Η Apple καθυστέρησε νέα χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης για τη φωνητική βοηθό Siri, υπονομεύοντας την προσπάθειά της να ανταγωνιστεί τις προσφορές των αντιπάλων της Google και της Amazon.
Η κατασκευάστρια εταιρεία iPhone επιβεβαίωσε σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή ότι θα χρειαστεί «περισσότερο χρόνο από ό,τι νομίζαμε» για να παραδώσει τις δυνατότητες που είχε πειράξει πέρυσι, όταν η εταιρεία παρουσίασε την Apple Intelligence – μια σημαντική ώθηση για να εμπλουτίσει τα δημοφιλή προϊόντα της με γεννητική τεχνητή νοημοσύνη.
Στη ναυαρχίδα της εκδήλωσης προγραμματιστών τον Ιούνιο, η Apple δήλωσε ότι τα νέα χαρακτηριστικά της Siri θα την κάνουν πιο έξυπνη, πιο βαθιά ενσωματωμένη με τη συσκευή και εξατομικευμένη στον χρήστη.
Ο τεχνολογικός όμιλος του Κουπερτίνο, στην Καλιφόρνια, έχει ήδη λάβει μέτρα για την ενσωμάτωση της Siri με το ChatGPT της OpenAI και τη δημιουργία μιας ειδικής υποδομής cloud για την επεξεργασία των αιτημάτων των χρηστών που αφορούν την ιδιωτικότητα και την ασφάλεια.
Αλλά άλλα χαρακτηριστικά που είχε αρχικά υποσχεθεί η εταιρεία από τότε έχουν καθυστερήσει. Αυτές περιλαμβάνουν την «επίγνωση επί της οθόνης», όπως η Siri να αναγνωρίζει μια διεύθυνση σε ένα νήμα μηνυμάτων και να την προσθέτει στις επαφές του χρήστη όταν της ζητείται.
Ο στόχος, ο οποίος επιδιώκεται σε ολόκληρη τη βιομηχανία των smartphone, είναι η μετάβαση σε περισσότερο φωνητική αλληλεπίδραση αντί για χειροκίνητο πάτημα.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό που καθυστέρησε είναι η δυνατότητα της Siri να εκτελεί ενέργειες μέσα σε εφαρμογές, όπως το να ζητάει μια συγκεκριμένη φωτογραφία κάποιου στις επαφές ενός χρήστη.
Την Παρασκευή η εταιρεία δήλωσε ότι τώρα αναμένει να κυκλοφορήσουν αυτά τα χαρακτηριστικά «μέσα στο επόμενο έτος», υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσαν να καθυστερήσουν μέχρι και το 2026. Η Apple δεν διευκρίνισε γιατί τα χαρακτηριστικά είχαν καθυστερήσει.
Σηματοδοτεί την τελευταία από μια σειρά αναποδιές στον οδικό χάρτη λογισμικού της εταιρείας. Η Apple αναγκάστηκε πρόσφατα να αποσύρει τις περιλήψεις ειδοποιήσεων ειδήσεων AI λόγω σφαλμάτων και δέχτηκε αντιδράσεις την περασμένη εβδομάδα για μια δυσλειτουργία στη λειτουργία voice-to-text.
Η βιομηχανία καταναλωτικού υλικού στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε «πράκτορες» AI, ελπίζοντας ότι μπορούν να προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για να κάνουν τα προϊόντα τους ελκυστικά στους καταναλωτές.
Το Gemini της Google, για παράδειγμα, έχει ενσωματωθεί στην τελευταία σειρά smartphones της ανταγωνιστικής Apple και της Samsung, με μια πρόσφατη τηλεοπτική διαφημιστική καμπάνια να αναδεικνύει τις ικανότητες του S25 Ultra της Samsung, που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο. Η OpenAI έχει επίσης προωθήσει τις δικές της φωνητικές λειτουργίες για το ChatGPT.
Την περασμένη εβδομάδα η Amazon παρουσίασε μια καθυστερημένη από καιρό «συνομιλιακή» έκδοση της δικής της φωνητικής βοηθού, της Alexa, υποσχόμενη πιο φυσικές και ρέουσες συνομιλίες με το chatbot με τεχνητή νοημοσύνη.
Περισσότερο από δύο χρόνια αφότου το ChatGPT έδωσε το έναυσμα για μια νέα κούρσα AI μεταξύ των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, η Apple υστερεί τόσο έναντι των άμεσων αντιπάλων της Google και Amazon, όσο και έναντι των νεοφυών εταιρειών AI, συμπεριλαμβανομένων των Anthropic και xAI, στο να προσφέρει τα πιο έξυπνα χαρακτηριστικά AI στους καταναλωτές.
Οι αναλυτές έχουν χαρακτηρίσει την κίνηση της Apple να αναβαθμίσει τη φωνητική βοηθό της ηλικίας 14 ετών ως ένα πιθανό χαρακτηριστικό «δολοφόνο», το οποίο θα μπορούσε να πείσει τους χρήστες να αναβαθμίσουν σε νέες συσκευές.
Το Apple Intelligence παραμένει διαθέσιμο μόνο στα αγγλικά και σε τοπικές παραλλαγές, περιορίζοντας την εμβέλειά του στην τεράστια παγκόσμια βάση χρηστών της εταιρείας. Περισσότερες γλώσσες έχουν προγραμματιστεί να κυκλοφορήσουν τον επόμενο μήνα, μια ενημέρωση που η εταιρεία εξακολουθεί να αναμένει να παραδώσει εγκαίρως.
Οι αναλυτές που παρακολουθούν τις πωλήσεις του iPhone 16 δεν έχουν δει ενδείξεις ότι οι νέες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης του έχουν αυξήσει τις πωλήσεις.
Ο Gene Munster, διευθύνων σύμβουλος της Deepwater Asset Management, δήλωσε πρόσφατα ότι το Apple Intelligence σηματοδότησε μια σπάνια «λανθασμένη εκκίνηση» για την εταιρεία, με την οποία βιάστηκε να ακολουθήσει το κύμα ενθουσιασμού για την τεχνητή νοημοσύνη.
Στην Κίνα, όπου η Apple έχασε πρόσφατα έδαφος από τους ανταγωνιστές της, έπρεπε να πλοηγηθεί στις ρυθμιστικές απαιτήσεις, καθώς προσπαθεί να συνεργαστεί με τοπικούς παρόχους AI. Μια συνεργασία με την κινεζική εταιρεία τεχνολογίας Alibaba που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα θεωρήθηκε ως μια πιθανή επανάσταση.
Michael Acton, Financial Times
Επιμέλεια – Απόδοση: Τατιανή Σάγιεχ

