Η ατζέντα Biden 2.0 και ποιες ενεργειακές μετοχές επηρεάζει

Μπάιντεν μετοχές

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διεκδικεί την επανεκλογή του και η πιθανή δεύτερη θητεία του θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας. Η κατανόηση των επιπτώσεων του Biden 2.0 στις ενεργειακές μετοχές είναι ζωτικής σημασίας για τους επενδυτές, δεδομένης της έντονης εστίασης της διοίκησης στην κλιματική αλλαγή, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις ρυθμιστικές αλλαγές.


Οι ενεργειακές πολιτικές του Μπάιντεν έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την εστίαση της κυβέρνησης Τραμπ στην απορρύθμιση και την υποστήριξη των ορυκτών καυσίμων. Η θητεία του Trump είδε οπισθοδρομήσεις στους περιβαλλοντικούς κανονισμούς και αυξημένες δραστηριότητες γεώτρησης, ενώ η ατζέντα του Biden πιέζει για απαλλαγή από τον άνθρακα και κίνητρα καθαρής ενέργειας.

Ποιες είναι οι βασικές ενεργειακές πολιτικές για τον Μπάιντεν


Οι βασικές πολιτικές και πρωτοβουλίες του Μπάιντεν περιλαμβάνουν την επανένταξη στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, τον καθορισμό στόχου καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050 και την προώθηση επενδύσεων σε ηλεκτρικά οχήματα, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακή απόδοση μέσω του δικομματικού νόμου για τις υποδομές και του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA).


Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Μπάιντεν, τα αποθέματα καθαρής ενέργειας έχουν γενικά ξεπεράσει τα παραδοσιακά αποθέματα ενέργειας. Οι εταιρείες στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των ηλεκτρικών οχημάτων και της ενεργειακής απόδοσης έχουν σημειώσει σημαντικά κέρδη, ενώ οι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων αντιμετώπισαν προκλήσεις λόγω αυστηρότερων κανονισμών και της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια.

Εάν εκλεγεί για δεύτερη θητεία, ο Μπάιντεν αναμένεται να συνεχίσει την εστίαση της κυβέρνησής του στην καθαρή ενέργεια και την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, η έκταση των πιθανών αλλαγών θα εξαρτηθεί από την ισορροπία δυνάμεων στο Κογκρέσο. Ένα διχασμένο Κογκρέσο θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο μετριοπαθείς πολιτικές και βραδύτερο ρυθμό αλλαγής, ενώ μια πλειοψηφία των Δημοκρατικών θα μπορούσε να επιτρέψει πιο τολμηρές πρωτοβουλίες.


Τα αποθέματα καθαρής ενέργειας είναι πιθανό να παραμείνουν ελκυστικές επενδύσεις, με συνεχή ανάπτυξη σε τομείς όπως η ηλιακή, η αιολική ενέργεια και τα ηλεκτρικά οχήματα. Ωστόσο, η απόδοση των παραδοσιακών ενεργειακών αποθεμάτων θα εξαρτηθεί από παράγοντες όπως η παγκόσμια ζήτηση, η δυναμική της προσφοράς και ο ρυθμός της ενεργειακής μετάβασης.

Ποιες μετοχές πρέπει να ληφθούν υπόψη εάν κερδίσει ο Μπάιντεν;


Αλλά ποιες μετοχές θα επικεντρωθούν στη νίκη του Μπάιντεν; Αρχικά, η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένεται να συνεχίσει να υποστηρίζει κίνητρα καθαρής ενέργειας που θα μπορούσαν να ωφελήσουν εταιρείες όπως η First Solar (NYSE: NASDAQ: FSLR), Η NextEra Energy (NYSE: NYSE: NEE) και η Sunrun (NYSE: NASDAQ: RUN).


Οι αναλυτές της αγοράς προβλέπουν ότι μια δεύτερη θητεία του Μπάιντεν θα μπορούσε να διατηρήσει τη δυναμική για τις μετοχές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι επενδύσεις στην ηλιακή, αιολική και αποθήκευση μπαταριών αναμένεται να αυξηθούν. Αντιστρόφως, τα παραδοσιακά ενεργειακά αποθέματα ενδέχεται να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν αντιξοότητες από τον αυξημένο ρυθμιστικό έλεγχο και την πιθανή μείωση της ζήτησης ορυκτών καυσίμων.


Αντίθετα, μια νίκη του Trump θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένες επενδύσεις στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ευνοώντας παραγωγούς όπως η Exxon Mobil (NYSE: NYSE: XOM), η Cheniere Energy (NYSE: NYSE: LNG) και η ConocoPhillips (NYSE: NYSE: COP).

Ταυτόχρονα, μια δεύτερη θητεία του Trump, η οποία θα έρθει μετά από ένα κενό τεσσάρων ετών, θα μπορούσε να φέρει νέους εισαγωγικούς δασμούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις διακριτικές δαπάνες, αλλά ωφελώντας εγχώριους κατασκευαστές όπως η Ford Motor (NYSE: NYSE: F), Η General Motors (NYSE: NYSE: GM), η Nucor (NYSE: NYSE: NUE) και η Steel Dynamics (NYSE: NASDAQ: STLD).


Σε περίπτωση νίκης του Μπάιντεν, οι επενδυτές μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο αύξησης της έκθεσής τους σε μετοχές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εστιάζοντας σε εταιρείες με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης στην ηλιακή, αιολική και αποθήκευση ενέργειας.


Η ηλεκτροδότηση και η παραγωγή υδρογόνου θα μπορούσαν επίσης να σημειώσουν κέρδη υπό την υποστήριξη του Μπάιντεν, ωφελώντας μετοχές όπως η Eaton (NYSE: NYSE: ETN), η Quanta Services (NYSE: NYSE: PWR) και η Air Products & Chemicals (NYSE: NYSE: APD).

Ωστόσο, αντιθέτως, οι εταιρείες σε ενεργειακά αποδοτικά προϊόντα και ανακύκλωση θα μπορούσαν να συνεχίσουν να κάνουν άλματα με τα συνεχιζόμενα κίνητρα ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.

Ορισμένες από τις μετοχές που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνουν τις εταιρείες Johnson Controls (NYSE: NYSE:JCI), Trane Technologies (NYSE: NYSE:TT), Waste Management (NYSE: NYSE:WM) και Republic Services (NYSE: NYSE:RSG).


Εν συντομία, το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2024 στις ΗΠΑ θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στον ενεργειακό τομέα. Η προεδρία Μπάιντεν 2. 0 αναμένεται να συνεχίσει την εστίαση της κυβέρνησης στην καθαρή ενέργεια και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, κάτι που θα μπορούσε να ωφελήσει εταιρείες σε τομείς όπως η ηλιακή, η αιολική ενέργεια και τα ηλεκτρικά οχήματα.


Ωστόσο, η απόδοση των παραδοσιακών ενεργειακών αποθεμάτων θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας ζήτησης, της δυναμικής της προσφοράς και του ρυθμού της ενεργειακής μετάβασης. Οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάζουν προσεκτικά την έκθεσή τους στον ενεργειακό τομέα και να παρακολουθούν τις εξελίξεις πολιτικής.

πηγή:www.investing.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο