Η Seven & i Holdings ανακοίνωσε απότομη πτώση των κερδών της στο τελευταίο τρίμηνο, χάνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών και αυξάνοντας την πίεση στον γίγαντα των καταστημάτων ψιλικών καθώς προσπαθεί να αποκρούσει την προσφορά εξαγοράς ύψους 47 δισ. δολαρίων από την καναδική Alimentation Couche-Tard.
Ο ιδιοκτήτης του εμπορικού σήματος 7-Eleven με έδρα την Ιαπωνία δήλωσε την Πέμπτη ότι τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 128,4 δισ. γεν (810 εκατ. δολάρια) στο τρίτο τρίμηνο έως τα τέλη Νοεμβρίου, σημειώνοντας πτώση 24% σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Έπεσε επίσης έξω από τις προσδοκίες των αναλυτών για ¥138 δισ. σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.
Τα αποτελέσματα έρχονται καθώς η Seven & i μάχεται να αποδείξει στους επενδυτές ότι είναι πιο πολύτιμη ως αυτόνομη επιχείρηση μετά την πρόταση της Couche-Tard που θα ήταν η μεγαλύτερη εταιρική εξαγορά της Ιαπωνίας. Η προσφορά έστειλε την εταιρεία να σπεύσει να αποσπάσει μεγαλύτερη αξία από το βασικό της δίκτυο καταστημάτων ψιλικών.
Τα λειτουργικά κέρδη των ιαπωνικών και βορειοαμερικανικών καταστημάτων 7-Eleven ήταν ισχυρότερα από το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά εξακολουθούσαν να παραμένουν χαμηλότερα από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα.
Οι μετοχές της Seven & i έχουν αυξηθεί κατά 48% από το χαμηλό τους σημείο τον Αύγουστο και πριν δημοσιοποιηθεί η εναρκτήρια προσφορά της Couche-Tard ύψους σχεδόν 39 δισ. δολαρίων.
Αυτή η πρώτη προσφορά απορρίφθηκε ως «κατάφωρα» υποτιμημένη και υποτιμημένη ως προς τους αντιμονοπωλιακούς κινδύνους των ΗΠΑ, προτού η καναδική εταιρεία λιανικής πώλησης επανέλθει με προσφορά 47 δισ. δολαρίων.
Τον Νοέμβριο, καθώς η Seven & i αναζητούσε πιο ριζοσπαστικές επιλογές για να αυξήσει την τιμή της μετοχής της, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι είχε λάβει μια αντίπαλη πρόταση εξαγοράς με επικεφαλής μέλη της ιδρυτικής οικογένειας Ito.
Η προσφορά αυτή – από τον Junro Ito, γιο του ιδρυτή και αντιπρόεδρο της εταιρείας, και την Ito Kogyo, μια εταιρεία που εκπροσωπεί άλλα μέλη της οικογένειας – δεν έχει ακόμη εξελιχθεί σε επίσημη προσφορά, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα. Το μεγάλο ποσό της απαιτούμενης χρηματοδότησης θεωρείται από αναλυτές και επενδυτές ως σημαντικό εμπόδιο.
Απαντώντας σε ερώτηση αναλυτών την Πέμπτη σχετικά με την κατάσταση των ανταγωνιστικών προσφορών, ο οικονομικός διευθυντής της Seven & i, Yoshimichi Maruyama, αρνήθηκε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, αλλά δήλωσε ότι η ειδική επιτροπή της εταιρείας – που έχει αναλάβει την ανάλυση των προσφορών – «δεν έχει ακόμη όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες για να λάβει απόφαση».
Πρόσθεσε ότι εάν η εταιρεία επρόκειτο να παραμείνει αυτόνομη οντότητα, θα πρέπει «να παρουσιάσει διαφορά σε σχέση με [τις επιδόσεις της] στο παρελθόν». Επισήμανε την προγραμματισμένη ετήσια συνέλευση των μετόχων του Μαΐου ως ένα πιθανό ορόσημο για τη λήψη απόφασης.
Ένας επενδυτής της Seven & i δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της Πέμπτης «θα αυξήσουν την πίεση στη διοίκηση του ομίλου», αλλά οι μέτοχοι περίμεναν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις ανταγωνιστικές προσφορές.
Η ιαπωνική κυβέρνηση έδωσε το ισχυρότερο μήνυμα αυτή την εβδομάδα ότι θα εξέταζε την εξαγορά της Seven & i ως επικίνδυνη για την εθνική ασφάλεια της χώρας.
«Όταν πρόκειται για την εξαγορά της 7-Eleven, τι είδους σχέση έχει με την εθνική ασφάλεια; Για μένα, νομίζω ότι είναι μεγάλη», δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός οικονομικής αναζωογόνησης Ryosei Akazawa, επικαλούμενος τον ζωτικό ρόλο των καταστημάτων ψιλικών στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.
«Πρέπει να εξετάσουμε πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον μπορούμε να έχουμε πλήρη συνεργασία όταν συμβαίνουν καταστροφές και οι συμπατριώτες μας είναι θύματα και υποφέρουν, εάν το 7-Eleven είναι εντελώς ξένης ιδιοκτησίας και λειτουργεί με βάση πρώτα το κέρδος. Υπό αυτή την έννοια, πρέπει να το εξετάσουμε δεόντως».
Η πιο συντονισμένη προσπάθεια της Seven & i για την αύξηση της αξίας της αυτοτελούς της επιχείρησης ήρθε τον περασμένο Οκτώβριο, όταν ξεκίνησε τα σχέδια για τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων των καταστημάτων ψιλικών από τις μη βασικές επιχειρήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Ito-Yokado, εξειδικευμένα καταστήματα λιανικής πώλησης και εμπορικά σήματα εστιατορίων.
Η μη βασική ιαπωνική επιχείρηση σούπερ μάρκετ ήταν ο μόνος τομέας που σημείωσε ζημίες στο τελευταίο τρίμηνο, αφού είχε κέρδη σε τρία διαδοχικά τρίμηνα.
Ο πρώτος γύρος υποβολής προσφορών για τα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών μεγάλων ιδιωτικών επενδυτικών ομίλων, ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα.
Harry Dempsey και David Keohane, Financial Times
Τ.Σ.