Η ασιατική μεταποιητική δραστηριότητα παραπαίει ξανά υπό το βάρος των δασμών του Τραμπ

Οι έρευνες PMI του Μαΐου περιέχουν ορισμένα συγκρατημένα αισιόδοξα σημάδια

Κύρια σημεία

  • Η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ασία επιβραδύνθηκε τον Μάιο λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τους δασμούς των ΗΠΑ και της υποτονικής ζήτησης, με αντίκτυπο στις νέες παραγγελίες.
  • Η Ταϊβάν, η Νότια Κορέα και το Βιετνάμ σημείωσαν απότομη πτώση στις νέες παραγγελίες, συνεχίζοντας την πτωτική τάση που ξεκίνησε μετά την ανακοίνωση των δασμών των ΗΠΑ.
  • Οι νέες εξαγωγικές παραγγελίες της Ινδίας αυξήθηκαν, ενδεχομένως ωφελούμενες από τις προσαρμογές στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ η Κίνα σημείωσε ελαφρά βελτίωση στον τομέα της μεταποίησης.

Η βιομηχανική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε σε μεγάλο μέρος της Ασίας τον Μάιο, καθώς η αβεβαιότητα σχετικά με τους δασμούς των ΗΠΑ συνέχισε να προκαλεί απότομη πτώση των νέων παραγγελιών, σύμφωνα με έρευνες των διαχειριστών προμηθειών.

Η τελευταία σειρά δεικτών των διαχειριστών προμηθειών της S&P Global έδειξε μια νέα υποχώρηση στον τομέα της μεταποίησης τον περασμένο μήνα, εν μέσω ανησυχιών για για την εμπορική πολιτική και της υποτονικής ζήτησης.

Σημαντικές εξαγωγικές οικονομίες, όπως η Ταϊβάν, η Νότια Κορέα και το Βιετνάμ, σημείωσαν απότομη πτώση στις νέες παραγγελίες κατά τη διάρκεια του μήνα, συνεχίζοντας την πτωτική τάση που ξεκίνησε μετά την ανακοίνωση των δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ σε δεκάδες χώρες τον Απρίλιο.

Μια σειρά από ανατροπές στην πολιτική που ακολούθησαν έκτοτε, συμπεριλαμβανομένης της εμπορικής εκεχειρίας μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, έφεραν κάποια ανακούφιση, αλλά και θόλωσαν τις προοπτικές, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να διστάζουν να επενδύσουν, καθώς αμφιβάλλουν για το μέλλον.

Ο δείκτης PMI για τον Μάιο στην Ταϊβάν έδειξε ότι οι επιχειρήσεις παρέμειναν απαισιόδοξες, αναμένοντας περαιτέρω πτώση της παραγωγής λόγω της επιδείνωσης της ζήτησης των πελατών και της αβεβαιότητας σχετικά με τις εμπορικές συνθήκες στο εγγύς μέλλον, σύμφωνα με την Annabel Fiddes, αναπληρώτρια διευθύντρια οικονομικών της S&P Global Market Intelligence. Η αδύναμη ζήτηση οδήγησε τις εταιρείες να μειώσουν τις τιμές με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών, ανέφερε η Fiddes.

Στη Νότια Κορέα, τα στοιχεία της S&P σηματοδότησαν τη μεγαλύτερη πτώση των νέων παραγγελιών από τον Ιούνιο του 2020, κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Οι επιχειρήσεις απέδωσαν τη μείωση εν μέρει στην επίδραση των υψηλότερων δασμών των ΗΠΑ στην εγχώρια αγορά, καθώς και σε βασικές εξαγωγικές αγορές, σύμφωνα με τον Usamah Bhatti, οικονομολόγο της S&P Global Market Intelligence.

Ενώ οι επιχειρήσεις στην περιοχή συνέχισαν να συγκρατούν τις αγορές και να μειώνουν τα αποθέματά τους, στις έρευνες του Μαΐου υπήρχαν ορισμένα συγκρατημένα αισιόδοξα σημάδια, που πιθανώς αντανακλούσαν την προσωρινή εκεχειρία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ στα μέσα του μήνα, η οποία κατευνάσει τις ανησυχίες για έναν ευρύ εμπορικό πόλεμο.

Οι προσλήψεις αυξήθηκαν στη Νότια Κορέα εν μέσω αμυδρών ελπίδων ότι το παγκόσμιο εμπόριο θα σταθεροποιηθεί και η εγχώρια οικονομία θα βελτιωθεί. Η απασχόληση αυξήθηκε επίσης στην Ιαπωνία, σύμφωνα με τον δείκτη PMI της au Jibun Bank, καθώς οι κατασκευαστές προσπάθησαν να αυξήσουν την παραγωγική τους ικανότητα εν αναμονή της βελτίωσης των συνθηκών της παγκόσμιας ζήτησης.

Οι επιχειρήσεις στην Ιαπωνία σημείωσαν ότι η υποτονική παγκόσμια ζήτηση λόγω των αμερικανικών δασμών και η αυξημένη διστακτικότητα των πελατών έπληξαν τις νέες παραγγελίες και τα προγράμματα παραγωγής, αλλά υπήρχαν συγκρατημένα σημάδια πιθανής βελτίωσης κατά το επόμενο έτος, δήλωσε ο Fiddes.

Η Ινδία ξεχώρισε ως πιθανή δικαιούχος των προσαρμογών στην αλυσίδα εφοδιασμού, με τις νέες εξαγωγικές παραγγελίες να αυξάνονται με έναν από τους ισχυρότερους ρυθμούς των τελευταίων τριών ετών τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία. Οι κατασκευαστές στην Ινδία υπογράμμισαν την ισχυρή ζήτηση από την Ασία, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τις ΗΠΑ.

Τα επίσημα στοιχεία PMI για την Κίνα, η οποία έχει υποστεί το μεγαλύτερο βάρος από την επιβολή δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ, έδειξαν επίσης βελτίωση της μεταποιητικής δραστηριότητας τον Μάιο.

Ωστόσο, τα στοιχεία παρέμειναν σε περιοχή συρρίκνωσης, δείχνοντας τον αντίκτυπο των συνεχιζόμενων αβεβαιοτήτων.

«Πολλές από τις παραγγελίες που επανήλθαν πρόσφατα στην παραγωγή είχαν τοποθετηθεί πριν από την επιβολή των δασμών, και τα εργοστάσια αναφέρουν μείωση των συνολικών νέων παραγγελιών, καθώς οι πελάτες τους στις ΗΠΑ παραμένουν ανήσυχοι για πιθανές αλλαγές» μετά τη λήξη της 90ήμερης αναστολής των λεγόμενων αμοιβαίων δασμών, έγραψαν οι οικονομολόγοι της Barclays σε έκθεση.

Οι αγορές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις μετά την απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου την περασμένη εβδομάδα ότι οι περισσότεροι δασμοί του Τραμπ σε χώρες δεν είναι νόμιμοι — απόφαση που αμφισβητήθηκε αμέσως — και καθώς οι εντάσεις με την Κίνα κλιμακώνονται.

«Οι νέες εχθροπραξίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας δείχνουν ότι τα πολλά ερωτήματα που έμειναν αναπάντητα μετά την κατάπαυση του πυρός στη Γενεύη στα μέσα Μαΐου εξακολουθούν να μην έχουν ικανοποιητικές απαντήσεις», δήλωσε ο Arthur Kroeber της Gavekal Research.

1748793859033blob.jpg

Επιμέλεια – Απόδοση: Τατιανή Σάγιεχ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο