Η κυκλοφορία των υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης της Apple στην Κίνα σε συνεργασία με την Alibaba έχει καθυστερήσει από τις ρυθμιστικές αρχές του Πεκίνου, καθώς η τεχνολογική συνεργασία γίνεται το τελευταίο θύμα του εμπορικού πολέμου του Ντόναλντ Τραμπ.
Οι τεχνολογικοί γίγαντες συνεργάζονταν για να λανσάρουν το Apple Intelligence, το πακέτο υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης του κατασκευαστή iPhone, για τους Κινέζους χρήστες. Το σύστημα θα υποστηριζόταν από τα τελευταία μοντέλα της Alibaba.
Πολλά προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκαν από κοινού από τις τεχνολογικές εταιρείες υποβλήθηκαν φέτος στην κινεζική αρχή για το διαδίκτυο για έγκριση.
Ωστόσο, οι αιτήσεις τους έχουν κολλήσει στην Κυβερνητική Αρχή για τον Κυβερνοχώρο της Κίνας (CAC), σύμφωνα με δύο άτομα που είναι εξοικειωμένα με το θέμα, τα οποία επικαλούνται τις αυξανόμενες γεωπολιτικές αβεβαιότητες μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.
Η Apple έχει πληγεί ιδιαίτερα από τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, παρά τις προσπάθειες του διευθύνοντος συμβούλου Tim Cook να κερδίσει την εύνοια του Λευκού Οίκου ενόψει της δεύτερης θητείας του Τραμπ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ασκήσει πιέσεις στην Apple, η ανάπτυξη της οποίας σε μία από τις πιο πολύτιμες εταιρείες στον κόσμο έχει προωθηθεί από τις κατασκευαστικές της δραστηριότητες στην Κίνα, να επαναφέρει την παραγωγή στις ΗΠΑ.
Τον περασμένο μήνα, ο Τραμπ απείλησε την Apple και τη Samsung με δασμούς 25% στις συσκευές τους, εκτός εάν οι εταιρείες επαναφέρουν την παραγωγή τους.
Η τιμή της μετοχής της Apple έχει επίσης πληγεί φέτος λόγω της αργής παγκόσμιας διάθεσης των λειτουργιών τεχνητής νοημοσύνης, τις οποίες η εταιρεία έχει προωθήσει ως βασικό σημείο πώλησης για τα τελευταία μοντέλα iPhone, καθώς και λόγω ρυθμιστικών και νομικών μέτρων που απειλούν τις υπηρεσίες της με υψηλά περιθώρια κέρδους.
Οι καθυστερήσεις στην κυκλοφορία του Apple Intelligence στην Κίνα επίσης εμποδίζουν την αμερικανική εταιρεία, η οποία αντιμετωπίζει αυξανόμενο ανταγωνισμό από κινεζικούς ανταγωνιστές με επικεφαλής τις Huawei, Xiaomi, Oppo και Vivo.
Η καθυστέρηση στη συνεργασία της Apple και της Alibaba έρχεται σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ και η Κίνα, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για τη μείωση των δασμών που είχαν φτάσει έως και το 145%.
Η διαδικασία έγκρισης από την CAC, η οποία συνήθως περιλαμβάνει επίσημες δοκιμές μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, είναι υποχρεωτική για όλες τις εταιρείες που επιθυμούν να προσφέρουν υπηρεσίες γενετικής τεχνητής νοημοσύνης στο κοινό στην Κίνα. Η CAC έχει εγκρίνει μέχρι στιγμής περισσότερα από 300 εγχώρια μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης για χρήση.
Παρά τη συνεργασία της Apple με την Alibaba σε μια προσπάθεια να κερδίσει την έγκριση της CAC, η υψηλού προφίλ σχέση εξακολουθεί να προσελκύει την προσοχή των ρυθμιστικών αρχών, καθώς οι εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ έχουν κλιμακωθεί.
Το Πεκίνο επιδιώκει επίσης να αποκτήσει πλεονέκτημα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις, αναβιώνοντας τις έρευνες σε αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες όπως η Nvidia και η Google.
Ένα άτομο με γνώση της συνεργασίας Apple-Alibaba δήλωσε ότι τώρα χρειάζεται περισσότερος χρόνος για το Πεκίνο να εξετάσει οποιεσδήποτε συμφωνίες ή συνεργασίες που σχετίζονται με τις ΗΠΑ, ειδικά σε κρίσιμους τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη.
Η τελική έγκριση πρέπει να δοθεί από το ανώτερο όργανο του Κρατικού Συμβουλίου, το οποίο επίσης συμμετέχει στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Ωστόσο, το άτομο αυτό πρόσθεσε ότι όλες αυτές οι καθυστερήσεις υπόκεινται σε αλλαγές και ότι οι αιτήσεις θα μπορούσαν να εξεταστούν γρήγορα μόλις το Κρατικό Συμβούλιο δώσει την έγκρισή του.
Το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ έχει επίσης εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ της Apple και της Alibaba, σύμφωνα με άλλο πρόσωπο που είναι εξοικειωμένο με τις συζητήσεις, αν και δεν διαθέτει νομικά μέσα για να την εμποδίσει.
Ο πρόεδρος της Alibaba, Joe Tsai, δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι η εταιρεία θα παρέχει τεχνολογία για τα μοντέλα iPhone της Apple με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης που πωλούνται στην Κίνα, επιβεβαιώνοντας τις αναφορές για μια συνεργασία που είχε προκαλέσει ράλι στις μετοχές του κινεζικού ομίλου.
Εν τω μεταξύ, το μερίδιο αγοράς της Apple στην Κίνα έχει μειωθεί. Στις αρχές του 2023, η Apple κατείχε το 70% της αγοράς των smartphone υψηλής τεχνολογίας στην Κίνα, ενώ η Huawei κατείχε το 13%, σύμφωνα με την International Data Corporation. Μέχρι το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το μερίδιο της Apple είχε μειωθεί στο 47%, ενώ η Huawei κατείχε το 35%.
Η Apple αρνήθηκε να σχολιάσει. Η Alibaba, η CAC και το Κινεζικό Κρατικό Συμβούλιο δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχόλια.
Επιμέλεια – Απόδοση: Τατιανή Σάγιεχ

