Η ArcelorMittal καθυστερεί τις πράσινες επενδύσεις στην Ευρώπη λόγω αβεβαιότητας πολιτικής

Η χαλυβουργία κατηγορεί την έλλειψη προόδου από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ για την υποστήριξη της μετάβασης σε εναλλακτικές λύσεις με χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

Η ArcelorMittal δήλωσε ότι θα αναστείλει τα φιλόδοξα σχέδια για επενδύσεις σε πιο πράσινες μορφές παραγωγής χάλυβα στην Ευρώπη, κατηγορώντας την έλλειψη προόδου από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ για τη στήριξη της μετάβασης. Η δεύτερη μεγαλύτερη χαλυβουργία στον κόσμο δήλωσε ότι τα σχέδια για την αντικατάσταση των υψικαμίνων της με εναλλακτικές λύσεις με χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που λειτουργούν με υδρογόνο είχαν «ως προϋπόθεση έναν ευνοϊκό συνδυασμό πολιτικών, τεχνολογικών και αγοραίων εξελίξεων» για τη διευκόλυνση των απαιτούμενων επενδύσεων και τη συμβολή στην αντιστάθμιση του μεγάλου κόστους των κεφαλαιουχικών δαπανών.

«Αυτό περιελάμβανε τη δυνατότητα χρήσης φυσικού αερίου έως ότου το πράσινο υδρογόνο γίνει ανταγωνιστικό», ανέφερε η εταιρεία την Τρίτη. Ωστόσο, το τοπίο της πολιτικής, της ενέργειας και της αγοράς στην Ευρώπη δεν είχε κινηθεί προς μια «ευνοϊκή κατεύθυνση». Η ArcelorMittal επικαλέστηκε επίσης «σημαντικές αδυναμίες» στον σχεδιαζόμενο από το μπλοκ συνοριακό φόρο άνθρακα στις εισαγωγές και την ανάγκη εμπορικών μέτρων για την προστασία των Ευρωπαίων παραγωγών από τις φθηνές κινεζικές εισαγωγές για την απόφασή της.

Ο Aditya Mittal, διευθύνων σύμβουλος, ανέφερε σε δήλωσή του ότι ο όμιλος με έδρα το Λουξεμβούργο ήταν «πολύ ευγνώμων» για την κυβερνητική στήριξη που έλαβε, αλλά ότι η «κλίμακα της πρόκλησης απαιτεί περαιτέρω πρωτοβουλίες πολιτικής για να ξεκλειδώσουν αυξημένες επενδύσεις». Η εταιρεία, πρόσθεσε, «θα ήθελε να κινηθεί γρηγορότερα, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι το ρυθμιστικό περιβάλλον που απαιτείται για την υποστήριξη της επιχειρηματικής υπόθεσης για επενδύσεις δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί».

Ωστόσο, η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι αναμένει θετικές πολιτικές εξελίξεις το 2025, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων της επανεξέτασης του μηχανισμού προσαρμογής των ορίων άνθρακα. Οι παραγωγοί έχουν εκφράσει προηγουμένως ανησυχίες ότι η εισφορά, όπως έχει σχεδιαστεί επί του παρόντος, θα μπορούσε να παρακαμφθεί από τις ρυπογόνες χώρες με το να προορίζουν χάλυβα με χαμηλότερο άνθρακα για την ΕΕ.

Η ArcelorMittal είναι η τελευταία ευρωπαϊκή χαλυβουργία που αναθεωρεί τα σχέδιά της εν μέσω ενός ολοένα και πιο σκληρού λειτουργικού περιβάλλοντος. Η γερμανική Thyssenkrupp επικαλέστηκε τη Δευτέρα την αύξηση των φθηνών εισαγωγών από την Κίνα για τα σχέδιά της να μειώσει το εργατικό δυναμικό της κατά 40%. Η εταιρεία είχε ήδη ανακοινώσει την επανεξέταση των σχεδίων της για την παραγωγή πράσινου χάλυβα.

Οι παραγωγοί του μπλοκ δέχονται έντονες πιέσεις για να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και ταυτόχρονα να διατηρήσουν την κερδοφορία τους έναντι του σκληρού ανταγωνισμού, κυρίως από την Κίνα. Η Κίνα, ο μεγαλύτερος παραγωγός χάλυβα στον κόσμο, έχει κατακλύσει τις παγκόσμιες αγορές με το μέταλλο φέτος και βρίσκεται σε καλό δρόμο για να εξάγει περισσότερους από 100 εκατ. τόνους – τον υψηλότερο αριθμό εξαγωγών από το 2016.

Το κύμα έχει εντείνει τις εμπορικές εντάσεις, ωθώντας τους Ευρωπαίους χαλυβουργούς να καλέσουν τους αξιωματούχους να επιβάλουν δασμούς, καθώς η πλημμύρα του κινεζικού χάλυβα έχει μειώσει απότομα τις τιμές σε όλη την Ευρώπη. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι παραγωγοί επενδύουν σε κλιβάνους ηλεκτρικού τόξου, οι οποίοι λιώνουν ανακυκλωμένο χάλυβα και εκπέμπουν ένα κλάσμα του διοξειδίου του άνθρακα των παραδοσιακών υψικαμίνων.

Ωστόσο, για να φτάσει σε καθαρές μηδενικές εκπομπές, η βιομηχανία ποντάρει στη χρήση εργοστασίων «άμεσης αναγωγής σιδήρου» σε συνδυασμό με κλιβάνους ηλεκτρικού τόξου.

Οι μονάδες DRI χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και ενδεχομένως πράσινο υδρογόνο, το οποίο επί του παρόντος δεν είναι διαθέσιμο σε κλίμακα, για την εξαγωγή καθαρού σιδήρου από το σιδηρομετάλλευμα. Το ενδιάμεσο προϊόν, ο σφουγγάριος σίδηρος, μετατρέπεται στη συνέχεια σε ακατέργαστο χάλυβα στον κλίβανο ηλεκτρικού τόξου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει από το 2002 κρατικές επιχορηγήσεις ύψους άνω των 8 δισ. ευρώ σε ορισμένους από τους μεγάλους παραγωγούς της περιοχής για να τους βοηθήσει να επενδύσουν σε έργα DRI. Μόνο η ArcelorMittal έχει λάβει σχεδόν 3 δισ. ευρώ σε δεσμεύσεις. Η εταιρεία δήλωσε ότι προχωράει με τα σχέδια για την κατασκευή ενός κλιβάνου ηλεκτρικού τόξου στο Gijón της Ισπανίας, καθώς και την αύξηση της παραγωγής σε δύο υφιστάμενους κλιβάνους τόξου σε μια δεύτερη εγκατάσταση στη χώρα.

Δήλωσε στους Financial Times ότι αναμένει ότι η χρηματοδότηση, η οποία καθίσταται διαθέσιμη μόνο όταν αρχίσει η κατασκευή, θα «παραμείνει στη θέση της», καθώς δεν ακυρώνει τα σχέδιά της για την απαλλαγή από τον άνθρακα. Η Arcelor, είπε, «εξηγεί γιατί δεν έχουμε τη σαφήνεια που απαιτείται για τη λήψη τελικών επενδυτικών αποφάσεων σε αυτό το χρονικό σημείο». «Χρειαζόμαστε ένα ασφαλές και υποστηρικτικό ρυθμιστικό περιβάλλον για να μας δώσει την αυτοπεποίθηση να απαλλαγούμε από τον άνθρακα και να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί», πρόσθεσε.

Sylvia Pfeifer, Financial Times

Τ.Σ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο