Η απομάκρυνση της μείωσης των επιτοκίων μειώνει την ελκυστικότητα του χρυσού

χρυσού

Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές του χρυσού την Τετάρτη, καθώς η διαφαινόμενη καθυστέρηση στη μείωση των επιτοκίων “θολώνει” τη λάμψη και την ελκυστικότητα του μετάλλου που δεν προσφέρει αποδόσεις όπως άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε εχθές ότι τα τελευταία απογοητευτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνουν πως η Federal Reserve χρειάζεται περισσότερο χρόνο πριν μπορέσει να μειώσει τα επιτόκια, κάτι που σημαίνει ότι ο χρυσός θα πρέπει να περιμένει κι άλλο πριν λάβει ώθηση από τη μείωση των επιτοκιακών αποδόσεων.

Ωστόσο, οι γεωπολιτικές εντάσεις και ο φόβος για γενίκευση της κρίσης στη Μέση Ανατολή βοήθησαν τις τιμές του μετάλλου να κρατηθούν κοντά στα ιστορικά υψηλά επίπεδα όπου σκαρφάλωσαν την προηγούμενη εβδομάδα, αφού σε περιόδους έντασης ο χρυσός θεωρείται πάντοτε ένα “ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές.

Έτσι, η τιμή σποτ του χρυσού υποχώρησε μόλις κατά 0,2% και διαμορφώθηκε στα 2.376,39 δολάρια η ουγγιά, παραμένοντας σε “οπτική επαφή” με τα 2,431,29 δολάρια όπου ανήλθε την Παρασκευή.

Ελαφρώς μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χρυσό, που υποχώρησαν κατά 0,8%, στα 2.388,4 δολάρια η ουγγιά

“Η γεωπολιτική αβεβαιότητα συνεχίζει να προσφέρει στήριξη στον χρυσό και εάν υπάρξει κάποια κλιμάκωση της κατάστασης, τότε οι τιμές θα μπορούσαν να κινηθούν προς το επίπεδο των 2.500 δολαρίων”, σημειώνει ο Phillip Streible, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην Blue Line Futures.

Όπως εξηγεί, “οι τιμές του χρυσού θα μειωθούν μόνο εάν οι κεντρικές τράπεζες σταματήσουν να αγοράζουν ή εάν οι επενδυτές δείξουν και πάλι διάθεση ανάληψης κινδύνου”.

Σε αντίθεση με τον χρυσό, η τιμή σποτ για το ασήμι ενισχύθηκε κατά 1,1% και ανήλθε στα 28,39 δολάρια η ουγγιά, εν μέσω εκτιμήσεων για αύξηση της ζήτησης κατά 2% λόγω της αυξημένης βιομηχανικής χρήσης του και της μείωσης κατά 1% της συνολικής προσφοράς, σύμφωνα με το Silver Institute

Όσον αφορά τα υπόλοιπα μέταλλα, η τιμή σποτ για την πλατίνα υποχώρησε κατά 1,5% με την ουγγιά να τιμολογείται στα 942,79 δολάρια, ενώ η τιμή σποτ για το παλλάδιο ενισχύθηκε κατά 1,4% και ανήλθε στα 1.027,56 δολάρια η ουγγιά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο