά από την αύξηση της προσφοράς που οφείλεται στη μεγαλύτερη παραγωγή λιθίου στην Κίνα. Προσδοκίες για μεγαλύτερη παραγωγή, υπάρχουν βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, στην Αργεντινή, τη Βραζιλία και την Αφρική, γεγονός που έχει επίσης αντίκτυπο», δήλωσε ο Αντρές Γκονζάλες, ανώτερος αναλυτής της βιομηχανίας εξόρυξης στην Plusmining.

Η εξασφάλιση προμηθειών λιθίου έχει γίνει προτεραιότητα για εταιρείες στην Ασία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, οδηγώντας σε στρατηγικές συμμαχίες και κοινοπραξίες μεταξύ αυτοκινητοβιομηχανιών και εταιρειών εξόρυξης.

  • Πολλά μεταλλευτικά έργα βρίσκονται υπό ανάπτυξη ή υπό εξερεύνηση σήμερα σε Αυστραλία, Αυστρία, Βραζιλία, Καναδά, Κίνα, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ), Τσεχία, Αιθιοπία, Φινλανδία, Γερμανία, Γκάνα, Καζακστάν, Μάλι, Ναμίμπια, Νιγηρία, Περού.

Η Πορτογαλία, η Ρωσία, η Σερβία, η Ισπανία, η Ταϊλάνδη, και η Ζιμπάμπουε, περιλαμβάνονται επίσης στον κατάλογο του Γεωλογικού Ινστιτούτου των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS). Μια μακρά λίστα στην οποία μπορούμε να προσθέσουμε τη Γαλλία και την Ινδία.

*******

A map of the world showing the location, type and size of lithium resources. it includes mainly volcano sedimentary and hard rock in North America, mainly evaporative brine in South America and mostly hard rock in Africa, Asia and Australasia

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο