Η Citigroup μειώνει τις πολιτικές της γύρω από τη διαφορετικότητα, η τελευταία αμερικανική εταιρεία που υποχωρεί από τους στόχους για την προώθηση ενός εργατικού δυναμικού χωρίς αποκλεισμούς.
Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο έχει εντείνει την αντίδραση στους στόχους για την πολυμορφία, την ισότητα και την ένταξη, οδηγώντας τις εταιρείες να εγκαταλείψουν τους στόχους που είχαν θέσει μόλις πριν από λίγα χρόνια.
Σε υπόμνημα προς το προσωπικό την Πέμπτη, η διευθύνουσα σύμβουλος Τζέιν Φρέιζερ έγραψε ότι η τράπεζα δεν θα έχει πλέον φιλόδοξους στόχους εκπροσώπησης, εκτός εάν απαιτείται από την τοπική νομοθεσία, και ούτε θα απαιτεί «ποικιλόμορφους πίνακες υποψηφίων και ποικιλόμορφους πίνακες συνεντευκτών».
Η Citi είχε θέσει στόχους ποικιλομορφίας το 2022 για τους βοηθούς αντιπροέδρους μέχρι και τους διευθύνοντες συμβούλους να είναι τουλάχιστον 43,5% γυναίκες, 11,5% μαύροι και 16% Λατίνοι.
Στο πλαίσιο των αλλαγών, η Citi αλλάζει επίσης την ονομασία της ομάδας «Διαφορετικότητα, ισότητα και ένταξη και διαχείριση ταλέντων» σε «Διαχείριση ταλέντων και δέσμευση».
Ο Fraser δήλωσε ότι οι αλλαγές ακολουθούν «τις εξελίξεις που σχετίζονται με τις πρωτοβουλίες για την πολυμορφία σε όλα τα ιδρύματα των ΗΠΑ».
«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ζούμε σε ένα περιβάλλον όπου τα πράγματα αλλάζουν γρήγορα», έγραψε. «Θα καθορίσουμε εάν απαιτούνται πρόσθετες ενημερώσεις σε άλλους τομείς τις επόμενες εβδομάδες».
Η αλλαγή από τη Citi έρχεται μόλις δύο μήνες μετά την παγκόσμια επικεφαλής ταλέντων της τράπεζας, Erika Irish Brown, που δήλωσε στο People Matters, ένα ειδησεογραφικό μέσο για το ανθρώπινο δυναμικό, ότι η DEI ήταν «μια επιχειρηματική επιταγή» και «μέρος του DNA μας».
Η Citi, η οποία απασχολεί περίπου 230.000 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο, προστίθεται σε έναν κατάλογο εταιρικών κολοσσών όπως η Accenture και η Walt Disney που μειώνουν τις πρωτοβουλίες για τη διαφορετικότητα μετά την εκλογική νίκη του Τραμπ τον Νοέμβριο.
Η ανταγωνίστρια της Wall Street Goldman Sachs εγκατέλειψε επίσης την υπόσχεση να αναλαμβάνει στο χρηματιστήριο μόνο εταιρείες με συγκεκριμένο αριθμό διαφορετικών μελών του διοικητικού συμβουλίου, αν και η τράπεζα διατήρησε σε ισχύ τους εσωτερικούς της στόχους για την ποικιλομορφία.
Προγράμματα DEI υπάρχουν στην εταιρική Αμερική εδώ και δεκαετίες, αλλά η πρωτοβουλία απέκτησε δυναμική το 2020 μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.
Οι επικριτές υποστήριξαν ότι τα προγράμματα αυτά έδιναν προτεραιότητα σε δημογραφικούς παράγοντες έναντι της αξίας στην ανάθεση θέσεων εργασίας.
Joshua Franklin, Financial Times
Επιμέλεια – Απόδοση: Τατιανή Σάγιεχ

