Η άνοδος των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης- Ορισμένες καταγράφουν εκπληκτικά γρήγορα αποτελέσματα

Μια χιονοθύελλα νέων εταιρειών κερδίζει χρήστες για προϊόντα που κάνουν την εργασία ευκολότερη

Είναι μια κοινοτοπία στην τεχνολογία ότι κάθε νέα υπολογιστική πλατφόρμα ανοίγει την πόρτα σε μια εντελώς νέα γενιά εταιρειών λογισμικού. Η εποχή των client-server που απογειώθηκε τη δεκαετία του 1990 έφερε την Oracle και τη SAP, ενώ το cloud computing γέννησε τη Salesforce και μια σειρά από εταιρείες «λογισμικού ως υπηρεσία».

Τα μοντέλα μεγάλων γλωσσών διαμορφώνονται ως η επόμενη πλατφόρμα που θα εκτοξεύσει χιλιάδες επιχειρηματικά όνειρα. Με την παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη διαθέσιμη στη βρύση από εταιρείες όπως η OpenAI και η Anthropic, υπήρξε μια χιονοθύελλα από «έξυπνες εφαρμογές» που έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν την εργασία ευκολότερη. Η ταχύτητα με την οποία ορισμένες από αυτές κερδίζουν χρήστες και η ραγδαία αύξηση των αποτιμήσεών τους θέτει νέα ρεκόρ στον κόσμο του λογισμικού.

Η πιο αξιοσημείωτη είναι η άνοδος των βοηθών κωδικοποίησης, όπως το Cursor. Ο ιδιοκτήτης της φέρεται να είναι κοντά στην ολοκλήρωση ενός επενδυτικού γύρου που θα την αποτιμά στα 10 δισ. δολάρια – μόλις τρεις μήνες μετά την άντληση χρημάτων ύψους 2,5 δισ. δολαρίων.

Οι βοηθοί κωδικοποίησης και άλλα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για τεχνικά καταρτισμένους χρήστες έχουν δείξει το δρόμο, αλλά πολλές άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν ασχοληθεί με κάθε πτυχή της εργασίας των υπαλλήλων. Αυτά κυμαίνονται από εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ή την επεξεργασία όλων των μορφών περιεχομένου και ψηφιακών μέσων μέχρι εργαλεία που μπορούν να χειριστούν βαθιά έρευνα. Αυτό τροφοδοτείται από τον φόβο πολλών εργαζομένων ότι αν δεν μάθουν πώς να χρησιμοποιούν τα εργαλεία θα χάσουν δεξιότητες που σύντομα θα αποτελούν αναμενόμενο μέρος της εργασίας τους, λέει ο Tomasz Tunguz, επενδυτής λογισμικού στην Theory Ventures.

Ορισμένες εφαρμογές καταγράφουν εκπληκτικά γρήγορα αποτελέσματα. Η Mercor, η οποία χρησιμοποιεί έναν πράκτορα με τεχνητή νοημοσύνη για να διεξάγει συνεντεύξεις ώστε να ελέγχει τους υποψηφίους για θέσεις εργασίας, δήλωσε τον Ιανουάριο ότι τα ετήσια επαναλαμβανόμενα έσοδά της έφτασαν τα 50 εκατ. δολάρια σε λιγότερο από δύο χρόνια από την ίδρυσή της. Για σύγκριση, η Salesforce χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να φτάσει τα 50 εκατ. δολάρια σε ετήσια έσοδα.

Τα έσοδα άλλων εταιρειών φαίνεται να εκτοξεύονται ακόμη πιο γρήγορα. Η Loveable.dev, μια σουηδική εταιρεία που προσπαθεί να βοηθήσει μη τεχνικούς χρήστες να κατασκευάσουν πράγματα όπως ιστότοπους, δήλωσε ότι το ετήσιο ετήσιο εισόδημά της έφτασε τα 17 εκατ. δολάρια τον περασμένο μήνα, μόλις τρεις μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας της. Μια παρόμοια εταιρεία, η Bolt.new, δήλωσε ότι έφτασε από το μηδέν στα 20 εκατ. δολάρια μέσα σε δύο μήνες.

Καθώς εταιρείες όπως αυτές επιτυγχάνουν ταχεία απογείωση, αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με τις προηγούμενες γενιές νέων εφαρμογών λογισμικού – καθώς και μερικά νέα.

Μια πρόκληση είναι να μετατραπεί ένα εργαλείο με τεχνητή νοημοσύνη που έχει σχεδιαστεί για μια εργασία σε βασικό μέρος του λογισμικού των πελατών. Αυτό σημαίνει την αυτοματοποίηση περισσότερων πτυχών των διαδικασιών που έχουν στοχοθετήσει μέχρι οι πράκτορές τους να είναι σε θέση να αφομοιώσουν μια ολόκληρη ροή εργασιών. Σε αυτό, έρχονται αντιμέτωποι με γίγαντες λογισμικού όπως η Microsoft, η Salesforce και η Adobe, οι οποίοι διαθέτουν τους δικούς τους πράκτορες τεχνητής νοημοσύνης και έχουν ήδη ισχυρούς δεσμούς με πολλές επιχειρήσεις.

Στις πρώτες ημέρες του cloud, οι νεοφυείς επιχειρήσεις είχαν ένα ενσωματωμένο πλεονέκτημα έναντι των καθιερωμένων επιχειρήσεων, οι οποίες είχαν τεχνολογία και επιχειρηματικά μοντέλα συνδεδεμένα με μια διαφορετική μέθοδο παροχής. Αλλά η εποχή του λογισμικού AI είναι στην πραγματικότητα περισσότερο μια επέκταση του cloud παρά μια εντελώς νέα υπολογιστική πλατφόρμα, επισημαίνει ο Byron Deeter, βετεράνος επενδυτής λογισμικού στην Bessemer Venture Partners. Αυτό μειώνει τις δυνατότητες αναστάτωσης.

Μια άλλη διαφορά είναι η καυτή ανάπτυξη- αυτό έχει κάνει τους πιο επιτυχημένους νεοεισερχόμενους να μοιάζουν περισσότερο με καταναλωτικές εφαρμογές παρά με παραδοσιακό εταιρικό λογισμικό, λέει ο Deeter. Δεν είναι ακόμη σαφές αν θα διατηρήσουν καταναλωτικά χαρακτηριστικά καθώς θα ωριμάζουν, οδηγώντας, για παράδειγμα, σε υψηλότερα ποσοστά αποχωρήσεων από ό,τι συνήθως παρατηρείται στον κόσμο του επιχειρηματικού λογισμικού.

Το οικονομικό προφίλ φαίνεται επίσης πολύ διαφορετικό. Οι εταιρείες AI-app αντιμετωπίζουν σημαντικό κόστος αγαθών, με τη μορφή αμοιβών που καταβάλλονται στις εταιρείες LLM κάθε φορά που χρησιμοποιούνται οι υπηρεσίες τους. Πολλές επιλέγουν να καταπιούν προς το παρόν αυτό το κόστος με την ελπίδα ότι τα τέλη χρήσης LLM θα συνεχίσουν να πέφτουν. Η Cursor, για παράδειγμα, επιτρέπει στους πελάτες της να πραγματοποιούν 500 κλήσεις το μήνα με συνδρομή 20 δολαρίων, τιμή που είναι πιθανό να της αφήσει μικρό μικτό περιθώριο κέρδους, αν πληρώσει τα πλήρη τέλη χρήσης.

Ο μελλοντολόγος και επενδυτής επιχειρηματικών κεφαλαίων Peter Diamandis συγκρίνει τις τεράστιες επενδύσεις που γίνονται στα LLM με την υπερεπένδυση σε νέα δίκτυα επικοινωνιών που έγινε στις πρώτες ημέρες του διαδικτύου στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Τώρα, όπως και τότε, λέει, οι εταιρείες που κατασκευάζουν τις νέες υποδομές θα αναγκαστούν να μειώσουν τις τιμές και να αγωνιστούν για να βγάλουν κέρδος, ανοίγοντας το δρόμο στους κατασκευαστές των εφαρμογών για να επωφεληθούν.

Η εκτίναξη των τεχνολογικών αποτιμήσεων στα τέλη της δεκαετίας του 1990 κατέληξε στη χρεοκοπία της dotcom. Αυτή τη φορά, ορισμένοι από τους κατασκευαστές εφαρμογών παράγουν τουλάχιστον σοβαρά έσοδα – αν και αυτό δεν αποτελεί εγγύηση για τη δημιουργία μιας νέας φούσκας καθώς οι προσδοκίες για την τεχνητή νοημοσύνη αυξάνονται.

, Financial Times

Επιμέλεια – Απόδοση: Τατιανή Σάγιεχ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο