Η κινεζική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων BYD Co. συγκέντρωσε 43,5 δισ. δολάρια Χονγκ Κονγκ (5,6 δισ. δολάρια) στη μεγαλύτερη πώληση μετοχών στο Χονγκ Κονγκ εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια.
Η εταιρεία πούλησε 129,8 εκατομμύρια μετοχές στα 335,20 HK$ η κάθε μία, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας που επιβεβαιώνουν προηγούμενο δημοσίευμα του Bloomberg News. Η τιμή αντιπροσωπεύει έκπτωση 7,8% σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας στο Χονγκ Κονγκ και βρίσκεται στο χαμηλότερο άκρο του εύρους τιμών της συμφωνίας που διατέθηκε στην αγορά.
Η προσφορά της BYD με έδρα τη Shenzhen διευρύνθηκε κατά 10% από τα 118 εκατομμύρια μετοχές που είχε αρχικά προσφέρει, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.
Η συναλλαγή σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη πώληση μετοχών στο Χονγκ Κονγκ από τότε που η εταιρεία παροχής φαγητού Meituan συγκέντρωσε 10 δισ. δολάρια το 2021 μέσω ενός συνδυασμού τοποθέτησης με συμπληρωματική τοποθέτηση και μετατρέψιμων ομολόγων. Η συμφωνία της BYD ενισχύει επίσης τις προσδοκίες των διαπραγματευτών ότι οι πωλήσεις κινεζικών μετοχών είναι έτοιμες για ανάκαμψη μετά από χρόνια πτώσης.
Η προσφορά ακολουθεί τις ισχυρές επιδόσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία πούλησε περισσότερα από 318.000 αμιγώς ηλεκτρικά και υβριδικά επιβατικά οχήματα τον περασμένο μήνα – αύξηση 161% σε ετήσια βάση. Η εταιρεία σημείωσε επίσης έναν ακόμη μήνα ρεκόρ στις πωλήσεις στο εξωτερικό, οι οποίες έφτασαν τις 67.025 μονάδες.
Η εταιρεία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα νέα κεφάλαια για να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό, να επενδύσει στην έρευνα και την ανάπτυξη, να συμπληρώσει το κεφάλαιο κίνησης και να δαπανήσει για γενικούς εταιρικούς σκοπούς, σύμφωνα με τους προηγούμενους όρους της συμφωνίας που είδε το Bloomberg News.
«Βλέπουμε τη χρηματοδότηση με ίδια κεφάλαια ως θετική», δήλωσε τη Δευτέρα ο αναλυτής της Citigroup Inc. Jeff Chung. Η BYD αντλεί μετρητά στο Χονγκ Κονγκ επειδή η μετατροπή του κινεζικού γουάν σε ξένο νόμισμα είναι ακριβή, δήλωσε ο Chung, ο οποίος καλύπτει μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Η BYD επιδιώκει να εντοπίσει την παραγωγή σε διάφορα μέρη σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να παρακάμψει τους δασμούς που επιβάλλονται στα ηλεκτροκίνητα οχήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα. Με τη συμφωνία, η BYD «θα μπορούσε να επιταχύνει την κατασκευή των υπερπόντιων εργοστασίων της, η οποία έχει γίνει πιο επείγουσα εν μέσω αυξανόμενου κινδύνου δασμών», ανέφερε σε σημείωμά της η αναλύτρια της Bloomberg Intelligence Joanna Chen.
Οι κινεζικές εταιρείες έχουν επίσης επωφεληθεί από το ράλι του χρηματιστηρίου για να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια τις τελευταίες εβδομάδες, χάρη στον ενθουσιασμό γύρω από το επίτευγμα της DeepSeek στην τεχνητή νοημοσύνη και τη συνάντηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ με εξέχοντες επιχειρηματίες.
Η Citic Securities Co., η Goldman Sachs Group Inc. και η UBS Group AG οργάνωσαν τη συμφωνία.
Επιμέλεια – Απόδοση: Τατιανή Σάγιεχ

