Η χειραγώγηση των κερδών αποτελεί το πιο βασικό εργαλείο για το window dressing

Προκύπτει στις περιπτώσεις εκείνες όπου η διοίκηση έχει τη διακριτική ευχέρεια επιλογής στη λήψη των αποφάσεων. Λογιστικά τεχνάσματα: Τα εν λόγω  χαρακτηρίζονται από:

1. Χαμηλή ορατότητα, γιατί οι παραβάτες βρισκόμενοι στον τόπο που διαπράττεται το έγκλημα καλύπτουν πολύ καλά τα ίχνη τους.

2. Πολυπλοκότητα, γιατί οι οικονομικοί εγκληματίες εξαπατούν τους ελεγκτές εκμεταλλευόμενοι τη γνώση τους ιδιαίτερα σε υιοθετούμενα συστήματα της επιχείρησης καθώς και την ασάφεια των νόμων.

3. Διάχυση θυματοποίησης, δηλαδή εμπλοκή προσώπων στο οικονομικό έγκλημα λόγω ανάγκης ή άγνοιας.

4. Δυσχέρεια διερεύνησης, η οποία είναι το αποτέλεσμα όλων των ανωτέρω χαρακτηριστικών και παρατηρείται συνήθως στα οικονομικά εγκλήματα των χρηματιστηρίων.

Η παραποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων είναι σκόπιμη και συνήθως πραγματοποιείται υπό την καθοδήγηση των ανώτατων ιεραρχικών στρωμάτων της επιχείρησης με στόχο την επίτευξη λογιστικών και όχι επιχειρηματικών σκοπών.

Τα λογιστικά τεχνάσματα ή μέθοδοι που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι:

• Ορισμένα μεγέθη (συνήθως πάγια) μένουν εκτός ισολογισμού

• Προσαρμογή χρόνου απόσβεσης άυλων ή ασώματων παγίων

• Κεφαλαιοποίηση εξόδων που δεν πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια κεφαλαιοποίησης

• Η εικονική ποσοτική αύξηση της απογραφής μιας επιχείρησης (του τελικού αποθέματός της), με σκοπό την καλυτέρευση των οικονομικών καταστάσεων

• Η εμφάνιση εικονικών πωλήσεων σε συγγενείς επιχειρήσεις ή και σε ανύπαρκτες οικονομικές οντότητες, και η εικονική αγοραπωλησία του τελικού αποθέματος μεταξύ 2 ομοειδών επιχειρήσεων

• Παράλειψη έκδοσης τιμολογίων πώλησης προϊόντων ή παροχής υπηρεσιών προς το κοινό

• Σκόπιμη καθυστέρηση της έκδοσης τιμολογίων πώλησης εμπορευμάτων στο τέλος της χρήσης προκειμένου να γίνει μεταφορά και εμφάνιση των πωλήσεων αυτών στην επόμενη χρήση

• Αναγνώριση κάποιων εσόδων πριν από την πραγματοποίησή τους

• Μεταφορά των συμμετοχών στα χρεόγραφα (Κυκλοφορούν Ενεργητικό), προκειμένου να βελτιωθούν οι δείκτες ρευστότητας τους.

• Εικονική μεταφορά μακροπρόθεσμων απαιτήσεων στις βραχυπρόθεσμες.

Με τα λογιστικά τεχνάσματα ή μεθόδους οι επιχειρήσεις παραποιούν τα οικονομικά τους στοιχεία και εμφανίζουν μια παραποιημένη οικονομική εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών είναι η παραπληροφόρηση των ενδιαφερομένων (Γενική Συνέλευση, επενδυτές, πιστωτικά ιδρύματα, φορολογικές αρχές κ.α.).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο