Η Αργεντινή προσελκύει εκ νέου το ενδιαφέρον των επενδυτών

Αργεντινή

Οι προεδρικές εκλογές στην Αργεντινή προσελκύουν ορισμένους επενδυτές που αναλαμβάνουν κινδύνους τοποθετώντας στοιχήματα, παρά τις μεγάλες πιθανότητες ότι μια νέα κυβέρνηση θα μπορέσει να οδηγήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νότιας Αμερικής στην έξοδο από τη βαθιά κρίση.

Ενώ οι περισσότεροι traders περιμένουν στο περιθώριο, ανήσυχοι για τις εκλογές και αβέβαιοι για τον φιλελεύθερο επικρατέστερο Javier Milei, κάποιοι τολμηροί επενδυτές ομολόγων μπαίνουν στο παιχνίδι.

Το στοίχημα τους είναι ότι μια πιο φιλική προς την αγορά κυβέρνηση είναι πιθανό να προκύψει από την ψηφοφορία της 22ας Οκτωβρίου, είτε επικεφαλής είναι ο Μίλεϊ, είτε η Πατρίσια Μπούλριτς, η κύρια συντηρητική αντίπαλος, είτε ο υπουργός Οικονομίας Σέρτζιο Μάσα, ο υποψήφιος του κυβερνώντος αριστερού-κεντρώου Peronist συνασπισμού.

“Τα δύο τρίτα της χώρας ψηφίζουν υπέρ μιας αρκετά ουσιαστικής δημοσιονομικής εξυγίανσης, κάτι που, ως επενδυτές ομολόγων, προφανώς μας αρέσει πολύ”, δήλωσε η Christine Reed, διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου στην παγκόσμια εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων Ninety One, με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Η Reed δήλωσε ότι η επενδυτική εταιρεία αύξησε την κατανομή της στην Αργεντινή μετά το σοκ που προκάλεσε η πρώτη θέση του Milei σε ανοικτές προκριματικές εκλογές τον Αύγουστο, αν και παραδέχτηκε ότι ο κίνδυνος ήταν υψηλός μετά από ένα ιστορικό χρεοκοπιών του δημόσιου χρέους – η ένατη ήρθε το 2020 – και την πτώση των τιμών των ομολόγων.

“Υπήρξε πολύς πόνος από την επένδυση στην Αργεντινή την τελευταία δεκαετία”, δήλωσε ο Reed. “Οι άνθρωποι που είναι ακόμα εδώ έχουν πιθανότατα χάσει χρήματα κάποια στιγμή”

Ο Milei, οικονομολόγος και μέλος της κάτω βουλής του Κογκρέσου της Αργεντινής, θέλει να μειώσει δραστικά τις δαπάνες, να χαλαρώσει τους αυστηρούς ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων και τελικά να δολαριοποιήσει την οικονομία. Οι κινήσεις αυτές, θεωρητικά, θα πρέπει να είναι θετικές για τις αγορές, αλλά θα μπορούσε να είναι δύσκολο να επιτευχθούν σε μια οικονομία που μαστίζεται από τριψήφιο πληθωρισμό, αρνητικά καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα, αυξανόμενη φτώχεια και διολισθαίνον νόμισμα. Ένα δανειακό πρόγραμμα ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κλυδωνίζεται επίσης επικίνδυνα.

Ο Μπούλριτς, ο οποίος ήταν υπουργός στη φιλική προς την αγορά κυβέρνηση του πρώην προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι, δεσμεύεται επίσης να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και να σταματήσει το τύπωμα χρήματος. Ο Massa, ο οποίος εκπροσωπεί ένα πιο κεντρώο μπλοκ στον κυβερνητικό συνασπισμό, έχει δεσμευτεί για μηδενικό έλλειμμα μέχρι το 2024, αν και άνοιξε πρόσφατα τις στρόφιγγες των δαπανών για να ενισχύσει τις εκλογικές του ελπίδες.

Ο Rob Citrone, ιδρυτής του αμερικανικού hedge fund Discovery Capital Management, δήλωσε ότι η Αργεντινή παρουσιάζει μία από τις καλύτερες ευκαιρίες στις αναδυόμενες αγορές.

“Υποστηρίζουν κάποιον που έχει πολύ ριζοσπαστικές απόψεις όσον αφορά την πραγματική ελεύθερη αγορά και τη μικρότερη κυβέρνηση”, είπε για τον Milei. “Αυτές είναι πολύ φιλελεύθερες ιδέες από οικονομική άποψη, οπότε νομίζω ότι πρόκειται για αλλαγή γενιάς”

ΑΝΤΙΛΑΪΚΌΣ ΛΑΪΚΙΣΜΌΣ

Ένα βασικό συμπέρασμα από τις προκριματικές εκλογές του Αυγούστου για τους επενδυτές ήταν η αντιληπτή αδυναμία της αντιπροέδρου Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ, μιας αριστερής λαϊκίστριας και πρώην προέδρου δύο θητειών, η οποία εδώ και καιρό συγκρούεται με τους επενδυτές.

Η Φερνάντες ντε Κίρχνερ, η οποία καθιέρωσε νομισματικούς ελέγχους και προήδρευσε μιας χρεοκοπίας του δημόσιου χρέους κατά τη διάρκεια της προεδρίας της, έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα κατά την προεκλογική περίοδο.

Αφού φιλοξένησαν πρόσφατα ένα ταξίδι επενδυτών στο Μπουένος Άιρες, οι αναλυτές της BancTrust & Co δήλωσαν ότι το κύριο συμπέρασμα από τις συναντήσεις ήταν “η επιβεβαίωση ότι το επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης έχει μετατοπιστεί σε ένα πλαίσιο φιλικό προς την αγορά”

“Βρήκαμε επίσης μια συναίνεση ότι ο Κιρχνερισμός θα εγκαταλείψει σταδιακά το κέντρο της πολιτικής σκηνής, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές”, έγραψαν σε σημείωμά τους.

ΠΤΏΣΗ ΤΙΜΏΝ

Οι τιμές των ομολόγων της Αργεντινής σε σεντς ανά δολάριο διαπραγματεύονται μεταξύ των υψηλών 20 και των χαμηλών 30 μονάδων – πολύ χαμηλότερα ακόμη και από χώρες που βρίσκονται σήμερα σε αθέτηση πληρωμών, όπως η Γκάνα ή η Σρι Λάνκα, οι οποίες διαπραγματεύονται στα μέσα της δεκαετίας του 40.

Οι χαμηλές τιμές προσφέρουν έναν ακόμη λόγο για να είναι κανείς θετικός στο χρέος της Αργεντινής, δήλωσε ο Thomas Haugaard, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην ομάδα χρέους αναδυόμενων αγορών σε σκληρό νόμισμα της Janus Henderson Investments στην Κοπεγχάγη.

“Έχουμε μια μικρή υπερεπενδεδυμένη θέση στην Αργεντινή, αλλά είναι μάλλον περισσότερο ένα επιχείρημα αποτίμησης αυτή τη στιγμή παρά ένα πολύ σαφές βασικό σενάριο”, δήλωσε ο Haugaard. “Νομίζω ότι οι περισσότεροι επενδυτές δυσκολεύονται λίγο να καταλάβουν ποιο είναι το βασικό σενάριο”

Υπάρχει επίσης παρατεταμένη ανησυχία σχετικά με μια πιθανή διακυβέρνηση Μίλεϊ, δεδομένου ότι το κόμμα του πιθανότατα θα αντιμετωπίσει ένα εχθρικό και διχασμένο Κογκρέσο που θα προσπαθήσει να εμποδίσει οποιεσδήποτε προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις.

Η Morgan Stanley ανέφερε σε πρόσφατο σημείωμά της ότι δεν είναι ακόμη καιρός να γίνει θετική για την Αργεντινή, παρά την πρόσφατη πτώση των τιμών των ομολόγων, αν και “παραμένει μια πορεία προς το σενάριο της ανοδικής περίπτωσης”

Ο Armando Armenta, αναλυτής για τις αγορές σταθερού εισοδήματος και συναλλάγματος της Λατινικής Αμερικής στην AllianceBernstein στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι πρόκειται για μια μικτή εικόνα.

“Οι επιδόσεις των Milei και Bullrich ως σημάδια της ζήτησης για αλλαγή από τις τρέχουσες μη βιώσιμες πολιτικές θα πρέπει να χαιρετιστούν από τους επενδυτές”, δήλωσε.

“Ωστόσο, τα σχέδια και η ικανότητα του Μίλεϊ να πραγματοποιήσει μια τέτοια αλλαγή σε περίπτωση νίκης του δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα, γεγονός που μετριάζει τον θετικό αντίκτυπο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα. “

Πηγή: investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο