Η άνοδος του δολαρίου έσπρωξε χαμηλότερα τον χρυσό την Πέμπτη

χρυσού

Υποχώρηση κατέγραψαν οι τιμές του χρυσού την Πέμπτη, παρότι νωρίτερα είχαν σκαρφαλώσει σε υψηλά σχεδόν δύο εβδομάδων, καθώς η ενίσχυση του δολαρίου μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τα επιδόματα ανεργίας που έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή, μείωσε την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου.

  • Έτσι, την Πέμπτη η τιμή του χρυσού στη spot αγορά υποχώρησε κατά 0,1% και διαμορφώθηκε στα 2.024,01 δολάρια η ουγγιά, οπισθοχωρώντας από το υψηλό σχεδόν δύο εβδομάδων που είχε σκαρφαλώσει νωρίτερα, στα 2.034,69 δολάρια.

Οι επενδυτές παραμένουν ωστόσο συγκρατημένοι, περιμένοντας περαιτέρω οικονομικά στοιχεία που θα μπορούσαν να δώσουν μια πιο σαφή εικόνα όσον αφορά τις προθέσεις της Federal Reserve για το χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων.

χρυσού

Το δολάριο ενισχύθηκε κατά 0,1% μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων από την κυβέρνηση που έδειξαν ότι ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκε απροσδόκητα την προηγούμενη εβδομάδα, υποδηλώνοντας ότι η απασχόληση πιθανότατα παραμένει ισχυρή και τον Φεβρουάριο.

  • Στα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα, η τιμή spot για το ασήμι υποχώρησε κατά 0,2% στα 22,82 δολάρια η ουγγιά. Αντίθετα, η τιμή της πλατίνας στην αγορά spot ενισχύθηκε κατά 1,9% στα 899,90 δολάρια η ουγγιά, και η τιμή του παλλάδιου σημείωσε άνοδο 1,4% στα 963,25 δολάρια η ουγγιά.

Η άνοδος του αμερικανικού νομίσματος καθιστά τον χρυσό λιγότερο ελκυστικό για τους κατόχους ξένων νομισμάτων.

Κι αυτό την ώρα που διαφαίνεται ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν βιάζεται να μειώσει τα επιτόκια, καθώς η πλειονότητα των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της Fed ανησυχεί για τους κινδύνους που εγκυμονεί μια πρόωρη μείωση των επιτοκίων, γεγονός που επίσης λειτουργεί ως τροχοπέδη για τις τιμές του χρυσού.

Τα χαμηλότερα επιτόκια ενισχύουν την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου, που δεν προσφέρει απόδοση, ωστόσο η όποια ώθηση περιμένουν οι επενδυτές από τη μείωση του κόστους δανεισμού δεν αναμένεται άμεσα, αφού η αγορά έχει μεταθέσει πλέον τις προσδοκίες τςη για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, δίνοντας πιθανότητες 66%, σύμφωνα με το FedWatch Tool του CME, αντί για τις αρχικές ελπίδες ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να ξεκινήσει τον Μάρτιο ή τον Μάιο.

Από την άλλη, οι γεωπολιτικές εντάσεις φαίνεται να προσφέρουν κάποιες στηρίξεις στον χρυσό, που θεωρείται “ασφαλές καταφύγιο”, με τα τεχνικά διαγράμματα να δείχνουν ότι το μέταλλο έχει δημιουργήσει ένα “αρκετά ισχυρό πάτωμα” στο επίπεδο των 2.000 δολαρίων, σύμφωνα με τον Chris Gaffney, πρόεδρο παγκόσμιων αγορών στην EverBank.

  • “Βλέπουμε τον χρυσό να παραμένει σε αυτά τα επίπεδα καθώς υπάρχουν περισσότεροι καθοδικοί κίνδυνοι βραχυπρόθεσμα παρά ανοδικοί”, όπως το ενδεχόμενο να υπάρξουν επιπλέον θετικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ ή ο πληθωρισμός δεν σταματήσει την πτωτική του πορεία, σημειώνει ο Gaffney.

Στα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα, η τιμή spot για το ασήμι υποχώρησε κατά 0,2% στα 22,82 δολάρια η ουγγιά. Αντίθετα, η τιμή της πλατίνας στην αγορά spot ενισχύθηκε κατά 1,9% στα 899,90 δολάρια η ουγγιά, και η τιμή του παλλάδιου σημείωσε άνοδο 1,4% στα 963,25 δολάρια η ουγγιά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο