Η Apple αμφισβητεί μια εντολή της αρχής ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να καταστήσει το λειτουργικό σύστημα iOS πιο συμβατό με τα προϊόντα των ανταγωνιστικών εταιρειών τεχνολογίας, σύμφωνα με τον νόμο για τις ψηφιακές αγορές.
Τον περασμένο Μάρτιο, η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ ενημέρωσε την Apple για τα μέτρα που πρέπει να λάβει προκειμένου να καταστήσει τις συσκευές iOS πιο συμβατές με τα προϊόντα των ανταγωνιστών της, από εφαρμογές έως ακουστικά και συσκευές εικονικής πραγματικότητας, ώστε να συμμορφωθεί με τους κανόνες διαλειτουργικότητας του νόμου για τις ψηφιακές αγορές, οι οποίοι αποσκοπούν στον περιορισμό της αγοραστικής δύναμης των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να παρέχει στους προγραμματιστές λογισμικού και στους κατασκευαστές συσκευών πρόσβαση σε ορισμένα μέρη του λειτουργικού συστήματος της Apple που συνήθως προορίζονται για τα δικά της προϊόντα, όπως η δυνατότητα εμφάνισης ορισμένων ειδοποιήσεων στις φορητές συσκευές των ανταγωνιστικών εταιρειών.
Η Apple άσκησε έφεση κατά της απόφασης αυτής στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο στις 30 Μαΐου. Οι εφέσεις στο δικαστήριο δεν δημοσιοποιούνται συνήθως παρά μόνο λίγες ημέρες μετά την κατάθεσή τους.
«Στην Apple, σχεδιάζουμε την τεχνολογία μας ώστε να λειτουργεί απρόσκοπτα, ώστε να μπορεί να προσφέρει τη μοναδική εμπειρία που αγαπούν και αναμένουν οι χρήστες μας από τα προϊόντα μας. Οι απαιτήσεις διαλειτουργικότητας της ΕΕ απειλούν αυτό το θεμέλιο, δημιουργώντας παράλληλα μια διαδικασία που είναι παράλογη, δαπανηρή και καταπνίγει την καινοτομία», δήλωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος της εταιρείας, χαρακτηρίζοντας τους κανόνες «βαθιά ελαττωματικούς» και προσθέτοντας ότι η εντολή της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ υποχρεώνει την Apple να μοιραστεί ευαίσθητες πληροφορίες με ανταγωνιστές και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ευρωπαίων πελατών.
«Οι εταιρείες έχουν ήδη ζητήσει τα πιο ευαίσθητα δεδομένα των χρηστών μας – από το περιεχόμενο των ειδοποιήσεών τους έως το πλήρες ιστορικό κάθε αποθηκευμένου δικτύου WiFi στη συσκευή τους – δίνοντάς τους τη δυνατότητα πρόσβασης σε προσωπικές πληροφορίες που δεν βλέπει ούτε η Apple», ανέφεραν. «Προσφεύγουμε κατά των αποφάσεων αυτών εκ μέρους τους και προκειμένου να διατηρήσουμε την υψηλή ποιότητα της εμπειρίας που αναμένουν οι Ευρωπαίοι πελάτες μας», δήλωσαν.
Η Apple επέκρινε ένα αίτημα πρόσβασης της Meta Platforms τον περασμένο Δεκέμβριο, ακριβώς όταν η Επιτροπή πρότεινε αρχικά τα μέτρα που θα έπρεπε να υιοθετήσει για να διασφαλίσει τη λειτουργικότητα των λειτουργικών της συστημάτων με τα προϊόντα των ανταγωνιστών της.
Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως και 10 % του παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών τους, εάν η ΕΕ αποφασίσει ότι παραβιάζουν τους κανόνες. Η Επιτροπή μπορεί επίσης να τους διατάξει να διαχωρίσουν τμήματα της δραστηριότητάς τους σε ακραίες περιπτώσεις.
Εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι οι αποφάσεις της είναι πλήρως σύμφωνες με τον DMA. «Θα τις υπερασπιστούμε στο δικαστήριο», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Επιμέλεια – Απόδοση: Τατιανή Σάγιεχ

