Η άνοδος του δολαρίου πυροδοτεί τη μεγαλύτερη πτώση των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών εδώ και 2 χρόνια

Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες υποφέρουν επίσης από τη "συρροή κακών ειδήσεων"

Η άνοδος του δολαρίου ΗΠΑ και η «συρροή κακών ειδήσεων» προκάλεσαν τη μεγαλύτερη πτώση των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών από τα πρώτα στάδια της επιθετικής εκστρατείας της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την αύξηση των επιτοκίων πριν από δύο χρόνια.

Ένας δείκτης της JPMorgan για τα νομίσματα των οικονομιών των οικονομιών της Ευρώπης έχει υποχωρήσει περισσότερο από 5% τους τελευταίους δυόμισι μήνες, θέτοντάς τον σε τροχιά για τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση από τον Σεπτέμβριο του 2022.

Η πτώση ήταν ευρεία, με τουλάχιστον 23 νομίσματα που παρακολουθούνται από το Bloomberg να υποχωρούν έναντι του δολαρίου αυτό το τρίμηνο.

Το δολάριο βρισκόταν σε άνοδο από τα τέλη Σεπτεμβρίου ως ένα από τα σημαντικότερα λεγόμενα «trump trades», τροφοδοτούμενο από τις προσδοκίες ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα επιβάλει σαρωτικούς εμπορικούς δασμούς και θα χαλαρώσει τη δημοσιονομική πολιτική όταν αναλάβει τα καθήκοντά του τον επόμενο μήνα.

«Το δολάριο είναι απολύτως μπροστά και στο επίκεντρο» ως κινητήριος μοχλός της αδυναμίας των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών, δήλωσε ο Paul McNamara, επικεφαλής διαχειριστής για τα ομόλογα και τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών στην εταιρεία αμοιβαίων κεφαλαίων GAM.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα επιβάλει εισφορές 25% σε όλες τις εισαγωγές από το Μεξικό και τον ανεπτυγμένο ανταγωνιστή του Καναδά, μαζί με επιπλέον 10% στα κινεζικά προϊόντα. Το μεξικανικό πέσο έχει υποχωρήσει κατά 2,1% αυτό το τρίμηνο, ενώ το κινεζικό υπεράκτιο ρενμίνμπι έχει υποχωρήσει κατά 3,7%.

Γενικότερα, η νοτιοαφρικανική ραντ -που συνήθως θεωρείται ως υποκατάστατο του κλίματος σε όλες τις οικονομίες των οικονομιών της Νότιας Αφρικής, επειδή είναι ευκολότερο να διαπραγματεύεται από άλλα νομίσματα- έχει υποχωρήσει περίπου 2,4% από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ακόμα και όταν οι τόκοι που κερδίζονται από τη διακράτηση περιουσιακών στοιχείων σε τοπικό νόμισμα συνυπολογίζονται στις αποδόσεις σε συνάλλαγμα, μόνο τα νομίσματα χωρών που θεωρούνται πολύ επικίνδυνες από τους επενδυτές, όπως η Τουρκία και η Αργεντινή, ήταν στο πράσινο για τους επενδυτές αυτό το τρίμηνο.

Το εύρος του μετεκλογικού ξεπουλήματος έπληξε επίσης τα λεγόμενα carry trades, όταν οι επενδυτές δανείζονται σε νομίσματα με χαμηλότερα επιτόκια, όπως το δολάριο ή το γεν, για να αγοράσουν τα υψηλότερης απόδοσης νομίσματα των οικονομιών της Ευρώπης.

Ένα καλάθι δημοφιλών EM carry trades που παρακολουθεί η Citi έχει αποδώσει μόνο 1,5% φέτος, ή περίπου τον μέσο όρο της 10ετίας, έναντι 7,5% το 2023, δήλωσε η αμερικανική τράπεζα.

Τα ΕΜ νομίσματα σημείωσαν για τελευταία φορά τριμηνιαία πτώση αυτής της κλίμακας το 2022, όταν η Fed γύρισε τις βίδες στη νομισματική πολιτική για να περιορίσει τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό. Καθώς τα αμερικανικά επιτόκια εκτοξεύτηκαν προς τα πάνω, η διεύρυνση της ψαλίδας με τα επιτόκια στις ΕΜ άσκησε πιέσεις στα νομίσματα των χωρών αυτών.

Η τελευταία πτώση θέτει τον δείκτη νομισμάτων των ΗΜ της JPMorgan σε πορεία για την έβδομη συνεχή ετήσια πτώση του.

Οι αναλυτές δήλωσαν ότι η αδυναμία του μεξικανικού πέσο θα μπορούσε να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στις εξελίξεις των δασμών. Αλλά η εικόνα είναι πιο σύνθετη για μια σειρά άλλων νομισμάτων των ΕΜ, με ορισμένα να δέχονται επίσης πιέσεις από προκλήσεις που αφορούν συγκεκριμένες χώρες, πρόσθεσαν.

«Υπήρξε μια συρροή κακών ειδήσεων στις αναδυόμενες αγορές», δήλωσε ο Thierry Wizman, παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος και επιτοκίων της Macquarie.

Τόνισε την Κίνα, σημειώνοντας «ανησυχίες για την ύφεση της εγχώριας οικονομίας [και] την προοπτική ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να χαλαρώνει την πολιτική της», και τη Βραζιλία, αναφέροντας «ανησυχίες για τα ελλείμματα και τη βιωσιμότητα του χρέους».

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων αναφοράς της Κίνας υποχώρησαν κάτω από το 2% στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών, καθώς οι διαπραγματευτές στοιχημάτισαν ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια για να συμβάλει στην τόνωση της ανάπτυξης.

Το ρεάλ της Βραζιλίας έπεσε επίσης σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ τις τελευταίες εβδομάδες, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το όριο των έξι δολαρίων ανά δολάριο, καθώς η νέα κυβερνητική υπόσχεση για την εξεύρεση 70 δισ. δολαρίων (12 δισ. δολαρίων ΗΠΑ) σε εξοικονόμηση δαπανών δεν κατάφερε να κατευνάσει τις ανησυχίες για τα δημόσια οικονομικά της.

«Η Βραζιλία αντιμετωπίζει μια δημοσιονομική κρίση», δήλωσε ο Ed Al-Hussainy, στρατηγικός αναλυτής παγκόσμιων επιτοκίων στην Columbia Threadneedle Investments.

«Το Μεξικό έχει εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα παραγωγικότητας, ανάπτυξης και επενδύσεων για μια οικονομία που είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αμερικής», είπε, ενώ υπάρχουν επίσης ζητήματα με την ποιότητα του συντάγματος και των θεσμών του μετά τις πρόσφατες δικαστικές μεταρρυθμίσεις.

Ενώ σημείωσε ότι οι οικονομίες των οικονομιών του εξωτερικού γενικά «δεν προσελκύουν ροές κεφαλαίων», πρόσθεσε ότι «όλες αυτές οι χώρες έχουν κάποια ιδιοσυγκρασιακά ζητήματα και αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι ότι πολύ λίγα από αυτά τα ιδιοσυγκρασιακά ζητήματα είναι θετικά».

Εν τω μεταξύ, το γουόν της Νότιας Κορέας δέχθηκε πλήγμα μετά την κήρυξη στρατιωτικού νόμου από τον πρόεδρο Γιουν Σουκ Γιολ – μια απόφαση που αργότερα ανακάλεσε.

Η άνοδος του δολαρίου έχει επίσης ωθήσει το ευρώ προς τα κάτω τους τελευταίους μήνες. Αυτό, σύμφωνα με τον Mark McCormick, επικεφαλής των στρατηγικών FX και EM στην TD Securities, είναι κακά νέα για τα νομίσματα των EM που «περιστρέφονται γύρω από το ευρώ», όπως το πολωνικό ζλότι και το ουγγρικό φιορίνι.

Ο Wizman της Macquarie δήλωσε ότι το ξεπούλημα των νομισμάτων των αναπτυσσόμενων αγορών συνέβαλε στην αναβίωση του λεγόμενου επενδυτικού αφηγήματος της «Τίνας» – ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για επενδύσεις στις ΗΠΑ.

«Δεν υπάρχουν αναδυόμενες αγορές αυτές τις μέρες που να ξεχωρίζουν ως ισχυρές οικονομικές ιστορίες», πρόσθεσε.

Harriet Clarfelt, Financial Times

Τ.Σ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο