Η Bayer μειώνει κατά 95% το μέρισμα της

Bayer

Η Bayer AG σχεδιάζει να μειώσει το μέρισμα της κατά 95% σε μια προσπάθεια να βγει από μια τρύπα που δημιουργήθηκε από την εξαγορά της Monsanto Co. που επιβάρυνε τη γερμανική εταιρεία με τεράστιο χρέος και κύματα δικαστικών διαφορών.

Ενώ αναμενόταν μείωση μερίσματος, η μείωση υπογραμμίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εταιρεία φαρμάκων και επιστημών καλλιέργειας καθώς προσπαθεί να ανακόψει τη διαρροή μετρητών, να ανοικοδομήσει τον φαρμακευτικό αγωγό της και να ανακάμψει από την εξαγορά ύψους 63 δισεκατομμυρίων δολαρίων του ιδιοκτήτη του ζιζανιοκτόνου Roundup το 2018.

Η Bayer δήλωσε ότι θα προσφέρει στους επενδυτές μόνο το νόμιμο ελάχιστο που απαιτείται από τη γερμανική νομοθεσία, καταβάλλοντας 11 σεντς του ευρώ (0,12 δολάρια) ανά μετοχή για το 2023, από 2,40 ευρώ πέρυσι.

Η εταιρεία αντιμετωπίζει χιλιάδες αγωγές που ισχυρίζονται ότι το Roundup προκάλεσε καρκίνο, κάτι που αρνείται. Το χρέος άνω των 38,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πρόσφατη κατάθεση, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διαχειριστεί εν μέσω αυξανόμενων νομικών εξόδων και αυξανόμενων επιτοκίων.

Η μετοχή άλλαξε ελάχιστα την Τρίτη. Οι μετοχές έχουν χάσει περίπου τα δύο τρίτα της αξίας τους μετά τη συναλλαγή της Monsanto.

Ο διευθύνων σύμβουλος Μπιλ Άντερσον, ο οποίος προσλήφθηκε πέρυσι για να προσπαθήσει να αναβιώσει τον όμιλο, δήλωσε ότι η απόφαση να πληρώσει μόνο ένα νόμιμο ελάχιστο για τα επόμενα τρία χρόνια «δεν ελήφθη ελαφρά τη καρδία».

Ο Anderson έχει ήδη θεσπίσει λειτουργικές αλλαγές που αποσκοπούν στην επιτάχυνση της λήψης αποφάσεων, μειώνοντας τα επίπεδα διαχείρισης και εξαλείφοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας. Επανεξετάζει επίσης τη στρατηγική του ομίλου, η οποία περιλαμβάνει επί του παρόντος τρία τμήματα, επικεντρωμένα στην επιστήμη των καλλιεργειών, τα φαρμακευτικά προϊόντα και τα προϊόντα υγείας των καταναλωτών.

Στρατηγικές δράσεις

Η μείωση του μερίσματος θα εξοικονομήσει στην Bayer περίπου 2,3 δισ. ευρώ για κάθε ένα από τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με τον Charlie Bentley, αναλυτή της Jefferies. Ωστόσο, με τις δικαστικές και συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις να παραμένουν υψηλές, η εταιρεία πιθανότατα θα χρειαστεί να καταφύγει σε άλλες «σημαντικές στρατηγικές ενέργειες» για την αποκατάσταση του ισολογισμού, δήλωσε ο Bentley.

Η Bayer έχει ήδη δεσμευτεί να δαπανήσει έως και 16 δισεκατομμύρια δολάρια για την επίλυση της δικαστικής διαμάχης για το Roundup. Η Bayer εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δεκάδες χιλιάδες αξιώσεις για το θέμα, με τους επενδυτές και τους αναλυτές να αναρωτιούνται εάν θα χρειαστεί να αυξήσει τις δαπάνες της. Πέρα από αυτό, η Bayer ασχολείται επίσης με δαπανηρές δικαστικές διαφορές για άλλα προϊόντα της Monsanto, συμπεριλαμβανομένου του ζιζανιοκτόνου dicamba και των τοξικών PCB.

Η Bayer αντιμετωπίζει και άλλες προκλήσεις. Οι τιμές των βασικών γεωργικών προϊόντων υποχωρούν, περιορίζοντας τις πωλήσεις για το τμήμα επιστήμης των καλλιεργειών. Το φαρμακευτικό τμήμα αγωνίζεται με τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που λήγουν για τα κορυφαία σε πωλήσεις φάρμακά του, το αραιωτικό αίματος Xarelto και το οφθαλμολογικό φάρμακο Eylea, και μπορεί να δυσκολευτεί να αναπτυχθεί κατά το υπόλοιπο της δεκαετίας.

Τον Νοέμβριο, ο Άντερσον δήλωσε ότι αναμένει να δημιουργήσει μηδενικές ελεύθερες ταμειακές ροές το 2023 παρά τα έσοδα σχεδόν 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, κάτι που χαρακτήρισε «απλά απαράδεκτο». Αργότερα τον ίδιο μήνα, η Moody’s Investors Service μείωσε τις προοπτικές της σε αρνητικές από σταθερές για την Bayer, επικαλούμενη μια σειρά από σωληνώσεις φαρμάκων και νομικές αποτυχίες που έχουν στείλει τις μετοχές και τα ομόλογά της σε πτώση.

Περισσότερη ευελιξία

«Μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές μας είναι η μείωση του χρέους και η αύξηση της ευελιξίας», ανέφερε η Άντερσον στη δήλωσή της τη Δευτέρα.

Περικόπτοντας το μέρισμα της, η Bayer ακολουθεί τον χαλυβουργικό όμιλο Thyssenkrupp AG, ο οποίος το 2019 προχώρησε σε αναστολή πληρωμών για τέσσερα χρόνια σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις ταμειακές εκροές. Δεκάδες επιχειρήσεις έλαβαν επίσης τέτοια μέτρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid, όταν τα έσοδα ήταν περιορισμένα.

Η απόφαση της Bayer να μειώσει το μέρισμα υπογραμμίζει την προκλητική θέση της στις ελεύθερες ταμειακές ροές, δήλωσε ο Michael Shah, φαρμακευτικός αναλυτής στο Bloomberg Intelligence. Το προτεινόμενο μέρισμα ισοδυναμεί με αναλογία πληρωμής μόλις 2%, είπε, σε σύγκριση με το ποσοστό 30-40% που καταβλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια και τη συναίνεση του 35%.

«Αν και η περικοπή δεν αποτελεί πλήρη έκπληξη, το μέγεθός της είναι και είναι πιθανό να αμβλύνει περαιτέρω το συναίσθημα», είπε.

πηγή:www.finance.yahoo.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο