Η χειρότερη επίδοση των ευρωπαϊκών εταιρειών τα τελευταία τέσσερα χρόνια

χρηματιστήρια

εταιρείες

Περίπου οι μισές ευρωπαϊκές εταιρείες έχασαν τις προσδοκίες κερδών κατά την τελευταία περίοδο αναφοράς, παρά τις ήδη χαμηλές προσδοκίες, ανέφεραν αναλυτές στο CNBC, οι οποίοι προέβλεψαν ότι η περιοχή θα συνεχίσει να αγωνίζεται εν μέσω υψηλών επιτοκίων.

Από τις 29 Φεβρουαρίου, με 313 εταιρείες να έχουν αναφέρει, το 50,2% σημείωσε ρυθμό, σύμφωνα με ανάλυση του CNBC των δεδομένων της FactSet. Αυτό ήταν το μικρότερο ποσοστό beats — επομένως η χειρότερη περίοδος κερδών — από το πρώτο τρίμηνο του 2020, όταν η πανδημία έπληξε για πρώτη φορά τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Η ανάλυση του τομέα έδειξε ότι τα υλικά, τα βασικά καταναλωτικά αγαθά και η υγειονομική περίθαλψη ήταν μεταξύ των τομέων με τις χειρότερες επιδόσεις για τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023. Από την άλλη, η τεχνολογία και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας ήταν οι τομείς με το υψηλότερο ποσοστό beats έναντι προσδοκιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

εταιρείες

Ο Edward Stanford, επικεφαλής της στρατηγικής ευρωπαϊκών μετοχών στην HSBC, δήλωσε στο CNBC τη Δευτέρα ότι «δεν έχουμε δει τόσο χαμηλό επίπεδο beats για μεγάλο χρονικό διάστημα». Πρόσθεσε ότι η απογοήτευση ήταν «αρκετά ευρεία».

Ο Philippe Ferreira, αναπληρωτής επικεφαλής για την οικονομία και τη στρατηγική cross-asset στο Kepler Cheuvreux, δήλωσε ότι υπάρχουν δύο λόγοι πίσω από αυτές τις απογοητεύσεις.

«Ένα ασθενέστερο μακροοικονομικό περιβάλλον στην Ευρώπη, με αύξηση του ΑΕΠ κοντά στο 0% το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο, μια σημαντική έκθεση στην Κίνα για ορισμένες εταιρείες, η οποία αποτέλεσε εμπόδιο για τη L’Oreal για παράδειγμα», είπε. Η Κίνα αντιμετωπίζει επί του παρόντος αποπληθωρισμό και αδύναμη καταναλωτική ζήτηση.

Τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρώπης έδειξαν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο. Το τέταρτο τρίμηνο, το ΑΕΠ της περιοχής αυξήθηκε κατά 0,1%, αποφεύγοντας έτσι μια τεχνική ύφεση – που ορίζεται ως δύο διαδοχικά τρίμηνα οικονομικής συρρίκνωσης.

Η ευρωπαϊκή οικονομία έχει αντιμετωπίσει μια σειρά προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένων των μετασεισμών της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό πυροδότησε μια ενεργειακή κρίση στην περιοχή και οδήγησε σε υψηλό πληθωρισμό ρεκόρ. Ως εκ τούτου, το μπλοκ αντιμετωπίζει επί του παρόντος υψηλά επιτόκια ρεκόρ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθιστώντας πιο ακριβό για τις εταιρείες να λάβουν νέα χρηματοδότηση.

Επαναγορές ιδίων μετοχών

Η Sharon Bell, ανώτερη ευρωπαϊκή στρατηγική της Goldman Sachs, δήλωσε στο CNBC ότι είχε παρατηρήσει μια νέα τάση για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου κερδών.

“Αυτό που έχετε δει είναι πολλές εταιρείες να ανακοινώνουν επαναγορές”, δήλωσε στο CNBC “Squawk Box Europe” την Τρίτη. Οι επαναγορές είναι όταν μια επιχείρηση επαναγοράζει τις δικές της μετοχές, καθιστώντας τις έτσι πιο σπάνιες, γεγονός που θα αυξήσει την τιμή τους και θα αποτελέσει πλήγμα για τους υφιστάμενους μετόχους.

«Είναι απολύτως τεράστιο, δεν το έχετε ξαναδεί αυτό εδώ και 20, 30 χρόνια, οι ευρωπαϊκές εταιρείες πληρώνουν μερίσματα, δεν κάνουν επαναγορές», είπε.

Shell, η Deutsche Bank, η Novo Nordisk, η UBS και η UniCredit ήταν μεταξύ των ευρωπαϊκών μετοχών που ανακοίνωσαν σχέδια για επαναγορά μετοχών το 2024.

Η Bell της Goldman κατονόμασε μερικούς λόγους για την τάση, λέγοντας ότι «τα κέρδη τα τελευταία χρόνια ήταν αρκετά καλά, έχουν καλούς ισολογισμούς» και «δεν υπάρχουν πολλοί αγοραστές για ευρωπαϊκές μετοχές».

Προσβλέποντας στην επόμενη περίοδο αναφοράς, ωστόσο, οι στρατηγικοί αναλυτές είναι απαισιόδοξοι για την ανατροπή της κατάστασης.

«Πιστεύουμε ότι τα κέρδη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων μπορεί να συνεχίσουν να βρίσκονται υπό πίεση για τους ίδιους ακριβώς λόγους, δηλαδή την επιβράδυνση της ανάπτυξης και την έλλειψη στήριξης της νομισματικής πολιτικής, πέρα από την αδύναμη εγχώρια καταναλωτική ζήτηση», δήλωσε ο Φερέιρα.

“Αναμένουμε, ωστόσο, μια σημαντική απόκλιση μεταξύ εκείνων των εταιρειών που εκτίθενται στους καταναλωτές των ΗΠΑ ή στις ταχέως αναπτυσσόμενες αναδυόμενες αγορές, πιο θετικές, και εκείνων των οποίων τα έσοδα είναι λιγότερο διαφοροποιημένα γεωγραφικά”, πρόσθεσε.

πηγή:www.cnbc.com

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο