Η Bristol Myers Squibb υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας αξίας έως 11 δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη ενός φαρμάκου της BioNTech κατά του καρκίνου, το οποίο έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει το bestseller φάρμακο Keytruda.
Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία θα συν-αναπτύξει και θα εμπορευματοποιήσει το φάρμακο, γνωστό ως BNT327. Η συμφωνία είναι μία από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές συνεργασίες που έχουν γίνει ποτέ και η μεγαλύτερη για τη γερμανική BioNTech, η οποία είναι γνωστή για το εμβόλιο Covid-19 που ανέπτυξε σε συνεργασία με την Pfizer.
Η BioNTech εργάστηκε για τρία χρόνια στο φάρμακο με τον κινεζικό όμιλο Biotheus, ο οποίος το ανακάλυψε αρχικά, πριν αγοράσει την εταιρεία για σχεδόν 1 δισ. δολάρια στα τέλη του περασμένου έτους.
Το φάρμακο, το οποίο βρίσκεται σε περισσότερες από 20 δοκιμές, συμπεριλαμβανομένων δύο μελετών σε προχωρημένο στάδιο, έχει δείξει δυνατότητες να ξεπεράσει το Keytruda της Merck, το οποίο ήταν το φάρμακο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις το 2024 με 29,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Uğur Şahin, διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, δήλωσε ότι η εταιρεία του ήθελε να συνεργαστεί με την BMS επειδή είναι «καθιερωμένος πρωτοπόρος με μεγάλη εμπειρία στον τομέα της ανοσοογκολογίας», δηλαδή στη χρήση του ανοσοποιητικού συστήματος για την καταπολέμηση του καρκίνου.
«Το δυναμικό αυτής της ευκαιρίας είναι μεγαλύτερο από αυτό που μπορούμε να προσφέρουμε μόνοι μας», πρόσθεσε. Η BioNTech εκτιμά ότι το φάρμακο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία έως και 3 εκατομμυρίων ασθενών.
Το BNT327 είναι ένα «δισπεκτικό» τεχνητό αντίσωμα που μπορεί να συνδεθεί ταυτόχρονα με δύο είδη υποδοχέων καρκινικών κυττάρων, σε αντίθεση με τα φυσικά αντισώματα. Αυτό του επιτρέπει να λειτουργεί ταυτόχρονα με τον ίδιο τρόπο όπως το Keytruda — επιτρέποντας στο ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει και να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα — και να αναστέλλει μια βασική πρωτεΐνη που προάγει την ανάπτυξη των όγκων.
Ο Şahin δήλωσε ότι το φάρμακο έχει δείξει μέχρι στιγμής μακροχρόνια αποτελεσματικότητα και θα μπορούσε να προσφέρει ευκαιρίες για τη θεραπεία πολλών διαφορετικών τύπων καρκίνου.
Η BMS προσπαθεί να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιό της ενόψει της λήξης των πατεντών για βασικά φάρμακα, όπως το φάρμακο κατά του καρκίνου Opdivo — το οποίο λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο με το Keytruda — και το αντιπηκτικό φάρμακο Eliquis.
Ο Christopher Boerner, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της BMS, δήλωσε ότι το νέο φάρμακο έχει «σημαντικό δυναμικό για τη μεταμόρφωση του προτύπου περίθαλψης των ασθενών με συμπαγείς όγκους».
Η εταιρεία προετοιμάζεται για τη λήξη των πατεντών με περικοπές δαπανών και συμφωνίες, όπως η εξαγορά της Karuna Therapeutics για το φάρμακο κατά της σχιζοφρένειας, αξίας 14 δισ. δολαρίων. Νωρίτερα φέτος, ο Boerner δήλωσε ότι η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων ήταν η κορυφαία «προτεραιότητα κατανομής κεφαλαίων» του ομίλου για το 2025. Οι μετοχές της έχουν σημειώσει άνοδο 15,6% τους τελευταίους 12 μήνες.
Η BioNTech επενδύει τα έσοδα από το εμβόλιο Covid στην ανάπτυξη εμπειρογνωμοσύνης στον τομέα της ογκολογίας.
Επιδιώκει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία mRNA που αναπτύχθηκε για τα εμβόλια Covid για τη δημιουργία εξατομικευμένων εμβολίων για τη θεραπεία μεμονωμένων όγκων. Έχει επίσης προσθέσει άλλες τεχνολογίες, όπως το BNT327 και μια πιο στοχευμένη έκδοση της χημειοθεραπείας, που ονομάζεται σύμπλοκα αντισωμάτων, και διερευνά τρόπους συνδυασμού διαφόρων φαρμάκων.
Η BMS και η BioNTech θα μοιραστούν εξίσου το κόστος των περισσότερων κλινικών δοκιμών του BNT327 και θα στοχεύσουν στην εμπορευματοποίησή του σε όλες τις παγκόσμιες αγορές.
Η BMS θα καταβάλει στην BioNTech 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια εκ των προτέρων, ακολουθούμενα από επιπλέον πληρωμές έως 2 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2028. Η BioNTech θα δικαιούται να λάβει έως 7,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε περαιτέρω πληρωμές ορόσημων.
Επιμέλεια – Απόδοση: Τατιανή Σάγιεχ

