Η άνοδος του πληθωρισμού και οι επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας

οικονομία ανάπτυξη

πληθωρισμού

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αναμένεται να κοιτάξει πέρα από την τελική άνοδο του πληθωρισμού σε περίπου 75% αυτόν τον μήνα, επεκτείνοντας πιθανώς μια παύση των επιτοκίων που δικαιολογεί εστιάζοντας σε πιο αισιόδοξες προβλέψεις.

Τα υψηλότερα ονομαστικά επιτόκια μεταξύ των χωρών της Ομάδας των 20 τροφοδοτούν τελικά μια οικονομία που πρέπει να αντιμετωπίσει ένα από τα ταχύτερα επίπεδα πληθωρισμού στον κόσμο. Και σε μια σπανιότητα για την Τουρκία, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό μειώνονται παρά τη μακρά αδιάκοπη επιτάχυνση των τιμών.

Με τον πληθωρισμό να βρίσκεται τώρα σε καλό δρόμο για να αρχίσει να επιβραδύνεται τον επόμενο μήνα, οι οικονομολόγοι συμφωνούν ομόφωνα για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα διατηρήσουν το σημείο αναφοράς τους στο 50% την Πέμπτη. Οι παγκόσμιες τράπεζες από την UBS Group AG έως τη Citigroup Inc. προβλέπουν ότι τα επιτόκια θα μειωθούν πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Μια δεύτερη συνεχόμενη διακράτηση είναι απίθανο να σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι κοντά στο να γίνουν λιγότερο επιθετικοί, μόλις ένα μήνα αφότου ο διοικητής Φατίχ Καραχάν υποσχέθηκε να κάνει «ό, τι χρειάζεται» για να ελέγξει τις τιμές και στη συνέχεια αναθεώρησε προς τα πάνω τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για το τέλος του έτους για τον πληθωρισμό στο 38%.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων δεν είναι ακόμη εκτός ατζέντας, σύμφωνα με τράπεζες όπως η Morgan Stanley και η HSBC Holdings Plc. Εάν υπάρξει έλλειψη βελτίωσης της δυναμικής του πληθωρισμού μέχρι τον Ιούνιο, «κάποια συζήτηση για περαιτέρω σύσφιξη μπορεί να δικαιολογηθεί», ανέφερε σε έκθεσή της η οικονομολόγος της HSBC, Melis Metiner.

“Οι επερχόμενες εκδόσεις CPI είναι πιθανό να είναι κρίσιμες”, είπε. «Εάν συνεχιστεί η τάση βελτίωσης που παρατηρήθηκε τον Απρίλιο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορούν να αισθάνονται πιο άνετα για τη διατήρηση των επιτοκίων σε αναμονή, κάτι που πιστεύουμε ότι είναι η προτίμησή τους».

Τι λέει το Bloomberg Economics. . .

«Με το επιτόκιο πολιτικής να παραμένει σε αναμονή, αναμένουμε ότι η κεντρική τράπεζα θα στηριχθεί περαιτέρω στα εναλλακτικά εργαλεία της. Από αυτή την άποψη, οι αναθεωρήσεις του εργαλείου της για τις απαιτήσεις αποθεματικών, τα ανώτατα όρια πιστωτικής επέκτασης και οι τραπεζικοί κανονισμοί είναι όλα στο παιχνίδι για να βοηθήσουν στη διατήρηση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών περιοριστικών».

Selva Bahar Baziki, οικονομολόγος.

Η πορεία της πολιτικής της Τουρκίας είναι σαφέστερη μετά από μια περίοδο αναταραχής στις αγορές πριν από τις τοπικές εκλογές στα τέλη Μαρτίου που διέβρωσαν τα συναλλαγματικά αποθέματα και άσκησαν πίεση στο τοπικό νόμισμα. Η λίρα έχει ανατιμηθεί ελαφρώς από τότε, με την κεντρική τράπεζα να βελτιώνει απότομα τα καθαρά αποθεματικά της – εξαιρουμένων των συμφωνιών ανταλλαγής με εμπορικούς δανειστές – καθώς οι εισροές αυξήθηκαν.

Όμως, ενώ η πιστωτική επέκταση της λίρας έχει επιβραδυνθεί και η αποδολαριοποίηση των τραπεζικών καταθέσεων εδραιώνεται, ο δανεισμός σε ξένο συνάλλαγμα επεκτείνεται με ταχύτερο ρυθμό.

“Η σταθερότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών επιτρέπει μεγαλύτερη ανάληψη κινδύνων”, ανέφερε σε σημείωμα ο οικονομολόγος της Bank of America Corp. Zumrut Imamoglu. «Αν και τα μακροπροληπτικά μέτρα ήταν πολύ αποτελεσματικά στην αύξηση των δανείων της λίρας, η κεντρική τράπεζα μπορεί να φέρει νέα μέτρα για να περιορίσει την αύξηση των δανείων συναλλάγματος και τις δαπάνες πιστωτικών καρτών, εάν η αδράνεια του πληθωρισμού αποδειχθεί ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν τους επόμενους μήνες».

Εάν τα επιτόκια πολιτικής παραμείνουν σε αναμονή για το άμεσο μέλλον, η εστίαση θα μετατοπίζεται όλο και περισσότερο σε μια προγραμματισμένη δημοσιονομική προσαρμογή και εναλλακτικά εργαλεία σύσφιξης.

Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, η οικονομολόγος της Morgan Stanley, Hande Kucuk, δήλωσε ότι τα πρόσθετα μέτρα θα επικεντρωθούν στη ρευστότητα με πιθανά βήματα, όπως η αύξηση του δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών «για να υποστηριχθεί η μετάδοση του επιτοκίου πολιτικής στο διατραπεζικό επιτόκιο και στις ευρύτερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες».

Άλλες προκλήσεις αφθονούν. Οι καταναλωτικές δαπάνες και ο επίμονος πληθωρισμός των υπηρεσιών παραμένουν πολύ ισχυροί για τις προτιμήσεις των αξιωματούχων. Ο Karahan δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα πιστεύει ότι η αυστηρότερη νομισματική πολιτική – η οποία λειτουργεί με καθυστέρηση – θα βοηθήσει στην επιβράδυνση της εγχώριας ζήτησης κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

“Δεν έχουμε δει ακόμη σημαντική επιβράδυνση της εγχώριας ζήτησης και του πληθωρισμού”, δήλωσε ο Κιουτσούκ. “Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι η MPC θα κρατήσει την πόρτα ανοιχτή για περαιτέρω αυξήσεις έναντι των κινδύνων για την προβλεπόμενη πορεία του αποπληθωρισμού”.

πηγή:www.finance.yahoo.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο