Η Berkshire Hathaway κερδίζει από τα κρυπτονομίσματα παρά την σύσταση του Warren Buffet

Η Berkshire Hathaway κερδίζει από τα κρυπτονομίσματα παρά τη στάση του Warren Buffet να μην αγοράσει ακόμη και… «Αν μου προσφέρονταν όλα για 25 δολάρια»

Παρά το γεγονός ότι ο μακροχρόνιος σκεπτικιστής του Bitcoin Warren Buffett διατηρεί την κριτική του άποψη για τα κρυπτονομίσματα, η Berkshire Hathaway Inc. (NYSE:BRK) συνεχίζει να επωφελείται οικονομικά μέσω της επένδυσής της στη βραζιλιάνικη fintech Nu Holdings Ltd. (NYSE:NU).

Αν και ο Buffett έχει επικρίνει ανοιχτά το Bitcoin, αναφερόμενος σε αυτό ως «ποντικοφάρμακο», η Berkshire Hathaway έχει αποκομίσει σημαντικά κέρδη μέσω του μεριδίου της στη Nu Holdings. Αρχικά επενδύοντας 500 εκατομμύρια δολάρια σε έναν γύρο χρηματοδότησης Series G και επιπλέον 250 εκατομμύρια δολάρια αργότερα, η συμμετοχή της Berkshire απέδωσε.

Σε συνέντευξή του το 2018 στο Yahoo Finance, η αξία του Bitcoin αμφισβητήθηκε όταν ο Buffett είπε: «Αν μου έλεγες ότι κατέχεις όλο το Bitcoin στον κόσμο και μου το πρόσφερες για 25 $, δεν θα το έπαιρνα γιατί τι θα έκανα με αυτό; Θα έπρεπε να σας το πουλήσω πίσω με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Δεν πρόκειται να κάνει τίποτα».

Θεωρεί ότι στερείται παραγωγής και βασίζεται αποκλειστικά σε μελλοντικές αυξήσεις των τιμών.

Η Nu Holdings, που ιδρύθηκε το 2013, ξεκίνησε την πλατφόρμα Nucripto το 2022, επιτρέποντας στους χρήστες να ανταλλάσσουν πάνω από 15 μάρκες. Οι επιδόσεις της εταιρείας ήταν εντυπωσιακές, με άνοδο 100% στην αγορά το 2023 και άλλη 50% αύξηση στις αρχές του 2024.

Αυτή η επενδυτική επιτυχία έχει φέρει τον Buffett σε δύσκολη θέση, καθώς η απόδοση της Nu Holdings, αυξημένη σχεδόν κατά 125% φέτος, έρχεται σε έντονη αντίθεση με την αρνητική στάση του για το Bitcoin. Εν τω μεταξύ, το ίδιο το Bitcoin έχει μια αξιοσημείωτη χρονιά το 2024, ξεπερνώντας σημαντικά δείκτες όπως ο S&P 500.

Η κατανόηση του ευρύτερου πλαισίου γύρω από τη συμμετοχή της Berkshire Hathaway στη Nu Holdings μπορεί να βοηθήσει στην αξιολόγηση της σημασίας αυτής της εξέλιξης. Οι έντονες αντιρρήσεις του Warren Buffett για το Bitcoin χρονολογούνται αρκετά χρόνια πριν. Το έχει επανειλημμένα απορρίψει ως μη παραγωγικό περιουσιακό στοιχείο χωρίς εγγενή αξία.

Η έμμεση έκθεση του Buffett σε κρυπτονομίσματα μέσω της Nu Holdings υπογραμμίζει μια λεπτή αλλαγή στις επενδυτικές στρατηγικές. Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα φέτος, η αυξημένη έκθεση της Berkshire σε εταιρείες που ασχολούνται με την κρυπτογράφηση μπορεί να αντικατοπτρίζει μια δυναμική αγορά.

Στις αρχές του 2023, εμφανίστηκαν αναφορές ότι η παγκόσμια υιοθέτηση του fintech ήταν σε άνοδο. Αυτή η τάση υπογραμμίζει γιατί η Berkshire παραμένει προσηλωμένη στις επενδύσεις fintech παρά τις προσωπικές επιφυλάξεις του Buffett (βλ. Fintech Adoption On The Rise.

Η διαχείριση χαρτοφυλακίου του Buffett έδινε πάντα έμφαση στη μακροπρόθεσμη κερδοφορία έναντι των βραχυπρόθεσμων τάσεων της αγοράς. Αυτή η στρατηγική μπορεί να εξηγήσει γιατί η Berkshire συνεχίζει να υποστηρίζει τη Nu Holdings παρά τις καλά δημοσιευμένες απόψεις του Buffett για το Bitcoin.

Η ευρύτερη συνέπεια είναι ότι ακόμη και ισχυροί επικριτές όπως ο Buffett μπορούν να βρουν προσοδοφόρες ευκαιρίες στο αναπτυσσόμενο οικοσύστημα ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, σηματοδοτώντας μια σημαντική πτυχή της οικονομικής διαφοροποίησης και προσαρμογής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο